Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło powiedziało papa?

Featured Replies

Napisano

Zacznę od początku.

Kupiłem stilo 1,6(2005 rok przebieg 63kkm), jak odbierałem z serwisu to nie podobało mi się, że pedał sprzęgła jest ustawiony dla kobiety na szpilkach(sprzęgło brało u samej góry), poskarżyłem się mechanikowi, facet powiedział, że tak ma być i tak się mniej pali sprzęgło(jak się uważny czytelnik domyśla mam inne zdanie-lubię jak sprzęgło bierze przy podłodze).

Jechałem dzisiaj na Kaliski porobić parę ładnych fotek, żeby się przywitać na SSP...

Ruszyłem z domku i tak jakoś dziwnie sprzęgło chrobotało/delikatnie jakby biło w pedał, po drodze wysadziłem znajomą, jak ruszałem to jakby szarpał, dojechałem do Włókniarzy, jechałem na trójce, wydawało mi się, że mi się sprzęgło jakby ślizga, zapiąłem piątkę i sprawdzam, ale wyglądało ok, stanąłem na światłach i miałem problem z ruszeniem bo już mi się dość mocno ślizgało, zjechałem w Teresy, zawróciłem, przejechałem na parking przy Starcie i stąd już nie dało się ruszyć bo tak się ślizgało, że ledwie się tam dotoczyłem.

Powrót do domu odbył się na sznurku...

W dzień jak trochę przegoniłem auto to wydawało mi się, że zagotowałem płyn hamulcowy(klocki śmierdziały jak wysiadłem) i przy hamowaniu musiałem mocniej zdusić pedał hamulca, żeby zwolnić przed skrętem...

Ponieważ jestem w poniedziałek umówiony w Maredi na rozrząd to pomyślałem, że każę im wymienić płyn hamulcowy(jest idealny żółciutki) i dla spokoju wymienię klocki na lukasy, żeby mieć pewność, że autko będzie dobrze hamowało...

W autku już wymieniłem olej+filtr oraz świece, okazało się, że świece były prawie nówki, reszta filtrów też nówka bo autko miało 3kkm robiony przegląd przez poprzedniego właściciela.

I tak dochodzimy do sedna problemu: jak obstawiacie co w obliczu przedstawionych objawów mogło paść?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nikt niema pomysłu?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nikt niema pomysłu?

> Pozdrawiam BAS

mam pomysł, kup sobie nowe sprzęgło

Napisano
  • Autor

> mam pomysł, kup sobie nowe sprzęgło

Czyli obstawiasz to co ja.

Właśnie zawiozłem autko auto-lawetą z pzu-autopomoc(okazało się, że warto było dopłacić 120zł za full-wypas-assistance, który daje m.in. holowanie spod domu) do ASO Maredi gdzie:

- sprzęgło odnawiane + robocizna 850zł,

- rozrząd + robocizna 650zł.

Na rozrząd i tak byłem umówiony na dzisiaj.

Z tego co wyczytałem na kąciku(i z tego co mówią w ASO) to sprzęgło odnawiane to jest nowe sprzęgło tylko ze względu na ekologię tak się nazywa.

Autko będzie robione jutro na zmianie 06:00-14:00, więc odbiór przed 14tą.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mam pomysł, kup sobie nowe sprzęgło

ok.gif

Co do klocków to nie widze związku - może to smierdziało spalone sprzęgło a nie klocki zlosnik.gif / wymień razem z siłownikiem sprzęgła i ok.gif

Napisano

> Co do klocków to nie widze związku - może to smierdziało spalone

> sprzęgło a nie klocki / wymień razem z siłownikiem sprzęgła i

lisek ma rację, sprzęgło lubi zapachnieć jak spalony klocek (nieco, bo jak się zaciągnąć to jest to zgoła inny zapach)

bas, cena 850 zdaje się być nieco wygórowana a może to z siłownikiem który warto przy okazji wymienić coby pedał chodził jak masełkiem smarowany (Lisek znów ma rację)

co do odnawianego - wszyscy mają rację, miałem takie w PII, obecnie mam takie turbo, i śmiga jak nowe

Napisano
  • Autor

> lisek ma rację, sprzęgło lubi zapachnieć jak spalony klocek (nieco,

> bo jak się zaciągnąć to jest to zgoła inny zapach)

hmm, ale dziwne, że hamulce miały mniejszą skuteczność, ale zobaczymy bo zleciłem też sprawdzenie stanu płynu(mają sprawdzić zawartość wody w płynie).

> bas, cena 850 zdaje się być nieco wygórowana a może to z siłownikiem

> który warto przy okazji wymienić coby pedał chodził jak

> masełkiem smarowany (Lisek znów ma rację)

Pedał chodzi leciutko, cena to 400zł z haczykiem za sprzęgło a reszta to robocizna.

> co do odnawianego - wszyscy mają rację, miałem takie w PII, obecnie

> mam takie turbo, i śmiga jak nowe

smile.gif

Mam świadomość, że mogę(właściwie to mogłem bo auto już stoi w ASO) wymienić sprzęgło za 250-300zł(robocizna), ale nie bardzo mam ochotę czekać na terminy u mojego mechanika a i tak miałem robić rozrząd w ASO, więc postanowiłem odżałować to 100-150zł, o które więcej zapłacę w ASO.

Ceny ASO, które podałem są to ceny już po negocjacjach(jestem kiepskim klientem bo lubię się targować i wiem ile taka usługa czy część kosztuje poza ASO a oni też wiedzą, że ja wiem wink.gif ).

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.