Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pali kiedy chce.

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio moja asterra mnie zawodzi tzn: Czasami wsiadam do auta pali do pierwszego i jedziemy. A czasami bywa że na zimnym nie mogę odpalić, po kilku próbach oraz poprawieniu kabli WN udaje się i jedziemy, ale zazwyczaj bywa tak, że raptem traci tak jakby iskre i nie chce jechać. Jak zgaśnie nie można jej odpalić (odpala jak zechce), tak też się dzieje jak się nagrzeje i po dłuższym postoju.

W tamtym roku mniej więcej rok temu było wymieniane:

-świece

- kable WN

-palec i kopółka Beru

- cewka zapłonowa (bez modułu który znajduje się pod nią)

W tym miesiącu wymienione:

-uszczelki w układzie wtryskowym Multec (nie ma lewego powietrza)

- filtr powietrza

- filtr paliwa

Moje pytania:

- czy to jest kwestia ustawienia zapłonu (paska nie sprawdzałem czy przypadkiem nie przeskoczył ale to by były chyba inne objawy)?

- czy to właśnie moduł zapłonowy pod cewką czy może w aparacie zapłonowym?

- czy może sprawdzić masy na silniku?

- czy też tak może się dziać gdy pada krokowiec? (dodam że po wymianie uszczelek w układzie wtryskowym i wyczyszczeniu krokowca obroty tak jakby wolniej się regulowały)

Bardzo proszę o wszelkie opinie i pomoc, niedługo asterrę czeka dużo ruchu i musi być niezawodna.

Napisano

Obstawiam padajacy modul zaplonowy. U mnie byly podobne objawy (choc inny silnik). Kupilem modul Beru (drogi byl, ale z produktami tej firmy nigdy nie bylo problemow) i na razie jest OK. Od razu osobiscie nie polecam modulow Helli, padaja szybko.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Obstawiam padajacy modul zaplonowy. U mnie byly podobne objawy (choc

> inny silnik). Kupilem modul Beru (drogi byl, ale z produktami

> tej firmy nigdy nie bylo problemow) i na razie jest OK. Od razu

> osobiscie nie polecam modulow Helli, padaja szybko.

> Pozdrawiam

Pytanie - który dokładnie? Ten w aparacie czy pod cewką??

Napisano

> Pytanie - który dokładnie? Ten w aparacie czy pod cewką??

Ten (100zł z kieszeni wink.gif ) :

282264927-modul.1237334.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352501590142_thumb.jpg

Napisano

Ale tani...Za Beru do mojego silnika dalem 150 PLN po masymalnych znizkach.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ale tani...Za Beru do mojego silnika dalem 150 PLN po masymalnych

> znizkach.

> Pozdrawiam

Napewno będę udeżał w BERU mam zaufanie. Wcześniej wymieniałem kopółkę i palec na jaką chińszczyznę popracowała raptem miesiąc czasu. Dzisiaj jak otworzyłem kopołkę palec o dziwo czyściutki a elektrody tylko lekko przysmolone. Oczyściłem uszczelniłem silikonem przed wilgocią i dalej pupa z powodu z tego co mówicie modułu.

Napisano

> Ale tani...Za Beru do mojego silnika dalem 150 PLN po masymalnych

> znizkach.

My mamy inny moduł. wink.gif

A co do Beru. Zgoda, że to dobra firma. Rok temu wymieniłem u zielika pod sklepem cały układ: kopułka, palec, przewody WN i jest OK. Nie pamiętam tylko jakie dałem swiece... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Witam, dzisiaj wymieniłem ten nieszczęsny moduł. Efekty:

- pali od pierwszego i to po kilku sekundach zlosnik2.gif.

- Tak jakby przybyło mu momentu obrotowego, nie zadusza się (na światłach zawsze pierwszy drive.gif)

- po wymianie uszczelek w układzie wtryskowym i tego modułu zapłonowego auto zrobiło się o wiele bardziej czułe na pedał gazu, głupie uczucie muszę się uczyć auta na nowo.

Kupiony moduł różnił się od oryginału jest krótszy i bardziej wypukły, oryginalny był przyklejony do aluminiowej płytki i za chiny ludowe nie dało się go zdemontować (odkleić), ale po kilku wysiłkach na parkingu (przed pracą) udało się. Zakupiony moduł posiadał plastikowe nóżki, które nikuta nie pasowały do tej płytki, a że byłem już nieźle wkurzony i praktycznie gotowy na lawetę wziąłem boczne i odciąłem. OK teraz ładnie przylega do aluminium powierzchnią oddającą ciepło, wysmarowałem pastą dostarczoną razem z modułem i składam - sciana.gif oryginalne śrubki są za krótkie, no to nura do mojej opaśnej narzędziówki na której dnie jest wszystko i nic, znalazłem odpowiednie i skręciłem. Z duszą na ramieniu wkładam kluczyk do stacyjki, zapłon - wszystko ok, rozruch - auto pięknie odpala IThankYou.gifIThankYou.gifyay.gifyay.gif moja radość nie zna granic. Ale to nie koniec trzeba pojeździć i zobaczyć jak się na drodze sprawia, a sprawiał się jak zostało wyżej opisane.

Dziękuje Lelkowi i Orochimaru bardzo za pomoc i pozdrawiam gorąco.

Napisano

hejo;) Super ze Ci sie udało wykryć i naprawić usterkę-podpowiedzcie proszę gdzie będzie ten moduł bo wygląda mi coś powoli na to że i u mnie się to sypie powoli:/ Gdzie to można kupić?;)

Napisano

> hejo;) Super ze Ci sie udało wykryć i naprawić usterkę-podpowiedzcie

> proszę gdzie będzie ten moduł bo wygląda mi coś powoli na to że

> i u mnie się to sypie powoli:/ Gdzie to można kupić?;)

Zobacz jaki silnik na autor watka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> hejo;) Super ze Ci sie udało wykryć i naprawić usterkę-podpowiedzcie

> proszę gdzie będzie ten moduł bo wygląda mi coś powoli na to że

> i u mnie się to sypie powoli:/ Gdzie to można kupić?;)

Dokładnie kolego, ja mam cewkę zapłonową, kopułkę, palec rozdzielacza tak zwany aparat zapłonowy, ty z tego co wiem to masz dis-a zamontowanego tam gdzie ja mam aparat zapłonowy.

Nie wiem czy posiadasz moduł zapłonowy, mój mieści się pod cewką zapłonową. Moim zdaniem powinieneś poszukać usterki gdzie indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.