Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieodpala, chyba pompa paliwa

Featured Replies

Napisano

UNO 97r, na wtrysku. Nieodpala, rozrusznik sie kręci i nic. Sprawdziłem cały układ zapłonowy, od świec, poprzez kable WN, cewke, cały aparat zapłonowy razem z czujnikiem elektromagnetycznym i modułem, kopułke z palcem, wszystko jest ok. Dla pewności podmieniłem jeszcze na próbe aparat, cewke i kable WN z innego sprawnego uniaka i nie przyniosło to żadnego rezultatu. Dodam jeszcze tylko ze pasek rozrządu jest ok, kręci sie razem z rozrusznikiem. Po tych zabiegach wykluczyłem układ zapłonowy i podejrzenie oczywiscie padło na układ paliwowy. Sciągłem przewód z filtra paliwa (oczywiscie ten który doprowadza paliwo do filtra), pokręciłem rozrusznikiem a z przewodu niepociekła ani kropla benzyny. Moje pytanie jest takie, czy benzyna powinna tryskać jak kręce rozrusznikiem? czy to by oznaczało uszkodzoną pompe paliwa?, jesli tak to wiem ze ma jeszcze ona bezpiecznik i zdaje sie jeszcze ma jakiś przekaźnik, gdzie znajdują sie te dwa elementy? i jak je można sprawdzić? czy lepiej niema co wiecej sie zastanawiać tylko odrazu kupic nowa pompę?

Napisano

Pompa paliwowa podaje paliwo już po ustawieniu kluczyka na zapłon (wyraźnie to słychać nawet).

Podłącz miernik do wtyczki która idzie do pompy (pod tylną kanapą, pod czarnym plastikiem), włącz zapłon i zobacz czy pojawi się napięcie.

Po nie udanych próbach odpalenia świece powinny być mokrego od niespalonego paliwa - przy prawidłowo działającej pompie paliwa.

Napisano

Sprawdz bezpiecznik. Jest on pod czarna oslonka w okolicy kielicha nad servem. Tam masz 2 przekazniki i 2 bezpieczniki. Jedna para odpowiada za pompe a druga jesli dobrze pamietam za zasilanie na komputer ECU. Sprawdz czy po przekreceniu kluczyka jest napiecie na bezpieczniku i czy przekaznik sie zwiera. Jesli tak udaj sie do tylnej akanpy. Pod spodem jest dekiej. Odkrec i przekrec kkluczyk wstacyjce. Powinno byc slychac buczenie pompy. Jesli nie Wydlub caly pluwak z pompa. Podlacz na krotko pompe i sprawdz czy chodzi

Napisano

> UNO 97r, na wtrysku.......

>czy to by oznaczało uszkodzoną pompe paliwa?,

nie koniecznie

> jesli tak to wiem ze

> ma jeszcze ona bezpiecznik i zdaje sie jeszcze ma jakiś

> przekaźnik, gdzie znajdują sie te dwa elementy?

pod maską w pobliżu cewki WN, pod plastikowym czarnym okapturzeniem, chociaż czy tam jest bezpiecznik, to pewności nie mam - na schemacie jest rzecz jasna

>i jak je można sprawdzić?

bezpiecznik - podmienić, przemierzyć, zmostkować

przekaźnik - j.w. z tym, że na styk 30 jest podany + bezpośrednio z aku i wg mnie lepiej mostkować styki 30 / 87 (87a jest do sondy - można olać) przy włączonym zapłonie (symulacja naturalnych warunków biglaugh.gif)

po drodze przewód cewki ma jeszcze jakieś złącze, pompa może nie mieć masy itp.

>czy lepiej niema co wiecej sie zastanawiać tylko

> odrazu kupic nowa pompę?

najpierw diagnoza.

Napisano

udaj sie

> do tylnej akanpy Pod spodem jest dekiej . Wydlub caly pluwak z pompa.

Ty - ja też mam parę nieseryjnych dodatków na wyposażeniu, ale to są chyba jakieś nowości? hmm.gifbiglaugh.gifzlosnik2.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> No faktycznie dziwne rarytasy mi powychodziły. To pewnie z jakiejś

> limitowanej wersji z Honolulu.

Musi z SXa rotfl.gif

Napisano

pół roku temu ten sam problem, zdziwił mnie brak charakterystycznego dźwięku po przekręceniu kluczyka....potem odpiąłem wężyk, paliwa ni podawało, potem bezpieczniki - były dobre i skończyłem na kupnie pompy paliwa. Facet w sklepie za oryginał chciał 250PLN to go wyśmiałem, kupiłem za 8dych z gwarancją smile.gif

Napisano

jest jeszcze włącznik uderzeniowy, znajduje się od przy prawym głośniku z przodu nad nogami pasażera, jak wyskoczył to pompa też nie będzie działać zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Sprawdziłem obydwa bezpieczniki są ok, te plastikowe kwadraciki nad nimi to pewnie przekażniki? jak je sprawdzić? i jeszcze jedna sprawa, po sciagnieciu osłony pod tylnym siedzeniem ukazały mi sie dwa przewody elektryczne, jeden z dwoma kablami, drugi z trzema? który sprawdzić czy dochodzi napięcie do pompy? pewno ten z dwoma, ale pytam sie dla pewności

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem napięcie na tym złączu z dwoma kablami, pojawia sie napięcie 12v ale tylko na chwile, zaraz po załaczeniu stacyjki. Tak powinno być? czy napięcie 12v powinno byc cały czas?

Napisano

> Sprawdziłem napięcie na tym złączu z dwoma kablami, pojawia sie

> napięcie 12v ale tylko na chwile, zaraz po załaczeniu stacyjki.

> Tak powinno być? czy napięcie 12v powinno byc cały czas?

tak ma być, po odpaleniu silnika byłoby już cały czas

GP

Napisano

> Sprawdziłem napięcie na tym złączu z dwoma kablami, pojawia sie

> napięcie 12v ale tylko na chwile, zaraz po załaczeniu stacyjki.

> Tak powinno być? czy napięcie 12v powinno byc cały czas?

Chwilowo powinno być napięcie,żeby pompa wytworzyła cisnienie w układzie (charakterystyczne bzzzzz po przekręceniu kluczyka), potem jest włączana na stałe przy rozruchu.

Napisano
  • Autor

czyli bezpieczniki i przekaznik pompy ok, napięcie dochodzi. Wniosek: to musi być pompa. Biore sie za wymiane

Napisano

przeszedłem ostatnio to samo. Tyle, że kupiłem najpierw pompe na allegro za 50 PLN z gwarancja i pochodzila miesiac. Teraz mam Boscha za 190 z allegro i smiga. Nie mowię, że te tanie sa do kitu, ale u mnie tak to bylo.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.