Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alpine - kilka pytań ...

Featured Replies

Napisano

Witam !

Kilka dni temu zamówiłem takie radio ALPINE CDE 9870R do swojej Xsary Picasso.

Wymontowałem fabryczne radio , kupiłem przelotkę i zamontowałem Alpine.

Niestety nie udało mi się podłączyć tak aby po wyjęciu kluczyka radio się wyłączało i nie pobierało prądu.

Próbowałem połączenia kabelków zóły-żółty , czerwony-czerwony lub czerwony-czerwony , czerwony-żółty i w obu przypadkach radio gra cały czas ...

Dlaczego mi na tym zależy ?

Po prostu z tego co wyczytałem na "czuwaniu" radio pobiera aż 0,2A co może powodować szybkie rozładowania akumulatora frown.gif

Więc wolałbym aby po wyłączeniu stacyjki radio się wyłączało , tyle że nie wiem czy to nie spowoduje tego że wszystkie ustawienia radia się wykasują frown.gif

Czy ktoś z Was ma radio ALpine ? Jak wygląda z tym poborem prądu w stanie "czuwania" ?

Jak sobie poradziliście z tym problemem ?

Czy da się podłączyć jakoś tak aby radio się wyłączało po wyłączeniu silnika (wyjęty kluczyk) , ale nie traciło ustawień ?

Słyszałem że potrzeba podłączyć pod "stacyjkę" ale jak to zrobić ? Który kabelek podłączyć i jak ?

Czy może ten duży pobór "prądu" to zwykły mit ???

Co to za różnica w przypadku połączenia radia (kabelki) czerwony-czerwony , żółty-zółty lub czerwony-czerwony i czerwony-żółty ???

Napisano

Mam Alpine'a serii CDA.

W Seacie Cordoba wymagało przełączenia kabli (żółty do czerwonego, czerwony do żółtego).

Po takim zabiegu radio gasło po wyjęciu kluczyka i pamietało ustawienia.

W Megance z kolei wymagane jest już "normalne" podłączenie - czerwony spięty z czerwonym, żółty z żółtym.

Jeśli żadna kombinacja u ciebie nie przyniosła efektów to moze spalony jest jakiś bezpiecznik? Trzeba by sprzwdzić najpierw czy w kostce radiowej jest + na stałe i + po zapłonie.

Poboru prądu nigdy nie sprawdzałem bo po co? Akumulator ani razu mi się nie rozładował od radia pozostawionego w stand - by.

Napisano

auto ma zapewne sieć CAN a co za tym idzie w kostce od radia nie znajdziesz kabelka "po stacyjce" - miernik w rękę, nurkujesz pod deske i szukasz wink.gif

najłatwiej znajdziesz ten kabel w kolumnie kierownicy - przy stacyjce ....

wtedy wpinasz go do kostki - tej co kupiłeś pod czerwony i po sprawie

Napisano
  • Autor

Dalsza część i trochę przypomnienia wink.gif

Posiadam samochód Xsara Picasso z 2002r.

W samchodzie fabryczne radio to VDO.

Zakupiłem sobie radio Alpine.

Po zakupie zamontowałem radio (bez przejściówki). Efekt był taki że radio po wyjęciu kluczyka po 2-3 minutach się wyłączało samo.

Po dwóch dniach (czwartek) kupiłem przelotkę w ASO i efektu w/w nie było już. Radio działało cały czas , nawet po wyłączeniu zapłonu..

Radio podłączyłem kabelek zółty do żółtego , czerwony do czerwonego ...

Samochód jest w codziennym użyciu.

W niedzielę zauważyłem że komputer pokazuje bzdury (nie działa spalanie chwilowe , źle pokazuje dystans i itd) a samochód nie ma mocy , obroty falują , drży po dodaniu gazu ...

Po dojechaniu (tragedia) włożyłem oryginalne radio i odłączyłem na chwilę akumulator ...

Pomogło , samochód zachowywał i jeździł prawidłowo.

W niedzielę wieczorem zamontowałem ponownie radio Alpine , ale tym razem połączyłem kabelek czerwony z czerwonym i czerwony z żółtym.

Rano samochód znów nieprawidłowo się zachowywał

Teraz pojeźdzę z dzień na radiu fabrycznym i zobaczę czy to wina radia czy zupełnie czegoś innego , ale jeśli radia to nie mam pojecia co zrobić

Przejściówka którą kupiłem w ASO wygląda tak:

przejsciowka.jpg

Radio gra cały czas , także po wyłączeniu silnika.

Pomóżcie

W razie czego aby coś pomogło:

radio:

radioi.jpg

Wygląda to tak że z założyną przelotką :

połączenia:

GND-GND

Ignition Key - Ignition Key + zmostkowany z Battery

Power antena - power antena

I to wszystko. Reszta kabli nie "przechodzi" przez przejściówkę (puste piny).

Pomóżcie ...

Napisano
  • Autor

We wtorek rano przełożyłem radio na Alpine , odłączyłem na chwilę klemy akumulatora , zrobiłem reset radia , zabezpieczyłem nieużywane złącza , wszystko mocno podociskałem i do dziś cieszyłem się z radia ...

Za każdym razem jak wychodziłem z samochodu i zabierałem panel wyłączałem radio (off) a moze raczej wprowadzałem je w stan "uśpienia" bo radio podłączone było na "stałe" ...

No i dziś duuupa

Znów ustawienia komputera głupieją (źle pokazuje spalanie chwilowe albo pokazuje 0) , samochód działa jak traktor , przyśpiesza anemicznie i skokowo ...

Podłaczylem oryginalne radio + odłączyłem na chwilę akumulator i samochód działa znakomicie

Nie wiem co zrobić

Jak macie podłączone swoje radia ? Na stałe czy pod "kluczyk" ?

Nie macie żadnych problemów ?

Stosujecie przelotkę z ASO (do zasilania) ???

Pomóżcie ...

Napisano

podłącze sie pod temat:

do sadzicie Panowie nt Alpine CDA-9886r

Napisano

Kolego spokojnie ja miałem to samo musiałem ciągnąc oddzielny przewód i podłączyć go pod stacyjkę bo nic innego się nie udało zrobić zrobisz tak i będzie gicior. Sam się nawalczyłem tyle z Alpina że wiem co czujesz mi samochód po dwóch dniach miał problemy z odpaleniem a teraz jest miodzio. zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego spokojnie ja miałem to samo musiałem ciągnąc

Sobie już poradziłem ...

Winowajcą była oryginalna z ASO przelotka która wprowadzała jakieś błędy do komputera ???

Po podpięciu bez przelotki i wykorzystaniu tylko 2 kabelków do podłączenia radia (+12V i masa) radio działa ok i nie ma problemów.

Oczywiście jest podłączone na "stałe" ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Sobie już poradziłem ...

> Winowajcą była oryginalna z ASO przelotka która wprowadzała jakieś

> błędy do komputera ???

> Po podpięciu bez przelotki i wykorzystaniu tylko 2 kabelków do

> podłączenia radia (+12V i masa) radio działa ok i nie ma

> problemów.

> Oczywiście jest podłączone na "stałe" ...

Uwazaj zeby nie zezarlo pradu wink.gif Alpine to lubia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.