Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w silniku a walnięta UPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu moj cc700 daje oznaki zblizajacej sie wielkimi krokami awarii upg (zapach spalin w zbiorniczku wyrownawczym, trudnosci z odpaleniem zimnego silnika). Jednakże od pewnego czasu zaczynają mnie niepokoić coraz dłużej trwające metaliczne stuki dobiegające z silnika. Z początku trwało to kilka sekund, teraz nawet kilka minut. Czy ma to istotny związek z walniętą upg? Stan oleju sprawdzam kilka razy w tygodniu (nie zmienia się, nie ma śladów płynu chłodzącego, jest czysty, stan powyżej połowy), stan płynu chłodzącego przestał się zmieniać odkąd po skończonej jeździe odkręcam korek z. wyrównawczego w celu obniżenia ciśnienia, co w zupełności eliminuje problem kłopotliwego odpalania zimnego silnika. Proszę o pomoc i diagnozę co to za stuki (dodam, że silnik ma oryginalny przebieg 54kkm)

Napisano

Jeżeli od dłuższego już czasu podejrzewasz upg, to ją po prostu wymień. Koszt niewielki a radocha duża. Stukanie może wskazywać na popychacze hydrauliczne ale ponieważ przebieg silnika nie jest duży (teoretycznie przewidziane są na 150 kkm), można podejrzewać jakość oleju, na co wskazywałyby twoje rozważania na jego temat, służące samouspokojeniu. Jeżeli nie upg (na gazie szybciej się wypala), to przynajmniej wymień olej bo można zmarnować silnik. Zakładam, że przy tym przebiegu panewki, zawory, rozrząd, pompa oleju i popychacze nie są jeszcze zużyte ale czasami praktyka nie potwierdza teorii.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> Jeżeli od dłuższego już czasu podejrzewasz upg, to ją po prostu

> wymień. Koszt niewielki a radocha duża.

niewielki tzn. ile, tak pi razy oko? bo mi mówiono, że w zależności czy szpile przy zdejmowaniu głowicy się ułamią czy nie koszt bedzie się wahał w granicach 400-700zł, a to nie mało jak na te auto :/

> można podejrzewać jakość oleju, na co wskazywałyby twoje rozważania na

> jego temat, służące samouspokojeniu. Jeżeli nie upg (na gazie

> szybciej się wypala), to przynajmniej wymień olej bo można

> zmarnować silnik.

Olej wymieniany ze 2-3 miesiące temu, przejechane na nim jakieś 3kkm, jest czysty (może lekko ciemniejszy niż na początku); 15W40 Shell Helix. Także to chyba nie to

> Zakładam, że przy tym przebiegu panewki,

> zawory, rozrząd, pompa oleju i popychacze nie są jeszcze zużyte

> ale czasami praktyka nie potwierdza teorii.

Z tego co wyczytałem w instrukcji to podobno długie "mielenie" rozrusznikiem może spowodowac zapowietrzenie się chyba właśnie popychaczy hydraulicznych co może powodowac stukanie, prawda to?

Poza tym stukanie zazwyczaj zaczyna się pojawiać na biegu jałowym, czasem także przy rozgrzanym silniku (tyle, że na rozgrzanym dosłownie na chwile, na 2-3 sekundy).

Zauważyłem także że czasem stuka z większą, a czasem z mniejszą częstotliwością.

Czekam na Wasze odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

to jeszcze przy okazji spytam jakie są skutki dłuższej jazdy ze stukającymi popychaczami lub zaworami? sorry, ale w tych sprawach jestem kompletnie zielony

pozdrawiam

Napisano

> to jeszcze przy okazji spytam jakie są skutki dłuższej jazdy ze

> stukającymi popychaczami lub zaworami? sorry, ale w tych

> sprawach jestem kompletnie zielony

> pozdrawiam

po tyłku dostaje wałek rozrządu, dokładniej jego krzywki

Napisano
  • Autor

A czy przejście z mineralnego oleju na połsyntetyk moglo by spowodować takie komedie? Olej miałem zmieniany jakieś 3kkm temu w stacji obsługi... Nie byłem przy tym jak wymieniali olej więc może "dla żartu" ktoś nalał tańszego półsyntetyka zamiast droższego mineralnego? W sumie tuż po tym jak zaczęły się kłopoty, przyjrzałem się silnikowi no i okazało się, że się troche poci na łączeniu skrzynia-silnik (nie wiem jak było wcześniej bo tam nie zaglądałem). Dzisiaj rano dolałem troche (tak prawie do poziomu max) oleju Castrol GTX 15W40 i musze przyznać że rano jeszcze stukał, ale wieczorem już nie... jak już wcześniej wspomniałem, olej sprawdzałem kilka razy w tygodniu, także nie ma mowy o jeździe bez oleju

Napisano

z tego co wiem to z mineralnego na syntetyk czy pół syntetyk nie powinno się przechodzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.