Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamowanie "pulsacyjne"

Featured Replies

Napisano

Panowie i panie, wszystko mi juz opadło. crazy.gif

Na początku był chaos- jak się okazało krzywe felgi, rozstaw śrub 4x100, brembo maxy + jakieś klocki z zaciskami od Uno turbo, czego efektem było straszne bicie kierownicy i ogólnonarodowa padaczka. Po zdjęciu felg okazało się, że tarcze w połowie mają wytarte rowki i spory rant. yikes.gif

Teraz tarcze nowe (brembo max), klocki nowe (ferodo premirer), płyn ma 3 miesiące (ferodo dot 4), felgi proste, stalowe, seryjne, jak Pan Bóg przykazał.

Jak są hamulce zimne, wszystko jest ok, ale jak się tylko trochę rozgrzeją to przy hamowaniu z małych prędkości (ok. 30 - 40 km/h) hamuje skokami, pulsacyjnie, "na żabkę", raz hyc raz nic- nie wiem jak mam to jeszcze obrazowo opisac, żeby było wiadomo o co kaman.

Czy ktoś mógłby mi powiedziec co nadal jest nie tak?? niewiem.gif

Czy to na pewno wina przodu?? Może coś nie halo z tyłem?? Chociaż tył był robiony w zeszłym roku- nowe przewody gumowe, bębny, szczęki, cud miód malina.

Napisano

Jeżeli hamulec łapie pulsacyjnie to możliwe że tarcze są krzywe. Może miałeś okazje latac szybko, rozgrzałeś tarcze i najechałeś na kałużę? Wtedy jest szansa pokrzywic tarcze, cho Brembo Max to wytrzymała tarcza. Spróbuj zmienic na tarcze seryjne.

Napisano

> Jeżeli hamulec łapie pulsacyjnie to możliwe że tarcze są krzywe. Może

> miałeś okazje latac szybko, rozgrzałeś tarcze i najechałeś na

> kałużę? Wtedy jest szansa pokrzywic tarcze, cho Brembo Max to

> wytrzymała tarcza. Spróbuj zmienic na tarcze seryjne.

ale w tym momecie zeby kolezanka mogla przejsc na seryjne to musi tarcze zmienic a takze zaciski na serie a w tym momecie ma z Uno Turbo co hyba przeoczyles

a co odemnie podjec na lepsza stacje diagnostyczna zrobic test hamulcow jak bedzie ogarniajacy typ to da rade wylapac czy bija przednie hamulce z tylnimi moze tez mu sie uda

jak cos napisale nie teges 270751858-jezyk.gif to prosze o poprawe ok.gif

Napisano

Czesc Aniuta smile.gif

Sprobuj zahamowac samym recznym, poprostu jadac wolno zaciagnij go, tylko tak zeby nie zablokowac kol. Wtedy bedzie czuc, czy to tyl czasem nie bije.

Chociaz moim zdaniem raczej to przod.

Napisano

> Czesc Aniuta

> Sprobuj zahamowac samym recznym, poprostu jadac wolno zaciagnij go,

> tylko tak zeby nie zablokowac kol. Wtedy bedzie czuc, czy to tyl

> czasem nie bije.

> Chociaz moim zdaniem raczej to przod.

No tylko zeby jechała naprawde wolno a nie jakieś 50 km/h bo dla niektórych wolno to pojęcie względne zeby.GIF

Napisano

Swoja droga, gdzie kupowalas te Brembo Maxy?

Do tych tarcz przydalyby sie jakies twardsze klocki, bo teoria glosi, ze przy nacinanej tarczy, a miekkim klocku, szybko sie klocki skoncza.

Mozesz te zdjac kolo i zakrecic tarcza, patrzac czy nie jest krzywa. Najlepiej obserwujac szczeline miedzy tarcza, a klockiem jak tarcza sie kreci.

Napisano
  • Autor

> Swoja droga, gdzie kupowalas te Brembo Maxy?

Inter Cars, jak wszystko inne, jak zawsze.

> Do tych tarcz przydalyby sie jakies twardsze klocki, bo teoria glosi,

> ze przy nacinanej tarczy, a miekkim klocku, szybko sie klocki

> skoncza.

Przekazano mi tę informację i równiez uważam, że jak się skończą to się kupi wink.gif Fortuny nie kosztują.

> Mozesz te zdjac kolo i zakrecic tarcza, patrzac czy nie jest krzywa.

Nie jest, było patrzone.

> Najlepiej obserwujac szczeline miedzy tarcza, a klockiem jak

> tarcza sie kreci.

Wszystko idealnie, równiutko.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli hamulec łapie pulsacyjnie to możliwe że tarcze są krzywe. Może

> miałeś okazje latac szybko, rozgrzałeś tarcze i najechałeś na

> kałużę? Wtedy jest szansa pokrzywic tarcze, cho Brembo Max to

> wytrzymała tarcza. Spróbuj zmienic na tarcze seryjne.

Zmienane było w zeszły weekend, a od tego czasu do wczoraj deszcz nie padał. Auto stało od poniedziałku, więc nie miałam okazji latac szybko nawet po kałuzach wink.gif

Napisano

Jeżeli auto służy do jazdy na codzień to montaż Brembo mija się z celem. Te tarcze są dedykowane do sportu ze względu na nacięcia, które służą do "odświeżania" warstwy klocka. I tak jak koledzy piszą klocki się o wiele bardziej zużywają. Poza tym te tarcze mają w naturze bicie które jest odczuwalne. Faktycznie przeoczyłem w temacie zaciski z UNO TURBO, ale widzę po tym zestawie, że ktos tym musiał szybko latac bo to wersja homologowana w rajdach.

Napisano

Mhm.. w 900ccm zeby.GIF

A sprawdzalas tyl, tak jak pisalem? Moze on bije.

Ewentualnie trzeba konkretnie rozgrzac tarcze i sprawdzic czy wtedy nie bija.

Napisano

Wolnoc Tomku w swoim domku smile.gif Moze Kolezanka planuje wkladac 2.0T centralnie, to lepszy hebel sie przyda.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzalas tyl, tak jak pisalem? Moze on bije.

Właśnie sprawdziłam. Na moje lekko laickie oko tu właśnie leży przyczyna. Ale poczekam jeszcze na opinię kogoś, kto więcej dłubał niż ja i wtedy będzie jasnośc.

Napisano
  • Autor

Zaciski od UT to czysty przypadek. Nie było seryjych do sc jak zmieniałam, więc wzięłam jakie były. Reszta to kaprys wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wolnoc Tomku w swoim domku Moze Kolezanka planuje wkladac 2.0T

> centralnie, to lepszy hebel sie przyda.

hehe.gif Pomyślę

Napisano
  • Autor

> Ile zaplacilas za te zaciski od UT?

Dżizas, nie pamiętam, ale nie specjalnie dużo. Wtedy były na gwałt potrzebne, bo auto na kanale, a w starych coś się pokopało, więc brałam co było.

> Wiesz moze byc tak, ze beben sie "zjajowacil"

Możliwe, aczkolwiek tak jak mówię, dopytam.

smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale musialas do zaciskow kupic tarcze mocujace?

Wydaje mi się, że nie, ale tak jak mówię- nie pamiętam. Jeśli Ci zależy, dowiem się smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak tylko pytam, najwyzej sam zapytam

Tak chyba bedzie najlepiej ok.gif

Dziękuję za wzelkie sugestie bow.gif

Napisano

mi tez hamuje pulsacyjnie jak hamuje delikatnie, wymienilem szczeki i cylinderki oraz przetoczylem bebny bo byly jajowate juz. przod tarcze przetoczylem rowniez dla pewnosci.. felgi proste nowki.. wydaje mi sie ze to przytarta opona, bo kupilem 2 uzywki

Napisano

> Czy ktoś mógłby mi powiedziec co nadal jest nie tak??

A czy po wymianie tarcz i klocków delikatnie dotarłaś te hamulce, czy zaraz pod warsztatem była próba hamowania?

Bo przez minimum 200km nie wolno korzystać z hamulców inaczej niż delikatnie żeby nie zniszczyć tarcz i klocków.

Nowe klocki nie są dotarte do tarczy i nie hamują całą powierzchnią, a jedynie punktowo - mocniejsze dociśnięcie hamulca na nowych okładzinach powoduje momentalne przegrzanie klocka i tarczy, a to je niszczy.

Potem taka przegrzana tarcza może się tak zachowywać, że po nagrzaniu zaczyna bić.

Napisano
  • Autor

> A czy po wymianie tarcz i klocków delikatnie dotarłaś te hamulce, czy

> zaraz pod warsztatem była próba hamowania?

Było wszystko ładnie dotarte, nikt się nie wyżywał na nowych częściach.

Po wieczornych oględzinach dzoszliśmy do wniosku, że najprwdopodobniej to wina tyłu. Poza tym okazało się, że ręczny nie jest taki jak powinien byc i prawe koło praktycznie nie hamuje.

Zobaczymy co będzie po dłubaniu w tyle. Jak się nie poprawi to będę dalej dopytywac.

Napisano

> Było wszystko ładnie dotarte, nikt się nie wyżywał na nowych

> częściach.

> Po wieczornych oględzinach dzoszliśmy do wniosku, że

> najprwdopodobniej to wina tyłu. Poza tym okazało się, że ręczny

> nie jest taki jak powinien byc i prawe koło praktycznie nie

> hamuje.

> Zobaczymy co będzie po dłubaniu w tyle. Jak się nie poprawi to będę

> dalej dopytywac.

Przód od tyłu można odróżnić tak, że szarpiący przód czuć na kierownicy, a szarpiącego tyłu nie.

Najprościej podjechać do stacji kontroli pojazdów i za 10-20zł zrobić badanie hamulców.

Potem jak już będzie wiadomo które to koło trzeba sprawdzić bicie we wszystkich płaszczyznach wskaźnikiem zegarowym i szukać przyczyny.

Napisano

Ale jak Pan na stacji diagnostycznej sprawdzi, czy bije tyl czy przod? Oni sprawdzaja tylko, czy poszczegolne kola hamuja, a to ze kolo hamuje, nie znaczy ze nie bije.

Napisano

> Ale jak Pan na stacji diagnostycznej sprawdzi, czy bije tyl czy

> przod? Oni sprawdzaja tylko, czy poszczegolne kola hamuja, a to

> ze kolo hamuje, nie znaczy ze nie bije.

delikatnie nacisnie na pedal tak tylko zeby klocki zblizyly sie do tarczy a szczeki do bebna jesli tarcza lud beben beda nie rowne to wskazowka zacznie sie wachac pokazywac zwiekszona wartosc sily chamowania w momecie trafienia na bicie i wartosc odpowiednio nizsza jak to miejsce na tarczy bebnie strci kontakt z klockiem/szczeka

Napisano

Moim zdaniem te rolki na stacji nie maja na tyle duzej czulosci, zeby wykryc takie male bicie. Poza tym Aniuta powiedziala, ze dzieje sie to na goraco, wiec musialaby mocno rozgrzac heble, przed wjazdem na rolki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.