Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja podwozia Brava

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Napiszcie czy Waszym zdaniem konserwacja podwozia Bravy jest celowa i zasadna. Moja Brava Steel z r. 2001 nie była konserwowana do tej pory ale ogladając podwozie zauważyłem rdzę na elementach stalowych. Czy jest sens wydawać ok. 500zł na konserwację środkiem rust-check?

Napisano

> Witam wszystkich. Napiszcie czy Waszym zdaniem konserwacja podwozia

> Bravy jest celowa i zasadna. Moja Brava Steel z r. 2001 nie była

> konserwowana do tej pory ale ogladając podwozie zauważyłem rdzę

> na elementach stalowych. Czy jest sens wydawać ok. 500zł na

> konserwację środkiem rust-check?

Jak się pojawia ruda to konserwacja jest jak najbardziej celowa. Bo jak nie zakonserwujesz to z czasem się dziurki zaczną pojawiać.

Ja zleciłem jesienią robotę emerytowanemu lakiernikowi. Kosztowało mnie to 300 zł + 45zł koszt porządnego mycia podwozia. Efekt na wiosnę średni. Ale i koszta nie były zbyt wielkie. Sadzę, że bez tego zabiegu byłoby jeszcze gorzej.

Napisano

Panowie jak konserwować podwozie to tylko samemu. Jak damy do zakładu to oni tylko ochlapią go farbą i tyle z tego mamy. Niema żadnej pewności czy rdza się dalej nie rozwija.

Samemu możemy dokładnie posprawdza każde zakamarki, bo są miejsca blachy pokryte tylko podkładem, a tam rdza na pewno działa,

- szczególnie obejrzeć progi i ich łączenie z podwoziem,

- punktowo zedrzeć fabryczną konserwancie do blachy bo pod nią ruda też się może pojawić, a tego nie widać,

- pościągać wszystkie plastiki podwozia i tam szczególnie dobrze obejrzeć.

Każde miejsca rdzy dobrze wyczyścić, zabezpieczyć kortaninem a następnego dnia zamalować minią i potem dopiero farbą do konserwacji podwozi.

Dużo można by jeszcze pisać:

- konserwacje wszystkich profili zamkniętych szczególnie progów, drzwi,

- konserwacja nadkoli,

- k. pod tylnym zderzakiem

- k, bagażnika.

Jak dawać samochód do konserwacji w zakładzie to tylko taki co nim dopiero z salonu wyjechaliśmy, to powinno być pierwsze miejsce gdzie nim pojedziemy (potem jeszcze sprawdzić i poprawić zakład), ale wszyscy to bagatelizują i mamy potem jak mamy. Każdy myśli, że jak nowy to się nic nie powinno robić.

Zależnie co chcemy zakonserwować, to kwota 300zł na środki to bardzo dużo i starczy na cały samochód, ciekawi mnie ile taki zakład przeznacza pieniążków na środki do konserwacji na jeden samochód - 1/5?

W razie pytań proszę pisać.

Napisano
  • Autor

> Panowie jak konserwować podwozie to tylko samemu. Jak damy do zakładu

> to oni tylko ochlapią go farbą i tyle z tego mamy. Niema żadnej

> pewności czy rdza się dalej nie rozwija.

Dobrze mówisz, święta prawda, tyle że aby samemu zrobić konserwację, trzeba mieć warunki, kanał lub najazd i też trochę czasu. Można chyba umówić się z konserwatorem, że przed pryśnięciem farbą pooglądam sobie jak zostało przygotowane podwozie do tej operacji. Czy zosły zdjęte plastiki, usunięta rdza z wszystkich zakamarków. Albo się na to zgodzi albo rezygnuje z usługi. Podobno, zgodnie z przepisami, nie wolno juz konserwować podwozi bitumem czy podobnymi środkami.

TNIJ CYTATY !

Iron

Napisano

> Jak dawać samochód do konserwacji w zakładzie to tylko taki co nim dopiero z salonu wyjechaliśmy, to powinno być pierwsze miejsce gdzie nim pojedziemy

tylko co z gwarancją po takim zabiegu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.