Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Uciekający płyn chłodniczy....

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że ubywa mi płynu w zbiorniczku. Jednak miejsce wycieku jest raczej niecodzienne, jest to bowiem miejsce w bloku w którym jest taki okrągły otwór, wyglądający jak zaślepka.

Poniżej foto:

zdjcie058.th.jpg

Pytanie brzmi, czy jest to naprawialne (nie wiem, obspawać albo coś podobnego), czy raczej szukać drugiego bloku/silnika??

Napisano

Guzik widać na zdjeciu ,ale nie jest to przypadkiem miejsce gdzie jest zaślepka która ma za zadanie w zimie gdyby płyn zamarzał ,,wystrzelić''???Może po prostu wystepuje tam jakaś nieszczelność nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Przyznaje sie bez bicia że nie wiem czy w Oplu sa takie zaślepki ,wiem że coś takiego było w polonezie,ludzie gubili te zaślepki potem wkładali tam 2 zł,taki to był rozmiar. wink.gif

Byłem obadać u siebie w aucie i nic innego poza ta zaslepka przeciw rozsadzeniu bloku nie przychodzi mi do głowy,ale spokojnie nie szukaj od razu bloku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Guzik widać na zdjeciu (...)

Skoro tak to:

Zdjęcie robione od przodu silnika

zdjcie058.th.jpg

Niebieski - miejsce wycieku

Zielony - filtr oleju

Czerwony - bagnet kontroli oleju

Pomorańczowy - kolektor wydechowy i szpilka z nakrętką.

Nie wiem co tu jeszcze objaśniać, jak ktoś ma C14NZ/C16NZ lub pochodne to wystarczy spojrzeć pod maskę jak ta "zaślepka" wygląda (jeśli słabo ją widać na zdjęciu)

Napisano

Niestety u mnie jest to strasznie zagnojone resztka oleju ,no i mam za duze łapska.Spróbuj wsadzić ta jakoms zaslepke +silikon czerwony.

Napisano
  • Autor

> Niestety u mnie jest to strasznie zagnojone resztka oleju ,no i mam

> za duze łapska.Spróbuj wsadzić ta jakoms zaslepke +silikon

> czerwony.

na podrdzewiałym i narażonym na temp i olej miejscu silikon raczej kiepsko będzie się trzymał, zresztą wolałbym pewniejsze rozwiązanie niż silikon...

Napisano

bart220 ma racje. To się nazywa brok i o dziwo jest dostępne w sprzedazy. Kosztuje około 5zł.

Pozdroofka

Napisano

> na podrdzewiałym i narażonym na temp i olej miejscu silikon raczej

> kiepsko będzie się trzymał, zresztą wolałbym pewniejsze

> rozwiązanie niż silikon...

Myślałem o czerwonym do 300 stopni,możesz zastosować też specjalny silikon do miski olejowej tzn płynną uszczelke.

Jak Lelek mówi że można kupić zaślepke to nie kombinuj 5zł w kieszeń i do ASO marsz,no i bez takiej paniki w Oplu pękające bloki kto to słyszał old.gif

Napisano

Tylko najpierw pomierz dokładnie. W oplu były stosowane dwa rodzaje: 26 i 28mm i to niezależnie od rodzaju silnika smile.gif Mozemy mieć obaj takie same silniki a rózne srednice zaślepek.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> bart220 ma racje. To się nazywa brok i o dziwo jest dostępne w

> sprzedazy. Kosztuje około 5zł.

> Pozdroofka

No tak tylko co mam zrobić, wyjąć tego i wbić nowego??

On nadal siedzi na swoim miejscu, tylko z jego brzegu ze szczeliny między nim a blokiem sączy się płyn. Ten cieknący "brok" wygląda dokładnie tak samo jak 2 obok z których nie cieknie i siedzi tak samo głęboko.

Napisano

> wyjąć tego i wbić nowego??

I tak musisz wyjąć i tak. Choćby po to aby zdiagnozować przyczynę cieknięcia. Coś tam musi być nie tak skoro cieknie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> I tak musisz wyjąć i tak. Choćby po to aby zdiagnozować przyczynę

> cieknięcia. Coś tam musi być nie tak skoro cieknie.

> Pozdroofka

Wydaje mi się, że będzie to trudne, no ale zobaczymy;)

Napisano

> I tak musisz wyjąć i tak. Choćby po to aby zdiagnozować przyczynę

> cieknięcia. Coś tam musi być nie tak skoro cieknie.

> Pozdroofka

Miałem podobny problem ale w polonezie. Ciekł mi płyn przez te cholerne miseczki. Wymieniałem dwa razy i nie pomogło (nawet stosując uszczelniacz w postaci silikonu czerwonego). Jeżeli wyjmuje się to w ten sam sposób to należy coś do tej miseczki przyspawać (pręt) i miseczkę delikatnie wyrwać. Nową delikatnie się wbija.

U mnie 2 krotna wymiana nie pomogła. W następstwie zalałem układ wodą i po jakimś tygodniu wyciek zniknął (kamień zrobił swoje). Przed zimą zalałem płynem i kilka lat jeździłem tak bez problemów.

Powodzenia

Napisano

Brok powinien mieś kształt lekko wypukły. Podczas wbijania, uderza się go centralnie w środek krążka i po jego dojściu do oporu (kanalik wokół otworu) brok się wypłaszcza, a średnica krążka ulega zwiększeniu i uszczelnia otwór.

Zwykle są dwie metody uszczelnienia. Można punktakiem spęczyć materiał uderzając punkt koło punktu wokół otworu aby materiał z bloku uszczelnił szparę, albo zrobić nadwymiarowy brok i wbić go na miejsce.

Napisano
  • Autor

Zastosuję się do powyższych rady i jak tylko coś zdziałam, to napiszę o efektach wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.