Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to uszczelka pod głowicą padła??

Featured Replies

Napisano

Hejka

Mam Leona z silniczkiem 1.6 przebieg 120 000 i problemik

Zaczał mi znikać płyn chłodniczy...zniknęło ok 0.2 l przez 2 miesiące. Zauważyłem ze chlodnica zaczęła lekko przeciekać na dole z lewej strony..Gdy tam dotknąłem na mych palcach został swiezy różowy płyn chłodniczy. Prawdopodbnie powodem rozszczelnienia były padnięte dolne mocowania chłodnic ( chłodnice z wentylatorami sobie latają luzem obijajać sie o zderzak.... ) Stwierdziłęm ze bede to obserwował ... Dzis zobaczyłem ze plyn nadal w miare w normie ale i sprawdziłem olej- i jest go maks... Wydawało mi se ze było nalane na 3/4 stanu. Przejechałem prawie 15000 i zbliza sie termin wymiany oleju i filtrów.. i sam nie wiem co robić... :

- Płyn chłodniczy jest czysciutki nie ma zadnych tłustych plam - nie ma bąbelków ani osadu w zbiorniczku wyrównawczym nice nie smierdzi spalinami.

- olej jest taki jak powinien być nie ma na bagnecie zadnych osadów zadnych oczek wody czy innych takich objawów

- nie dostrzegłem spadku mocy ani dymienia na biało

- pod korkiem oleju jest taki brązowany nalot- ale on był odkąd pamieam- żadne masełko ani tym podobne.

Czy jest mozliwe aby uszczelka pod głowicą puszczała w jedną strone- czyli płyn przeciekał do oleju? Jakie byłyby tego inne objawy? Czy mam kazac zrzucac głowice - troche mi szkoda bo silniczek dziewiczy nigdy nei otwierany i szkoda go rozbierać jesli to nie jest przyczyna. Jak to sprawdzić czy to UPG napewno?

Napisano
mialem bardzo podobne objawy. podjechalem do mechanika, wkrecil przyrzad do robienia sztucznego cisnienia w zbiorniczek wyrownaczy i wyszlo ze upg. sprobuj tak to zdiagnozowac ok.gif
Napisano

To na 99% nie jest upg.

Poziom oleju to może raz sprawdzałeś ma zimnym a raz na ciepłym silniku, albo niezupełnie płaskie podłoże było.

Szukasz dziury w całym, nie masz praktycznie żadnego klasycznego objawu UPG.

Uszczelnij chłodnice, to i płyn chłodniczy przestanie uciekać.

PS

Jak już puszcza upg pomiędzy kanałem wodnym a olejowym, to zwykle najpierw olej idzie do wody, a nie odwrotnie idea.gif

Napisano

> PS

> Jak już puszcza upg pomiędzy kanałem wodnym aolejowym, to zwykle

> najpierw olej idzie do ody, a nie odwrotnie

a widzisz u mnie bylo odwrotnie. wody ubywalo a znalazla sie w oleju ok.gif

Napisano

> a widzisz u mnie bylo odwrotnie. wody ubywalo a znalazla sie w oleju

Ile CI tego płynu ubywało i jaki kolor miał olej??

bo Widzisz Cooler'owi płynu ubywa brdzo niewiele i do tego sam mówi, że ma wyciek na chodnicy. Niech najpierw go uszczelni i obserwuje sytuacje a nie odrazu rozkłada silnik.

Napisano

> a widzisz u mnie bylo odwrotnie. wody ubywalo a znalazla sie w oleju

Gdyby plyn uciekal do oleju to wygladalby jak kawa z mlekiem.

Napisano

> Ile CI tego płynu ubywało i jaki kolor miał olej??

juz nie pamietam bo to bylo dwa lata temu

> bo Widzisz Cooler'owi płynu ubywa brdzo niewiele i do tego sam mówi,

> że ma wyciek na chodnicy. Niech najpierw go uszczelni i

> obserwuje sytuacje a nie odrazu rozkłada silnik.

nikt nikomu nie kaze rozbierac silnika. dalem mu propozycje prostego, bezinwazyjnego sprawdzenia czy to upg ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za słowa pocieszenia

Chłodnica juz zamówiona ...

Bylem niemal pewien że było przy poprzednich sprawdzaniach 3/4 stanu...teraz jest maks....Będe obserwował stan oleju co chwila i zobacze..jesli choc troche stojąc w tym samym miejscu- przybedzie...to chyba nie bedzie wątpliwości. Podobno czasem sie zdarza ze leci tylko w jedną stronę tzn płyn do oleju. a poniewaz mój silniczek nei pali ani grama oleju to stan sie podniósł..przy starszym silniku mogłoby to byc niezauwazalne

poza tym Wg mechanika Czasem jeszcze do oleju dostaje sie paliwo- przez przelewające czy nie trzymajace wtryskiwacze- ale tu olej nie smierzi benzyną..

Jeszcze mam rozgrzac silnik i zobaczyc czy leci intensywnie para spod korka oleju... i zobaczymy

Napisano
  • Autor

Dzieki za sugestie smile.gif Oby to nie UPG..

Napisano

jeśli te 0,2 litra wody uciekło ci przez dwa miesiące (nawet zakładając, że chłodnica byłaby szczelna i wszystko szłoby do oleju) to nie ma szansy, żeby to ciągle krążyło w oleju. Płyn paruje i ucieka odmą. Dopiero przy większych wyciekach, gdy nie nadąża odparowywać olej zmienia kolor na kawe z mlekiem i jego stan się podnosi.

Wg mnie jest bardzo duża szansa (ponad 90%) że gdy uszczelnisz chłodnice płyn ci znikał już nie będzie.

Napisano

> jeśli te 0,2 litra wody uciekło ci przez dwa miesiące (nawet

> zakładając, że chłodnica byłaby szczelna i wszystko szłoby do

> oleju) to nie ma szansy, żeby to ciągle krążyło w oleju. Płyn

> paruje i ucieka odmą. Dopiero przy większych wyciekach, gdy nie

> nadąża odparowywać olej zmienia kolor na kawe z mlekiem i jego

> stan się podnosi.

> Wg mnie jest bardzo duża szansa (ponad 90%) że gdy uszczelnisz

> chłodnice płyn ci znikał już nie będzie.

jesli plyn dostaje sie do oleju to odklada sie w postaci masełka na korku wlewu oleju.

Napisano

> jesli plyn dostaje sie do oleju to odklada sie w postaci masełka na

> korku wlewu oleju.

to zimą i zakładając, że się jeździ na niedługich trasach.

A latem to bardzo szybko odparowuje. Chyba że tej wody na serio dużo idzie do oleju ale to wtedy sam olej zmieni kolor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.