Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to wentylator

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie jak sprawdzic czy mam sprawny wentylator chlodnicy czasami sie zalacza a czasami nie a moze to wina termostatu boje sie tak jezdzic prosze o pomoc confused.gif

Napisano

Przede wszystkim zmień tytuł wątku na bardziej regulaminowy:

1. Wyłącz CapsLock

2. Wymyśl tytuł związany z treścią posta (na próbę wpisz w google wentylator i sprawdź czy znajdziesz choćby ślad odpowiedzi na swój problem.

Dzięki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim zmień tytuł wątku na bardziej regulaminowy:

> 1. Wyłącz CapsLock

> 2. Wymyśl tytuł związany z treścią posta (na próbę wpisz w google

> wentylator i sprawdź czy znajdziesz choćby ślad odpowiedzi na

> swój problem.

> Dzięki.

> Pozdroofka

dzieki za poprawke ale chodzi mi o wentylator przy chlodnicy szukalem juz po innych postach ale nic nie znalazlem /prosze o wyrozumialosc/

Napisano

> Jak w temacie jak sprawdzic czy mam sprawny wentylator chlodnicy

> czasami sie zalacza a czasami nie a moze to wina termostatu boje

> sie tak jezdzic prosze o pomoc

No ale w czym problem, przegrzewa się? Jeżeli temp nie przekracza pwiedzmy tych 110 C (w warunkach bez upału) to bym się specjalnie nie przejmował.

Wentylator włącza się wtedy gdy plyn w chlodnicy osiagnie odpowiednia temp...

Napisano

> dzieki za poprawke

Kurna, ale to Ty masz poprawic tytuł watku wink.gif

A co do wiatraka: skoro raz działą a raz nie, to problem bo podczas testu mozesz trafić na moment kiedy działa i nie wyciagniesz wiarygodnych wniosków.

A sprawdzić możesz tak: zdejmij wtyczkę z termowłącznika na chłodnicy i zewrzyj drutem dwa styki (pewnie będziesz miał trzy ale trafisz na właściwe dwa metodą prób i błędów). Wiatrak powinien wystartować (uważaj na ręce) .

Możesz też zrobić tak; we wtyczce na silniku wiatraka są dwa przewody: sprawdź czy na jednym z nich jest 12V po włączeniu stacyjki. Jeżeli tak, to na drugi (nie odłaczając wtyczki z silnika) zapodaj masę. Wiatrak powinien wystartować.

Co do wpływu termostatu na brak pracy wiatraka: wiatrak nie ruszy tylko wtedy jeśli termostat zatnie się w pozycji zamkniętej. Ale wtedy stwierdzisz to, bo chłodnica będzie chłodna a wskaźnik temperatury wyjdzie poza skalę wink.gif

Jeżeli wiatrak się nie włącza to w 90% przypadków winę ponosi termowłącznik w chłodnicy.

Pozdroofka

Napisano

Swego czasu moj woz mial przymusowy, dlugi przestoj z powodu remontu nadwozia, instalacji roznych systemow elektrycznych i td. BYl tylko sporadycznie przepalany, ale nie do rozgrzania. Przyszedl czas, aby samochodem wreszcie normalnie pojezdziac, ale najpierw rozgrzalem silnik do temperatury pracy, aby sprawdzic, czy wszystko jest w porzadku. No i sie tak rozgrzewa, rozgrzewa, wskazowka podchodzi do czerwonego pola, a wentylator nie startuje. Oczywiscie psrawdzenie pradow we wtyczkach (wynik pozytywny), na zwarcie tez nie chce chodzic. Coz, myslalem ze silnik wentylatora juz sie poddal z powodu wieku, ale ruszylem jeszcze wiatrakiem, a ten zastartowal. PO prostu silnik sie troche zastal i przysniedzial.

Pozdrawiam

Napisano

> PO prostu silnik sie troche zastal i przysniedzial.

Zgadza się, ale pod warunkiem, ze auto długo stoi. Nie ma szans na aby wiatrak się zastał kiedy auto jest uzywane. Mam nawet na to dowód: Załozyłem kontrolkę wiatraka. Po przekroczeniu prędkości 110km/h w nocy widac wyraźnie, że kontrolka się żarzy. Przy wyższych widać nawet w dzień wink.gif Po prostu pęd powietrza napędza wiatrak i silnik zaczyna działać jak pradnica i daje prąd na żarówkę kontrolki smile.gif Z tego wynika, że podczas jazdy wiatrak się kręci więc się nie zastoi wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, ale pod warunkiem, ze auto długo stoi. Nie ma szans na

> aby wiatrak się zastał kiedy auto jest uzywane. Mam nawet na to

> dowód: Załozyłem kontrolkę wiatraka. Po przekroczeniu prędkości

> 110km/h w nocy widac wyraźnie, że kontrolka się żarzy. Przy

> wyższych widać nawet w dzień Po prostu pęd powietrza napędza

> wiatrak i silnik zaczyna działać jak pradnica i daje prąd na

> żarówkę kontrolki Z tego wynika, że podczas jazdy wiatrak się

> kręci więc się nie zastoi

> Pozdroofka

juz wszystko jest ok wymienilem tylko czujnik przy chlodnicy /koszt 21 zl / waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.