Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koncerny a ASO

Featured Replies

Napisano

Witam

powiedcie mi czy koncerny w stylu HOnda , GM , FIAT itp maja jakis wplyw na prace ASO tzn czy moga wywrzec na nich presje jak cos zle robia np po skardze klienta ? Czy moze ASO robi co chce i koncern nie moze niz zrobic (ma zwiazane rece)

Napisano

> Witam

> powiedcie mi czy koncerny w stylu HOnda , GM , FIAT itp maja jakis

> wplyw na prace ASO tzn czy moga wywrzec na nich presje jak cos

> zle robia np po skardze klienta ? Czy moze ASO robi co chce i

> koncern nie moze niz zrobic (ma zwiazane rece)

możesz pisać skargi, one trafiają do polskiego przedstawiciela, ten w najlepszym wypadku wizytuje dealera, idą wieczorem razem na panienki i twoja skarga... no óż. Samo życie.

Z doświadczenia wiem, że jedyny skuteczny sposób na dealera to adwokat znający się na branży moto i pozew. Tylko raz zdarzyło mi się, ze dealer nie chcial się dogadać i wylądowaliśmy w sądzie. Najczęściej kończyło się na spotkaniu adwokatów i ustaleniu kwoty zadośćuczynienia.

Dotyczyło to aut służbowych dlatego byłem taki chojrak smile.gif

Napisano

jeśli skarga jest uzasadniona, to interweniują. Ja miałem stłuczkę niedawno i długo czekałem na auto, jak wspomniałem, że przesadzają i zamierzam napisać do audi.uk, to od razu zjawił się manager z konkretną propozycją i potem poszło szybko i sprawnie....

Napisano

> Może cofnąć autoryzację.

co też miało miejsce w Lublinie

( podobno )

ale skarg nie było jedna lub dwie ...

Napisano

> Witam

Mogą jak chcą, ale rzadko im się chce, mojemu ojcu kiedyś źle zrobili naprawę golfa IV (zerwany pasek rozrządu, na gwarancji) po gwarancji auto zaczęło brać olej, napisał skargę (oczywiście popartą dowodami złej naprawy) do siedziby VW chyba w Poznaniu o ile się nie mylę, i kazali temu ASO co źle naprawił jeszcze raz wykonać naprawę, na swój koszt. Tym razem naprawę wykonali fachowo a na czas naprawy dali samochód zastępczy

Napisano

> co też miało miejsce w Lublinie

W Wawie znam dwa przypadki utraty autoryzacji Fiata i w dalszej kolejności plajty firmy ... aczkolwiek występowały czynniki towarzyszące ... "problemy" finansowych rozliczeń z FAP, zbyt mała w ocenie FAP ilość stanowisk roboczych.

Z autopsji ... w razie konfliktu argument "wystąpię" do Firmy Matki z wnioskiem cofnięcia autoryzacji działa skutecznie ok.gif

Autoryzacja w ujęciu marketingowym ma znaczną wartość ... magnes klientów z okresowymi przeglądami gwarancyjnymi, "konkretne" usługi jak np. wymiana rozrządu etc.

Nie zgodzę się z innymi pesymistycznymi wypowiedziami ... zbyt duże ryzyko dla ASO być nie być ASO ok.gif

Napisano

> Witam

Kolega miał kiedyś kłopoty z nową Skodą. Auto miało masę mankamentów, okresy napraw się wydłużały a po odbiorze usterki pozostawały tak jak przed oddaniem do naprawy. W końcu Kolega się wkurzył i napisał taki paszkwil do Poznania, że momentalnie przyjechali i sprawę rozwiązano błyskawicznie.

Napisano

> W Wawie znam dwa przypadki utraty autoryzacji Fiata i w dalszej

nie wiem jakie czynniki tutaj jeszcze wystąpiły ale wiem że było multum skarg ... no i to też było ASO FIAT wink.gif

Napisano

ASO to osobne firmy działąjące pod szyldem koncernów... ale to neizalezne firmy z autoryzacją... więc mogą im cofnąć upawniena ale nie po jendej skardze...

Napisano

> Czy moze ASO robi co chce i

Bardzo wiele zależy od polityki koncernu w tej materii, oraz innych czynników, nazwijmy to subiektywnych.

Aby w dzisiejszych czasach uzyskać autoryzację określonej marki, firma "aspirująca" musi spełniać określone założenia w wymogach producenta - n/w ilości stanowisk, wygląd i wielkość stacji, określony sposób przeszkolenia ludzi, wyposażenie warsztatu, zaplecze magazynowe itd. - jeżeli firma spełnia te wymogi, to marka nie ma prawa odmówić autoryzacji.

Niegdyś dochodził też czynnik wyboru producenta - mógł komuś po prostu autoryzacji nie dać i już - "bo tak" - aby chociażby uniknąć sytuacji, gdzie na małym rynku 2-3 stacje podkradają sobie klientów i żadna nie może żyć "na poziomie".

Producenci na różny sposób audytują swoich dealerów - czy to przez monitoring napraw gwarancyjnych, czy choćby przez prozaicznych "mystery shopperów".

Jeżeli są skargi, to owszem, zwracają one uwagę na danego dealera (o ile marka jest poważna :-) ), ale nie licz na to, że jak krzykniesz "polecę na skargę do producenta", to diler w gacie się z wrażenia skupsa.

Często jest tak, że klientowi się wydaje, a racja stoi po stronie dealera, często jest tak, że dealer zrobił co mógł i dalej już niewiele może i taka skarga dopiero otwiera następne drzwi, normalnie zamknięte - jest sporo niuansów, o których długo by mówić.

Generalnie - importer/producent może z dilerem wiele, od pogrożenia palcem, po utopienie gościa we własnym sosie.

ALe też należy pamiętać, że producent z dilera żyje, przedsięwzięcia dilerskie to często biznes wspólny i rozwód to dość ostateczna ostateczność, bo obie strony na tym mocno tracą.

Liczenie, że producent utopi dilera, bo się w skodzie Koseli Mariana obluzowała blenda lusterka a diler się wypiął, to nadmiar życzeniowości.

99,9% sytuacji "pozytywnie rozpatrzonych", to nie "sranie po nogach ze strachu", tylko goodwill ze strony producentów/dealerów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.