Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mokre świece, jedna nawet bardzo mokra

Featured Replies

Napisano

Witam!

Długawe ale po kolei żebyście mieli pełen obraz sytuacji.

Auto Citroen Xsara II silnik 1,6 16V

Od jakiegoś czasu świeci mi się Check. Dziwnie zbiegło się to z wymianą listwy wtryskowej gazu. Auto gasło na wolnych obrotach, pojechałem do gaziarza ten po podłączeniu komputera stwierdził, że nie pracuje jak powinien wtrysk od pierwszego cylindra. Próbował go reanimować ale bezskutecznie. W końcu wymienił całą listwę i jakby ręka odjąl. Na kompie od gazu wszystko OK auto chodzi jak marzenie.

Po kilku dniach zapalił sie Check. Zaznaczam, że wcześniej nie, pomimo ze coś było nie tak z tym wtryskiem. Dopiero po wymianie i paradoksalnie jak auto zaczeło lepiej chodzić. Pojechałem na odczyt i wyskoczył komunikat - wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze. Mówię mechanikowi, że było przy gazie grzebane ale on twierdzi, że to nie to. Postraszył mnie, że cewka do wymiany. Fajnie w 1,6 16V cewka czyli cały moduł na 4 świece :/ Błąd dał sie skasować. Pojeździłem może ze 3 dni i znów się check zapalił i na drugi dzień sam zgasł. Potem zapałił sie znów i tak świeci.

Dziś jadę na ostateczną diagnozę ale teraz dochodzę do sedna sprawy. Z ciekawości zdjąłem tę cewkę i z lekka mnie zszokowało. Świeca na 1 cylindrze była jakby niedokręcona prawie że ręką ją wykręciłem. Ale to nic, tak ubabranej w oleju to jeszcze nie widziałem a miałem już kilka gratów. Wyglądało to tak jakby ją wsadzić do wiadra z olejem i wyciągnąć! Nie było widać elektrody, cały gwint w oleju, aż kapało na silnik. Co ciekawe im dalej tzn kolejne cylindry tym lepiej ale też nie idealnie, choć nie tak drastycznie - ot spocone można powiedzieć.

Mokre świece czyli co skądś tam się olej bierze? Jakis czas temu miałem problem z uszczelką pod deklem ale to bardziej przy 4 cylindrze. No i to by wszystkie były tak mokre chyba.

Może na próbę wsadzić stare świece (mam od wymiany ) i sprawdzić czy też tak się zapaprzą?

Obawiam się, że coś się dzieje niedobrego z silnikiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.