Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ładowania.

Featured Replies

Napisano

Pacjent : Astra F 98 silnik isuzu 1,7.

Objawy: Po odpaleniu silnika pali się kontrolka ładowania ale co ciekawe po jakiś 5 minutach gaśnie. Na odpalonym silniku i włączonych światłach napięcie na klemach 12,5V-12.6V. Akumulator świeżo wymieniony.

Hipotezy : 1 Pada alternator. Ale dlaczego gaśnie kontrolka?

2 Słabo naciągnięty pasek wielorowkowy i pod zwiększonym obciążeniem na początku pracy alternator nie wyrabia. Ale 3 tyg temu był wymieniany rozrząd w dobrym warsztacie więc myślę że gdyby coś było z tym paskiem to by chyba zaproponowali wymianę.

Samochód stoi niestety w okolicach Londynu a kontakt z bratem mam tylko telefoniczny więc sam nie mogę go obejrzeć. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Napisano

12,5V tzn brak jakiegokolwiek ładowania. Niech brat sprawdzi ile bedzie jak zgaśnie kontrolka oraz niech sprawdzi naciąg i ewentualnie naciągnie pasek. To na sam początek.

Napisano

> 12,5V tzn brak jakiegokolwiek ładowania.

Zanim cos napiszesz przeczytaj, dobrze.

Bo bzdury ci wychodza.

12.5 przy wlaczonych swiatlach to mniej wiecej znaczy tyle, ze alternator daje troche pradu, od tyle ile trzeba na swiatla.

Po uruchomieniu silnika z wlaczonymi swiatlami na akumulatorze bez ladowania bedzie dobrze ponizej 12V.

===

Przychodzi mi do glowy jeszcze jedno.

Zaraz po uruchomieniu silnika swiece zarowe jeszcze grzeja.

Wtedy nawet prtzy w pelni sprawnym alternatorze bedzie obnizone napiecie w instalacji. Tyle,z e kontrolka ladowania palic sie nei bedzie.

CO padlo w altku? Cos padlo - prostownik, regulator. BEz zajrzenie ciezko zgadnac.

Napisano

W silnikach Isuzu, jak powszechnie wiadomo, swiece moga grzac kilka minut, wiec powyzsza teoria ma sens.

Pozdrawiam

Napisano

> W silnikach Isuzu, jak powszechnie wiadomo, swiece moga grzac kilka

> minut, wiec powyzsza teoria ma sens.

> Pozdrawiam

tak czy owak alternator poważnie zaniemaga, jeśli, nawet na grzejących świecach, nie przekracza przynajmniej tych 13,5V.

Jak pisałem w poście wyżej, trzeba sprawdzić jakie będzie napięcie gdy kontrolka zgaśnie. Jeśli będzie minimum te 13,5V to tymczasowo da sie tak jeździć, ale prędzej czy później altka trzeba dać do elektryka, bo pewno jakaś dioda zdechła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.