Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zuzycie oponek ...

Featured Replies

Napisano

... w naszych NB.

Przejechalem 38kkm bez zmiany na zimowki (nie bylo potrzeby) i ostatnio przejrzalem oponki i wygalda na to ze zostalo mi okolo 2-3mm tylko do wskaznika wysokosci.

Pytanie jak Wam sie sprawuja oponki. Jak dla mnie to cos troche szybko sie zuzywaja. Wydaje mi sie ze max dobije moze 50kkm i to wszystko.

Wydaje mi sie ze 80-100kkm to bez problemu powainno sie zrobic. Moze to kwestia miekkiej mieszanki, albo mojego wysokiego cisneinia w oponach, choc to raczej nie mozliwe, bo z tylu tez mam wysokie cisnienie a oponki jak nowki.

Dodam jeszcze ze nie naleze do tych gosci co to piszcza oponami i moze udalo mi sie to ze dwa razy.

A moze to kwestia tego ze to tylko 205-tki a do NB ze 150-cio konnym silnikiem montuje sie 225 ?

Oponki to Bridgestone Turranza ER300. Ostatnio nie pamietam w AS albo Motorze byl test tych oponek i wyladowaly na pierwszym miejscu.

Napisano

50 tys km na komplecie opon to IMHO w dzisiejszych czasach i tak nieźle. Weź pod uwagę, że te dobre opony, które mają dobrą przyczepność, zazwyczaj szybciej się zużywają.

U mnie śladów zużycia brak, ale ja mam 22 tys km. na liczniku i zmieniam letnie / zimowe. Teraz jak zakładałem letnie to na zimówkach z ciekawości zmierzyłem głębokość bieżnika. Wyszło mi 8 mm w każdej oponie

Napisano

powiem Ci że u mnie na 18 225 po sezonie 2008 opony przednie 4-5 mm a tył jak nowy, wydaje mi się że tak szybkie zużycie opon u mnie jest powodem dużej masy przodu (ciężki silnik), no i trochę z mojej winy wink.gif czytaj. nieco dynamiczny styl jazdy.

aha przebieg 28000

ps2 Luteczek nie dawaj całego cytatu bo jak by tak każdy robił to forum by brakło...

Napisano

> ... w naszych NB.

> Przejechalem 38kkm bez zmiany na zimowki (nie bylo potrzeby) i

> ostatnio przejrzalem oponki i wygalda na to ze zostalo mi okolo

> 2-3mm tylko do wskaznika wysokosci.

> Pytanie jak Wam sie sprawuja oponki. Jak dla mnie to cos troche

> szybko sie zuzywaja. Wydaje mi sie ze max dobije moze 50kkm i to

> wszystko.

> Wydaje mi sie ze 80-100kkm to bez problemu powainno sie zrobic. Moze

> to kwestia miekkiej mieszanki, albo mojego wysokiego cisneinia w

> oponach, choc to raczej nie mozliwe, bo z tylu tez mam wysokie

> cisnienie a oponki jak nowki.

> Dodam jeszcze ze nie naleze do tych gosci co to piszcza oponami i

> moze udalo mi sie to ze dwa razy.

> A moze to kwestia tego ze to tylko 205-tki a do NB ze 150-cio konnym

> silnikiem montuje sie 225 ?

> Oponki to Bridgestone Turranza ER300. Ostatnio nie pamietam w AS albo

> Motorze byl test tych oponek i wyladowaly na pierwszym miejscu.

Na mojej poprzedniej Bravie na oponach 175/65/14 przejechałem 100kkm

Napisano

225 kapec robi swoje pod wzgledem zuzycia tez..

zrob sobie podmianke osiami opon zeby wyrownac zuzycie tylu wzgledem przodu ok.gif

a obstawiam ze 70kkm to bedzie dobry wynik na 225 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 225 kapec robi swoje pod wzgledem zuzycia tez..

> zrob sobie podmianke osiami opon zeby wyrownac zuzycie tylu wzgledem

> przodu

> a obstawiam ze 70kkm to bedzie dobry wynik na 225

Ehhh - juz sie nastawilem ze je zostawie tak jak jest i sobie wymienie za jakies pare miesiecy.

Sprawdzalem jak to tutaj lokalnie wyglada - chca 116E za taka sama oponke wraz z wywazeniem i podmiana. W PL kosztuje okolo 400zl + wymiana czyli pewnie w sumie z 420zl. Na baloon.pl po 340zl nawet jest, ale nie mam czasu sie bawic wysylke (brak czasu i problemy w razie zwalonych egzemplarzy)

Napisano

> 225 kapec robi swoje pod wzgledem zuzycia tez..

> zrob sobie podmianke osiami opon zeby wyrownac zuzycie tylu wzgledem

> przodu

> a obstawiam ze 70kkm to bedzie dobry wynik na 225

A nie lepiej dobić przód i wymieniasz tylko 2 opony. Koszty rozkładasz w czasie mówił wujek Szlomo zlosnik.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej dobić przód i wymieniasz tylko 2 opony. Koszty

> rozkładasz w czasie mówił wujek Szlomo

Dokladnie to napisalem tylko w mniej precyzyjny sposob zlosnik.gif

Napisano

kolega kiedyś wspominał że pokonuje znaczne odległości z prędkościami mocno autostradowymi, myśle że stąd szybkie zużycie opon

Quote:

Skutki jazdy z dużą prędkością

Pokonywanie dużych odległości przy wysokiej prędkości powoduje wzrost temperatury opony. Prowadzi to większego zużycia oraz ugięcia opony.

stąd ten cytat

link do strony dunlop

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak jest jazda z dużymi prędkościami mocno zużywa opony

Mowicie powaznie? Co jak w co ale w to bym sam nie uwierzyl.

Ja raczej myslalem o wzmocnionym silniku i wiekszym obciazeniu opon momentem, ale do glowy by mi nie przyszla jazda autostradowa. Jestem ciekaw jak by mialo to wplywac negatywnie na opony? Jedyna roznica jak dla mnie przy jezdzie autostradowej to zwiekszona sila odsrodkowa. Co do temperatury to nie podejrzewam zeby rosla, bo wraz z zwiekszaniem predkosci rosnie predkosc oplywajacego oponki pedu powietrza.

Pytam powaznie - w jaki sposob mialaby wplywac autostrada na opny?

Napisano

Co do temperatury to nie podejrzewam

> zeby rosla, bo wraz z zwiekszaniem predkosci rosnie predkosc

> oplywajacego oponki pedu powietrza.

A myślisz, że dlaczego do jazdy z wyższymi prędkościami zalecają mocniej napompować opony...?

Napisano

> Pytam powaznie - w jaki sposob mialaby wplywac autostrada na opny?

Rozmawiałem ostatnio z wujasem z Niemiec. Co prawda ma kiłe chyba cerato, ale własnie sam mi napomknął, że duzo jeździ autostradami z prędkościami 170-180 i opony musi zmieniać jak rękawiczki. Na pewno przyczyna tez lezy w indeksie jego opon, bo to jakis dizel chyba 120 Km

Napisano

myślę że mają racje, wielokrotnie zauważyłem po dłuższych trasach przy prędkościach rzędu 140 - 180 opony są może nie gorące ale mocno cieple. opływające powietrze nie wiele pomoże... a im opona cieplejsza tym bardziej miękka a im bardziej miękka tym bardziej podatna na zdzieranie, teraz pomnożyć to przez długą trase z takimi prędkościami i wynik gotowy.

Napisano
  • Autor

> A myślisz, że dlaczego do jazdy z wyższymi prędkościami zalecają

> mocniej napompować opony...?

To ilez mam napompowac? Jeszcze wiecej. Juz 2.6-2.8 wale. To nie moze byc przyczyna. 3 atmosfer juz ladowac nie bede

Napisano

> To ilez mam napompowac? Jeszcze wiecej. Juz 2.6-2.8 wale. To nie moze

> byc przyczyna. 3 atmosfer juz ladowac nie bede

przy kole 17" max 2.4 sugerowana jest 2.2, za dużo tego ciśnienia masz... opona nie może być za dużo napompowana bo traci swoje właściwości trakcyjne, ciśnienie musi być optymalne +-0.2 atmo. u mnie max to 2.8 ale to 18" i 40 profilu...

niestety jak chce się przykładać na długich trasach to trzeba później cierpieć wink.gif

Napisano
  • Autor

>teraz pomnożyć to przez długą

> trase z takimi prędkościami i wynik gotowy.

Karoll - zgodzilbym sie z Toba gdyby nie fakt, ze oponki z tylu sa prawie jak nowki. Jak dla mnie musi to byc kwestia wiekszego momentu na kolach a i mimo ze nie piszcze oponami to jednak dynamicznie lubie jezdzic, a wtedy pewnie oponki mowia dziekuje. Moze faktycznie przeloze przod na tyl. Zjade te tylne na przodzie a wtedy kupie 225 kapcie i moze bedzie lepiej

Napisano

ja zamierzam dojeździć przednie do końca i kupić 2 nowe sztuki, żadnej zabawy z przekładaniem "osi"..

co do piszczenia to asr blokuje i tak, ale u mnie czuje że mimo kagańca opona podczas mocnego przyspieszania ładnie się zawija, to oczywiście też wpływa negatywnie na oponki :/

Napisano

> Mowicie powaznie? Co jak w co ale w to bym sam nie uwierzyl.

> Ja raczej myslalem o wzmocnionym silniku i wiekszym obciazeniu opon

> momentem, ale do glowy by mi nie przyszla jazda autostradowa.

> Jestem ciekaw jak by mialo to wplywac negatywnie na opony?

> Jedyna roznica jak dla mnie przy jezdzie autostradowej to

> zwiekszona sila odsrodkowa. Co do temperatury to nie podejrzewam

> zeby rosla, bo wraz z zwiekszaniem predkosci rosnie predkosc

> oplywajacego oponki pedu powietrza.

> Pytam powaznie - w jaki sposob mialaby wplywac autostrada na opny?

siła odśrodkowa owszem, ale ważniejsze jest chyba "dociśnięcie" auta to asfaltu po wpływem pedu/oporu powietrza, i logika moja wskazuje mi mocniejszy docisk = większe tarcie = zużycie opon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.