Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnie mi sej..

Featured Replies

Napisano

Siema wszystkim! Koledzy pomocy.

Mam problemy z odpaleniem ,tzn jak jest zimny to odpala spoko , jak już troche pojeżdżę to przekręcam kluczyk ,gasna kontrolki i raz odpali za 1 raz za 2 raz za 3.. Najgorsze ze jade a on mi na swiatlach gaśnie wtedy to juz koszmar. Zawsze musze chwile odczekac i po jakimś czasie zapala. Wzmienilem kable i swiece i dalej nic, co moze byc powodem hym bo tak jeydyic to nie moge zabardzo..

Napisano
  • Autor

> ładowanie sprawdził?

ojciec mi sprawdyal mowil ze ok!

Napisano

mialem identycznie w 900 - moje rozwiazanie to byl swap na wiekszy motór...

ale mozesz sprawdzić czujnik polozenia walu, moze jak sie nagrzeje to cos z nim nie tak sie robi, pozaniej jak ostygnie to odpala bez problemu.

Napisano

> Siema wszystkim! Koledzy pomocy.

> Mam problemy z odpaleniem ,tzn jak jest zimny to odpala spoko , jak

> już troche pojeżdżę to przekręcam kluczyk ,gasna kontrolki i

> raz odpali za 1 raz za 2 raz za 3.. Najgorsze ze jade a on mi na

> swiatlach gaśnie wtedy to juz koszmar. Zawsze musze chwile

> odczekac i po jakimś czasie zapala. Wzmienilem kable i swiece i

> dalej nic, co moze byc powodem hym bo tak jeydyic to nie moge

> zabardzo..

Widać z tego że jeden z czujników silnika w specyficznych warunkach zaczyna głupieć, objaw ten może się zarówno nasilić do tego stopnia że reset kompa już nie pomoże wtedy wiadomo że czujnik padł na dobre albo zniknąć wo gule.

Czujników do sprawdzania masz kilka:

czujnik położenia wału - przy jego awarii na ogól autko na początku zaczyna przerywać tak jakby odcięcie zeszło na niższe obroty po czym rzuca palenie na dobre

czujnik temp wody ten przy kol ssącym - warto wymienić tani a nieraz psuje zabawę

czujnik położenia przepustnicy - mało prawdopodobne

silniczek krokowy - nie wykluczone

map sensor - bardzo prawdopodobne

sonda laba - odłącz i pojeździj chwile bez lampka powinna świecić się cały czas ale się tym nie przejmuj

zanim zaczniesz coś wymieniać kup puszkę preparatu do czyszczenia styków el. i przeleć wszystkie wtyczki co znajdziesz pod maska przy okazji wyeliminujesz kwestie ewentualnego rozpięcia się jakiegoś czujnika

jeżeli masz możliwość podpięcia pod komputer autka to usterka powinna pojawić się od razu

pozdr.

EDIT

nie spojrzałem że to 900 ale kroki możesz podjąć takie jak opisałem na przykładzie 1100

Napisano

> Siema wszystkim! Koledzy pomocy.

> Mam problemy z odpaleniem ,tzn jak jest zimny to odpala spoko , jak

> już troche pojeżdżę to przekręcam kluczyk ,gasna kontrolki i

> raz odpali za 1 raz za 2 raz za 3.. Najgorsze ze jade a on mi na

> swiatlach gaśnie wtedy to juz koszmar. Zawsze musze chwile

> odczekac i po jakimś czasie zapala. Wzmienilem kable i swiece i

> dalej nic, co moze byc powodem hym bo tak jeydyic to nie moge

> zabardzo..

mialem to samo zlosnik.gif wymienilem pompe paliwa i w alternatorze szczotko trzymacz i ten caly mostek co sa w nim diody i jest ok 893goodvibes.gif ja mialem cos takiego przejechalem ok 50 km i gasl chcesz go odpalic aku puste czekasz 2-5 min i odpala jaedziesz 10 km i znowu to samo takie cos masz?? cfaniaczek.gif

Napisano

Ja mam podobny problem z moim ccs spi. Jak dluzej postoi, nie chce zapalic. Tylko prychnie, ale nie zapala. Kilka razy prychnie i zapala, albo nie. Wystarczy go leciutko z linki szarpnac i chodzi. Czasem zdarza mu sie zgasnac na wolnych i albo odpala od pierwszego, albo znowu kilka razy prychnie. Swiece+kable nowe. Najsmieszniejsze, ze na LPG jest tak samo. Mial ktos podobnie, ewentualnie podpowiedzcie coz to moze byc.

Napisano
  • Autor

> mialem to samo wymienilem pompe paliwa i w alternatorze szczotko

> trzymacz i ten caly mostek co sa w nim diody i jest ok ja

> mialem cos takiego przejechalem ok 50 km i gasl chcesz go

> odpalic aku puste czekasz 2-5 min i odpala jaedziesz 10 km i

> znowu to samo takie cos masz??

no cos podobnego , wiesz trudno slowami odpisac co sie dzieje z saochodem ,ale fakt jest taki ze jazda nim juz mnie do nerwicy doprowadza , wczoraj jechalem z katowic to 3 razy mi zgasl na swiatlach , po paru minutach od[palil dopiero..

Napisano

> no cos podobnego , wiesz trudno slowami odpisac co sie dzieje z

> saochodem ,ale fakt jest taki ze jazda nim juz mnie do nerwicy

> doprowadza , wczoraj jechalem z katowic to 3 razy mi zgasl na

> swiatlach , po paru minutach od[palil dopiero..

no to mowie ja zregenerowalem alternator i jest ok juz;]

Napisano

>[...] , wczoraj jechalem z katowic to 3 razy mi zgasl na

> swiatlach , po paru minutach od[palil dopiero..

Jak już wcześniej ktoś napisał - sprawdź czujnik obrotów wału korbowego, takie są objawy jego końca.

(*) Moja prywatna hipoteza (być może całkowicie błędna wink.gif )jest taka, że rozlatujący się czujnik obrotów wału korbowego nie lubi ciepła - jak się nagrzeje to przestaje działać.

Napisano

jak Ci sie zagrzeje i nie bedzie chcial odpalic to polej woda czujnik polozenia walu. Jak wtedy zapali to bedzie znaczylo ze czujnik do wymiany. Mialem to kiedys w Lancii. Sie lalo i jezdzilo:) A jak nie to zobacz pompe paliwa. Sam wklad. U mnie jak sie zagrzewala to przestawala sie ta oska dobrze obracac i silnik strzelal, prychal, i w efekcie gasnal. Trzeba bylo pompe opukac, poczekac az troche rzesttygnie, zluzuje sie ta oska i mozna bylo sie do domu doturlac.

Napisano

U mnie pompa nowka, w weekend wkladana, ale gasnie dalej na pb i na lpg. Jest jakis sposob sprawdzenia tego czujnika polozenia walu oprocz wymiany na nowy?

Napisano

Jeszcze jedno: czy uszkodzony czujnik polozenia walu moze powodowac oprocz gasniecia nierowna prace silnika? Czasem mam tak, ze silnik chodzi pieknie, a momentami cale autko drzy. Od czasu do czasu silnik jakby przygasal na chwilke, jakby chcial zgasnac, po czym za pol sekundy wolne obroty rosna i chodzi normalnie. Swiece i kable mam rowniez nowe.

Napisano

> kurde kurde kuyrde , czeka mnie mechanik

a ja bym poprostu podmienil alternator na inny i pojezdzil.. u mnie zadzialalo

Napisano

Dzisiaj rano znowu nie chcial zapalic. Krecilem i nawet nie prychnal. Popoludniu jak probowalem go odpalic, trzymajac gaz w podlodze, prychnal, a po chwili zapalil. Pomozecie? Kupowac tego czujnik oder niet?

Napisano

> Jeszcze jedno: czy uszkodzony czujnik polozenia walu moze powodowac

> oprocz gasniecia nierowna prace silnika? Czasem mam tak, ze

> silnik chodzi pieknie, a momentami cale autko drzy. Od czasu do

> czasu silnik jakby przygasal na chwilke, jakby chcial zgasnac,

> po czym za pol sekundy wolne obroty rosna i chodzi normalnie.

> Swiece i kable mam rowniez nowe.

mialem ten sam obajw jakis tydzien temu i zregenerowalem alternator i wymienilem pompe paliwa i jest ok nie gasnie

Napisano

Stary cos sie tak uparl na ten alternator? smile.gif

Skoro jest prad to dlaczego autko mialoby gasnac? Dlatego, ze spada napiecie i jest za duzy pobor mocy? Przeciez z samego akumulatora powinien chodzic. Poza tym alternator mam swiezo zregenerowany, a pompa paliwa tez jest nowka smile.gif takze problem lezy gdzie indziej. Moim zdaniem w ukladzie zaplonowym, ale kable i swiece sa rowniez nowe. Niestety NGK, ale nowe. Szczerze mowiac, to koncza mi sie pomysly. Czujnik polozenia walu to jedyne co przychodzi mi do glowy, tym bardziej ze rano nawet nie chce prychnac.

Napisano

> Stary cos sie tak uparl na ten alternator?

> Skoro jest prad to dlaczego autko mialoby gasnac? Dlatego, ze spada

> napiecie i jest za duzy pobor mocy? Przeciez z samego

> akumulatora powinien chodzic. Poza tym alternator mam swiezo

> zregenerowany, a pompa paliwa tez jest nowka takze problem lezy

> gdzie indziej. Moim zdaniem w ukladzie zaplonowym, ale kable i

> swiece sa rowniez nowe. Niestety NGK, ale nowe. Szczerze mowiac,

> to koncza mi sie pomysly. Czujnik polozenia walu to jedyne co

> przychodzi mi do glowy, tym bardziej ze rano nawet nie chce

> prychnac.

mialem taki objaw jade przykladowo do marek ok 30km i gasnie cc chce odpalic aku padniete czekac moze 3 min u odpala 10km i nadal to samo zregenerowalem alternator i nowke pompe wsadzilem i juz tego nie ma dlatego sie tak tego doczepilem tongue.gif ale nadal nie wiem czemu sie przycina.... confused.gif

Napisano

Ale gdyby aku bylo padniete, to nie mialby sily zakrecic rozrusznikiem, a kreci az milo smile.gif takze problem lezy w ukladzie zaplonowym lub paliwowym, a nie w braku pradu.

Napisano

> Ale gdyby aku bylo padniete, to nie mialby sily zakrecic

> rozrusznikiem, a kreci az milo takze problem lezy w ukladzie

> zaplonowym lub paliwowym, a nie w braku pradu.

a chyba ze kreci to moze czujnik polozenia walu padl ci ? znajomy mial w jakims oplu ze nie raz palil mu a nie raz nie i wymienil jakis modul pod cewka byl nie wiem dokladnie moze takie cus co jest kolo kompa takie biale nie wiem doc zego to jest i jak to sie nazywa bno ale jemu pomoglo

Napisano

> Przekaznik czy map sensor?

map nie ejstm bialy tylko czarny to chyba raczej przekaznik tak mysle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.