Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ruda pożera Unolota, help!

Featured Replies

Napisano

Uniaka nabyłem za grosze w lipcu zeszłego roku. Cóż, jakie grosze taki samochód frown.gif Na początku myślałem, że po jakimś czasie pozbędę się złomka ale... No właśnie, można powiedzieć, że złapałem bakcyla i zacząłem pakować w uno-skarbonkę kolejne złotówki, z mocnym postanowieniem że remont Unolota będzie moim hobby. To forum już nie raz i nie dwa służyło mi pomocą więc zwracam się z kolejną prośbą:

jak wspomniałem w temacie, fiacik ma poważne problemy z korozją. Miał je od momentu zakupu, ale były poważniejsze wydatki (UPG, łożyska, hamulce przód-tył i kilka innych rzeczy) i dopiero teraz przyszedł czas na blacharkę. Co rdzewieje? Progi, drzwi, "podłoga" od spodu. Progi wiadomo: trzeba kupić nowe i wspawać, ale co z resztą? Najbardziej martwię się drzwiami, bo spody to jedna wielka rdza (chyba dałbym radę przebić się palcem), a podłoga jest w niewiele lepszym stanie.

Będę wdzięczny za sugestie i porady.

Napisano

> Uniaka nabyłem za grosze w lipcu zeszłego roku. Cóż, jakie grosze

> taki samochód Na początku myślałem, że po jakimś czasie

> pozbędę się złomka ale... No właśnie, można powiedzieć, że

> złapałem bakcyla i zacząłem pakować w uno-skarbonkę kolejne

> złotówki, z mocnym postanowieniem że remont Unolota będzie moim

> hobby. To forum już nie raz i nie dwa służyło mi pomocą więc

> zwracam się z kolejną prośbą:

> jak wspomniałem w temacie, fiacik ma poważne problemy z korozją. Miał

> je od momentu zakupu, ale były poważniejsze wydatki (UPG,

> łożyska, hamulce przód-tył i kilka innych rzeczy) i dopiero

> teraz przyszedł czas na blacharkę. Co rdzewieje? Progi, drzwi,

> "podłoga" od spodu. Progi wiadomo: trzeba kupić nowe i wspawać,

> ale co z resztą? Najbardziej martwię się drzwiami, bo spody to

> jedna wielka rdza (chyba dałbym radę przebić się palcem), a

> podłoga jest w niewiele lepszym stanie.

> Będę wdzięczny za sugestie i porady.

Odnośnie podłogi to albo dobrze połatać albo wspawać całe nowe płaty podłogowe a w sprawie drzwi to najlepiej pojeździc po szrotach i kupić całe zdrowe drzwi

Napisano
  • Autor

> Odnośnie podłogi to albo dobrze połatać albo wspawać całe nowe płaty

> podłogowe a w sprawie drzwi to najlepiej pojeździc po szrotach i

> kupić całe zdrowe drzwi

OK, jakiej blachy użyć?

Napisano

> OK, jakiej blachy użyć?

Powiem Ci szczerze że nie jestem blacharzem ani jeszcze nie zlecałem takiej roboty nikomu ale warsztaty blacharskie wiedzą co i jak pospawać

Napisano

> OK, jakiej blachy użyć?

znajomy do latania uzywal blachy stalowej gr 0,7 lub 1mm bo jeszcze w miare sie ja profiluje,

Napisano

Drzwi tak jak pisał kolega triskalion najlepiej na szrocie, bez rdzy znaleźć i zabezpieczyć. Jak dobrze poszukasz to może nawet pod kolor dostaniesz. wink.gif

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za odpowiedzi. Proszę jeszcze o radę na temat, czym zabezpiecza się podłogę od środka (jakieś wyciszenie dodatkowo) i od zewnątrz?. Jak usunąć pojedyncze ogniska rdzy i czym zabezpieczyć? Prosiłbym po kolei z nazwami preparatów.

Napisano

kupujesz preparat w spreju o o nazwie np. ,,cynk,, i potem podkład albo inny do dodatkowego ochrony potem sprej pod kolor samochodu i na końcu spray bezbarwny.

Napisano

> kupujesz preparat w spreju o o nazwie np. ,,cynk,, i potem podkład

> albo inny do dodatkowego ochrony potem sprej pod kolor samochodu

> i na końcu spray bezbarwny.

ja miejsca gdzie była rdza na podłodze starłem papierem ściernym 100, pomalowałem takim preparatem co się corino f nazywał bodajże, wszystko to maznąłem podkładem na to farbę czarną a na to wszystko jeszcze bitex pędzelkiem zlosnik.gif

mam na dzieje że do zakupu następnego samochodu to wytrzyma hahaha.gif

Napisano

> pomalowałem takim preparatem co się corino f nazywał

cortanin f zlosnik.gif

Napisano

mnie znajomy spawał podłogę blachą 1.5 mm bo taką mu się najlepiej formowało... tez kupiłem auto za grosze z myślą remontu... ale zaczałem od blacharki i kompletnego rozebrania go... a i za blacharkę możesz zapłacić duuuużo więcej niż auto warte, dlatego uważaj...

co do preparatów, progi wewnątrz środkiem do profili zamkniętych kilkakrotnie, podłoga i pozostałe ogniska rdzy wstępnie minią, potem hydrobitem kilka warstw... teraz się nie marwię o rdzę w budzie...

a drzwi, zeszlifowałem rdzę do blachy, przy okazji pozbywając się prawie całych spodó drzwi o odbudowałem to matą szklaną z żywicą, nie rdzewieje to przynajmniej (chyba) i całość zawalona hydrobitem od wewnątrz, prace zbawiły mnie łącznie miesiąc, ale odremontowany prawie cały (lakier tylko do położenia został)

a koszty po znajomościach hm... 1500 zł zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.