Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okladziny, szczeki hamulcowe.

Featured Replies

Napisano

Siema,

szukalem pod szczeki, okladziny, ale nic nie znalazlem :/ Jakiej firmy najlepiej kupic szczeki? Gosc w sklepie namawia mnie na Fomary, podobno to samo co fabryczne, ja zastanawiam sie nad Ferodo, aczkolwiek po doswiadczeniach z kablami NGK, po glowie chodza mi tez fabryczne? Chodzi o autko z ambicjami na rajdowke. Czyli, zeby dobrze hamowaly, byly wytrzymale, a przede wszystkim sie nie odkleily. Gdzie mozna ewentualnie dostac fabryczne? To to samo co Magneti Marelli? Thx 4 help smile.gif

Napisano

mi na fomar'ach kupionych w aso tył się blokował

Napisano
  • Autor

Slyszalem, ze Ferodo sa za mocne, szczegolnie jak ktos lubi sie shamowywac w zakrecie. A Magneti Marelli?

Napisano

> mi na fomar'ach kupionych w aso tył się blokował

mnie na ferodo też się blokuje ....

Napisano

> Siema,

> szukalem pod szczeki, okladziny, ale nic nie znalazlem :/ Jakiej

> firmy najlepiej kupic szczeki? Gosc w sklepie namawia mnie na

> Fomary, podobno to samo co fabryczne, ja zastanawiam sie nad

> Ferodo, aczkolwiek po doswiadczeniach z kablami NGK, po glowie

> chodza mi tez fabryczne? Chodzi o autko z ambicjami na rajdowke.

> Czyli, zeby dobrze hamowaly, byly wytrzymale, a przede wszystkim

> sie nie odkleily. Gdzie mozna ewentualnie dostac fabryczne? To

> to samo co Magneti Marelli? Thx 4 help

maff albo jakoś tak... dają rade hmm.gif

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie, ze kwestia blokowania nie zalezy od szczek, tylko sprezynek, rozpierakow czy samoregulatorow. Hektor jezdziles na nich w sporcie?

Napisano

> Wydaje mi sie, ze kwestia blokowania nie zalezy od szczek, tylko

> sprezynek, rozpierakow czy samoregulatorow. Hektor jezdziles na

> nich w sporcie?

Ja właśnie założyłem Ferodo do siebie i nowe cylinderki i jest ok ok.gif Tylko przejechałem na nich dopiero jakieś 200 km... A w Cieniasie czy Seju zawsze będzie tyłek uciekał przy hamowaniu w zakręcie, bo jest lekki i samochód jest krótki. A poza tym hamuje się przed zakrętem, a w zakręcie zaczyna się rozpędzać cfaniaczek.gif

Napisano

> Wydaje mi sie, ze kwestia blokowania nie zalezy od szczek, tylko

> sprezynek, rozpierakow czy samoregulatorow. Hektor jezdziles na

> nich w sporcie?

nie... myślałem że potrzebujesz do normalnej jazdy blush.gif

Napisano

Bierz ATE, ja mam na przodzie i z tylu i hamują bardzo dobrze smile.gif

Napisano

> Bierz ATE, ja mam na przodzie i z tylu i hamują bardzo dobrze

taaa ATE mam je wlasne w saabie wiesz ze po 5kkm (glownie po autostradzie) juz nie ma polowy klocka a kosztowaly jedyne 350zl juz nigdy wiecej nie kupie tego screwy.gif

Napisano

> taaa ATE mam je wlasne w saabie wiesz ze po 5kkm (glownie po

> autostradzie) juz nie ma polowy klocka a kosztowaly jedyne 350zl

> juz nigdy wiecej nie kupie tego

..mi szybko lecące ferodo starczyły na ~70kkm

twarde lukasy zajechalem w 20kkm

podsuma ?

generalizowanie jest do pupy

Napisano
  • Autor

Mi jak starcza na 20tys to bede wiecej niz kontent. Nie oczekuje od tego typu czesci przebiegow liczonych w 6 cyfrach, a poprawnego dzialania, niezawodnosci i wytrzymalosci. To liczy sie dla mnie przede wszystkim. Potem, oczywiscie cena smile.gif Reszta nie ma najmniejszego znaczenia grinser006.gif

Napisano

> Mi jak starcza na 20tys to bede wiecej niz kontent. Nie oczekuje od

> tego typu czesci przebiegow liczonych w 6 cyfrach, a poprawnego

> dzialania, niezawodnosci i wytrzymalosci. To liczy sie dla mnie

> przede wszystkim. Potem, oczywiscie cena Reszta nie ma

> najmniejszego znaczenia

No i to jest zdrowe odejście ok.gif Okładzina jeżeli dobrze pracuje, to się ściera. I tego się nie zmieni. Te, które się nie ścierają po prostu nie pracują prawidłowo. smile.gif

Napisano
  • Autor

Bardziej chodzi o to, ze autko nie ma latwo na co dzien, a od swieta dostaje jescze bardziej zlosnik.gif

Napisano

> Bardziej chodzi o to, ze autko nie ma latwo na co dzien, a od swieta

> dostaje jescze bardziej

jak często używasz lewej nogi na winklach?

Napisano
  • Autor

Jak jest slisko i pusto to prawie zawsze zeby.GIF Takie przyzwyczajenie z RWD, ze musi byc bokiem smile.gif

Napisano

> Jak jest slisko i pusto to prawie zawsze Takie przyzwyczajenie z

> RWD, ze musi byc bokiem

U niektórych (sporo przypadków) po założeniu ferodo tył blokuje się za szybko. Jeśli chcesz, żeby hamulce działały w miarę równo to raczej oryginały (tanie rzemiosło też potrafi być zdradliwe). Wszystko to kwestia wyczucia i tego co masz założone z przodu.

Napisano
  • Autor

Przod tez bedzie do zrobienia, ale to po zawiasie. Wlasnie mam dylemat Ferodo czy MM.

BTW: Co myslicie o Boschach?

Napisano

> Przod tez bedzie do zrobienia, ale to po zawiasie. Wlasnie mam

> dylemat Ferodo czy MM.

> BTW: Co myslicie o Boschach?

Ja bym zakładał Ferodo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A ja sie wlasnie waham smile.gif Oryginalne w carserwisie kosztuja 98pln, ferodo kolo 50pln, Bosche podobnie, ale nie wiem co wybrac. Boje sie, ze Ferodo beda troche "za mocne".

Napisano

> A ja sie wlasnie waham Oryginalne w carserwisie kosztuja 98pln,

> ferodo kolo 50pln, Bosche podobnie, ale nie wiem co wybrac. Boje

> sie, ze Ferodo beda troche "za mocne".

Jak pisałem, ja mam ferodo u siebie i nie uważam, żeby były za mocne. Przy okazji wymiany okładzin wymieniłem też cylinderki i oczyściłem z rdzy mechanizm ręcznego. I wszystko super działa i się nie blokuje tył.

Napisano
  • Autor

Linke, bebny i rozpieraki mam nowki, dzialaja pieknie, ale do kompletu przydalyby sie szczeki.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzeje. Niestety w Carserwisie nie maja juz oryginalow, i mieli nie beda :/ Zamowilem Bosche w Intercarsie. Co myslicie?

Napisano

> Zamowilem Bosche w Intercarsie. Co myslicie?

ja kupowalem klocki TRW. byly ok, ale zaczynaly piszczec, wiec zmienilem na takie Bosche, jakie daja na pierwszy montaz i wkoncu jest cisza smile.gif

komplet nabylem za 60zl, ale luzem z szuflady, jak przychodzi od producenta, a nie w pudelku.

Napisano
  • Autor

Wlasnie tez slyszalem, ze Bosche daja na pierwszy montaz. W IC komplet szczek 38pln po znizce.

Tylko troche mnie martwi ten blokujacy tyl, bo wszystko ok jak chcesz sie pobawic, ale jak musisz sie ostro dohamowac w zakrecie to zarty sie koncza.

Napisano
na allegro znajdziesz sprzedawce fabrycznych. jakbys nie mogl poszukac, to daj priwa, bo mam gdzies w aukcjach kupionych wink.gif
Napisano
  • Autor

Patrzylem na allegro i nie maja nigdzie oryginalow. Kiedys w malym osiedlowym sklepie pan sprzedawca mowil, ze szczeki dla Fiata produkuje Fomar. I takowe chcial mi wcisnac, ale czego to czlowiek nie zrobi, zeby sprzedac.. smile.gif Chyba zdecyduje sie na Bosche. Zawsze jakas znana firma, a Ferodo moga byc za mocne. Takze, dzieki Psychik!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.