Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilne pada elektryka

Featured Replies

Napisano

Witam własnie wróciłem do domu i spotkała mnie nie miła niespdzianka slinka.gif otoż rozmawiam sobie z kumplami astra stoi na poboczu na zapalonych swiatłach ,wsiadam odpalam jade 300m i nagle wszystko gaśnie nie ma nic ,ani swiateł totalnie jakby ktoś kleme od aku odpiął ,stało się to gdy dojeżdzałem do skrzyżowania włączając kierunkowskaz ,dlaczego mówię o kierunkowskazie ? Ponieważ ostatnio mam problem z mrugnięciem długimi i czasem słychać jakby tam styki w przełączniku trzeszczały (dwa dni temu astra zgasła na chwile przy włączeniu kierunku) i teraz moje pytanie czy owy włącznik kierunkowskazów może tak mieszać że wyłączy się wsio w aucie(zwarcie) ??? confused.gifDodam że po 2min kontrolki wrociły lekko przymrużone wkońcu doszły do siebie i asia normalnie odpaliła przejechałem 20km i git ... stało się to godz temu niewiem.gif

Napisano

Sprawdz i przeczysc punkt masy w poblizu akumulatora (tam masowane sa kierunkowskazy i swiatla), przeczysc klemy (profilaktycznie) oraz podmien przelacznik. Powinno pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam własnie wróciłem do domu i spotkała mnie nie miła niespdzianka

> otoż rozmawiam sobie z kumplami astra stoi na poboczu na

> zapalonych swiatłach ,wsiadam odpalam jade 300m i nagle wszystko

> gaśnie nie ma nic ,ani swiateł totalnie jakby ktoś kleme od aku

> odpiął ,stało się to gdy dojeżdzałem do skrzyżowania włączając

> kierunkowskaz ,dlaczego mówię o kierunkowskazie ? Ponieważ

> ostatnio mam problem z mrugnięciem długimi i czasem słychać

> jakby tam styki w przełączniku trzeszczały (dwa dni temu astra

> zgasła na chwile przy włączeniu kierunku) i teraz moje pytanie

> czy owy włącznik kierunkowskazów może tak mieszać że wyłączy się

> wsio w aucie(zwarcie) ??? Dodam że po 2min kontrolki wrociły

> lekko przymrużone wkońcu doszły do siebie i asia normalnie

> odpaliła przejechałem 20km i git ... stało się to godz temu

Oj Bracie, powiem ci że poważne problemy masz.

Dlaczego problemy, bo przyczyną gaśnięcia pojazdu może być wiele. Dokładnie na instalacji się nie znam, ale zbrałbym się wpierw do obejrzenia właśnie wspomnianego przez Ciebie przełącznika kierunków i długich. Potem obejrzałbym również przekaźniki świateł i kierunków, może przerywnik. Dalej pomysła nie mam, jak na coś wpadnę jeszcze na pewno się odezwę.

PZDR VEN

Napisano

> obejrzałbym również przekaźniki świateł

Oj Bracie, nie pooglądasz sobie bo... nie ma czegoś takiego wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

połączenia czyszczone miesiąc temu bardzo dokładnie ok.gif czyli jest opcja że to właśnie przełącznik?? Jutro go wywalam albo spróbuje rozebrać

Napisano

> Oj Bracie, nie pooglądasz sobie bo... nie ma czegoś takiego

> Pozdroofka

Chyba ze ma swiatla na przekaznikach wedle Twojego, Lelek, pomyslu...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Pozdroofka

Za to Ty masz smile.gif

Napisano

> Chyba ze ma swiatla na przekaznikach wedle Twojego, Lelek, pomyslu...

Myslisz, że ktoś czyta te nasze manuale? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pozdroofka

O widzisz człowiek uczy się całe życie.

W maluchu nie było i topiły właśnie przełączniki kierunkowskazów, wstawiało się przekaźniki aby tego uniknąć. Myślałem, że zastosowanie przekaźników będzie jakby to ładnie ująć... powszechne w konstrukcjach jakby nie patrzeć młodszych niż nasze poczciwe 126p, ale jednak się myliłem.

Chyba tym zagadnieniem będę musiał bardziej zainteresować, aby oszczędzić styki i przełączniki.

Napisano

Ja stawiałbym na podłączenia kabli do masy lub same kable (zaciśnięte kabeloczka - lubią się utleniać). Przełącznik mało prawdopodobny bo przecież po drodze jest bezpiecznik, czyli on powinien się spalić a nie zwarcie że wogóle nie ma prądu. Styki czasem rozgrzane lubią przerywać a jak ostygną to jest w miarę OK.

Napisano
  • Autor

Ja tam czytam grinser006.gif własnie z jednego skorzystam rozbierając przełącznik cool.gif

Napisano

> Myslisz, że ktoś czyta te nasze manuale?

> Pozdroofka

Ja na wciąż czytam i planuje co? kiedy? i jak?

A tak wrócę do tematu, czy powodem takiego zachowania może być masa silnika?? Też może warto obejrzeć.

Napisano

> Za to Ty masz

No ma się... wink.gif

A co do Twojego problemu. To nagłe zgaśnięcie wszystkiego a potem powolny powrót do normalności wygląda jak poważne zwarcie przy kiepskim akumulatorze. Duże zwarcie - akumulator zemdlał bo już ledwie dyszał a po ustapieniu zwary powoli wychodził z zapaści. No ale taki prąd zwarcia prędzej by upalił przewody czy przełącznik...

Pozdroofka

Napisano

> Przełącznik mało prawdopodobny bo przecież po drodze jest bezpiecznik

Bezpiecznik jest PO przełączniku... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Chyba tym zagadnieniem będę musiał bardziej zainteresować, aby

> oszczędzić styki i przełączniki.

Jest manual na astra.auto.pl wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jest manual na astra.auto.pl

> Pozdroofka

Dziekować, skorzystam napewno wink.gif

Napisano

> Dziekować, skorzystam napewno

Przedstawiłem tam dwie metody, każda w dwóch wariantach smile.gif Namawiam Cię usilnie na czwarty, najpełniejszy wariant.

Pozdroofka

Napisano

Juz dawno zrealizowalnym wariant IV, tylko czasu brak. Nareszcie w sobote bede mogl skonczyc instalke do klimy (wszak cieplo sie robi, a zona marudzi, ze klima miala byc, a jeszcze nie dziala...ech, te baby)

Pozdrawiam

Napisano

> Juz dawno zrealizowalnym wariant IV, tylko czasu brak.

Bo tak prawdę mówiąc, to modyfikacja jest niewielka ale kurna czasochłonnego dłubania dużo.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dziś nie miałem czasu pojechać do sklepu po przełącznik ,rano ta sama historia wsiadam przekrecam kluczyk kontrolki żarzą lekko załączam rozrusznik giną całkowicie ,włączam swiatła też giną ,po paru min wsio gra astra jedzie ,po 10godz po pracy wsiadam i odpala bez niczego ,później postój 5 godz czyli wieczorem i znów problem ten sam pare min i git , dodam że jak astra się nagrzeje to odala bez problemów czy jak wyjmę bezpiecznik kierunków to w ten sposób odetnę prąd do niego płynący????

Napisano

> czy jak wyjmę bezpiecznik kierunków to w

> ten sposób odetnę prąd do niego płynący????

Tak, ale przy okazji pozbawisz się też innych rzeczy, np. świateł stopu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok jutro rano jak problem nastąpi to wyciągne ten bezpiecznik i zobacze jaki efekt , przynajmniej na 100% sprawdze przełącznik ,jak będzie git to odrazu lece do sklepu i szukam kabla masowego od alternatora do aku i na mase nadwozia ... Kiedyś już pisałem na forum o tym że przy włączonych wszystkich odbiornikach (szczególnie ogrzewanie tylnej szyby) lekko żarzy się kontrolka ładowania czyściiłem wtedy styki w/g Waszych zaleceń i trochę pomogło ale problem ten nadal występuje być może to ma jakiś związek czyt. słaba masa ,stare kable i zaciski.. Puki co dzięki za rady ok.gif ,napiszę jutro oby pozytywnego posta grinser006.gif

Napisano

> Ok jutro rano jak problem nastąpi to wyciągne ten bezpiecznik i

> zobacze jaki efekt , przynajmniej na 100% sprawdze przełącznik

Myslę, ze to jednak problem z masą.

Pozdroofka

Napisano

Jesli masz kable rozruchowe, podaj rano minus z aku na glowice silnika i zobacz, co sie bedzie dzialo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Problem myślę rozwiązałem oczywiście dzięki Waszym dobrym poradą 20.GIF ,po pracy pojechałem kupić linki czyli grube miedziane przewody i do tego klemy no i ten przełącznik (jako że długie nie działały to i tak była potrzeba wymiany) . Zabrałem się do wymiany przełącznika ,po wymianie i kilku jego testach zaczęło znów brakować prądu hehe.gif no to mówię ryzyk fizyk i włączyłem wszystkie odbiorniki prądu ,czekałem co się stanie ,otwieram maskę a tu dymek z kabli wchodzących do klemy PLUSowej devil.gif odrazu wsio wyłączyłem wziąłem porządny nóż i uciąłem kable od klemy odizolowałem je po kilka centymetrów bo początki były pośniedziałe ,założyłem nową klemę i test wsio włączone i wsio gra 893goodvibes.gif Ps jak wspominałem wyżej miałem problem z żarzącą się kontrolką ładowania przy max obciążeniu dodam że ten problem też zniknął (nareszcie) yay.gif . W weekend jak znajdę troche czasu to idę za ciosem i wywalam kleme MINUSową oraz zakładam nowe przewody miedziane na masę waytogo.gif Pozdrawiam i dzięx za dobre rady claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.