Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciemna piana w zbiornniku wyrównawczym

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Podczas rutynowej kontroli poziomu płynnych elementów mojej Asterki natrafiłem na rzecz, która mnie zaniepokoiła. Poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym nieznacznie opadł (2-3 cm poniżej max na dystansie 500 km). Płyn zmienił kolor z pomarańczowego (na zimę zmieniłem na oryginalny GM) na ciemno-brunatny. Reszta zbiornika wypełniona była gęstą pianą w tym samym kolorze. Ostatnio Asterka potrafi mieć problem z odpalaneim na zimno, co przejawia się "traktorkiem" podczas pierwszej minuty pracy.

Pierwsza myśl to oczywiście UPG ale zastanawia mnie czysty olej i brak dymienia z rury - może gaz dostaje się do płynu w parowniku? niewiem.gif

Czy ktoś miał podobny problem?

Napisano

olej idzie do płynu.

Prawdopodobnie masz wypaloną upg, tyle że dośc niestandardowo.

Jak nieszczelnosc zrobi się większa, to płyn ójdzie do oleju i ten zmieni kolor na kawe z mlekiem

Napisano

> olej idzie do płynu.

> Prawdopodobnie masz wypaloną upg, tyle że dośc niestandardowo.

> Jak nieszczelnosc zrobi się większa, to olej silnikowy zmieni kolor

> na kawe z mlekiem

Potwierdzam miałem taką przypadłość na oryginalnej uszczelce GM. Uszczelka przepaliła się tak, że olej dostawał się do kanalików wody, dzięki Bogu i w dużej mierze AK szybko wykryłem usterkę (objawy smród spalin i oleju ze zbiorniczka wyrównawczego, nie dało się odkręcić na gorącym silniku korka od zbiorniczka - groziło poparzeniem, no i grzał się bardzo).

Napisano

Albo uszczelka pod głowicą albo nieszczelność w parowniku - widzę że kolega ma gaz.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

W międzyczasie kontaktowałem się z kilkoma warsztatami (w tym równiez ze znajomym ASO w którym Asterka jest serwisowana w poważniejszych sprawach "od urodzenia") i mam następującą zagwostkę: wg ASO producent zakazał planowania głowic do X14XE. Tymczasem w pozostałych warsztatach nie wiedzą nic o takim ograniczeniu. Nie wiem o co może chodzić: może o brak na rynku uszczelek o zwiększonej grubości pod splanowane głowice do tygo konkretnego modelu?

Napisano
  • Autor

> Albo uszczelka pod głowicą albo nieszczelność w parowniku - widzę że

> kolega ma gaz.

> Pozdrawiam

No właśnie - czy można to sprawdzic samodzielnie np. odłączając przewody wodne od parownika i łącząc je razem? Czy na potrzeby testowe można zlać brudny płyn i zastąpić go wodą?

Napisano

> No właśnie - czy można to sprawdzic samodzielnie np. odłączając

> przewody wodne od parownika i łącząc je razem? Czy na potrzeby

> testowe można zlać brudny płyn i zastąpić go wodą?

Spróbuj odkręcić ten koreczek do spuszczania syfu z parownika może wyleci coś jeszcze hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Po powrocie z pracy odkręcę korek po rozgrzaniu parownika - zobaczymy co się pojawi...

Pozdrawiam.

Napisano

> No właśnie - czy można to sprawdzic samodzielnie np. odłączając

> przewody wodne od parownika i łącząc je razem? Czy na potrzeby

> testowe można zlać brudny płyn i zastąpić go wodą?

mozna.

a co do planowania, to nie bedzie konieczne, jeśli głowica utrzyma płaszczyzne (do sprawdzenia w specjalistycznym warsztacie)

A jeśli bedzie krzywa, to i tak spróbujesz splanowac, bo chyba nie bedziesz kupował nowej za kilka tysi smirk.gif

Napisano

> wg ASO producent zakazał planowania głowic do X14XE.

ASO nie zaleca planowania głowic 16-zaworowych ze względu na bliskość gniazd zaworów do powierzchni przylegania głowicy do UPG.

To, że fabryka nie przewidziała grubszych uszczelek, nie znaczy, że nie ma ich w sprzedaży. W ostateczności może zrobią Ci metalową UPG na zamówienie o odpowiedniej grubości.

Napisano
  • Autor

Cześć wszystkim.

I tym sposobem moja Asterka wylądowała u mechanika. Jutro po południu głowica ma być ściągnięta co pozwoli na postawienie diagnozy co tak na prawdę nawaliło: "tylko" UPG czy również sama G. Jak tylko coś będę wiedział to dam znać.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Witam!

No i stało się: winna nieszczelności jest nie tyle uszczelka co, niestety, głowica. Pomiędzy komorą 4 cylindra i kanałem wodnym pojawiła sie rysa "komunikacyjna". 4 tłok oraz jego zawory są też nienaturalnie czyste, co może być skutkiem wymywania nagaru przez płyn. Mechanik nie jest pewny czy może ją oddać do splanowania. Rysa nie jest głęgoka - ledwo wyczuwalna pod palcem, wygląda jak delikatne uplastycznienie materiału, porowatość - cos w tym stylu. Alternatywnym rozwiązaniem jest wykonanie miejscowego spawu i zeszlifowanie tylko nadmiaru materiału. Jak przeglądam różne fora i-netowe, dochodze do wniosku, że planowanie głowic do x14xe jest jednak standardową czynnością towarzyszącą wymianie UPG...

Napisano

> Jak przeglądam różne fora i-netowe, dochodze do

> wniosku, że planowanie głowic do x14xe jest jednak standardową

> czynnością towarzyszącą wymianie UPG...

instrukcje obsługi większosci aut nie pozwalają na planoanie, a praktyka pokazuje zupełnie co innego.

Najlepiej oddać głowice do specjalistycznego warsztatu (nie wiem gdzie taki jest w twojej okolicy), oni sprawdzą jej szczelnosć (bo to czy pęknięcie jest płytkie czy głębokie to wcale nie tak łatwo ocenić tylko wzrokowo) i powiedzą ci jakie masz możliwe alternatywy działania.

PS

jak sie zgodzisz na spawanie, to chciej gwarancje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.