Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padło turbo!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Posiadam Astrę 1,7TD (silnik GM X17DTL).

Od pewnego czasu z silnika dobiegał dziwny odgłos - jakby coś tarło.

Po otworzeniu maski ze słuchu wyglądało na turbo. Nie było to non stop więc nic nie zrobiłem. Teraz robi się to coraz częściej, więc pojechałem do mechanika no i okazało się że moje podejrzenia są słuszne - padło turbo.

Proszę o pomoc i wasze doświadczenia z taka awarią.

Pytanie: czy można bez konsekwencji jeździć na zepsutym turbo,

gdzie najlepiej turbo naprawić (dowiedziałem się wstępnie że to koszt od 800 - 1000 zł netto.) Jest to dość spory wydatek więc proszę was o pomoc - jakąś radę.

Dziękuję z góry Piotr.

Napisano

Nie radze uzytkowac silnika z uszkodzaona turbina (nadmierny luz na walku wirnikow). Wspomniany luz moze skutkowac rozpadnieciem sie wirnika czesci zimnej (tloczacej powietrze) i wciagnieciem zwlok wirnika w uklad zaworowy...dalej mozna sobie wyobrazic. Regeneracje turbiny nalezy powierzyc dobremu warsztatowi (niestety to kosztuje), bo dobra uzywke jest naprawde ciezko trafic. Kiedys zakladalismy (warsztat) turbine po regeneracji do Renault Megane 1,9 dci. Niestety ta regenerowana miala luz na walku wiekszy niz ta zuzyta (nawet jej nie zakladalismy, tylko zostala odeslana), zaklad "regenerujacy" przyjal reklamacje (podobno uszkodzila sie transporcie- ta, jasne...) i przyslali dobry egzemplarz.

Pozdrawiam

Napisano

Najlepiej kupic sprawne uzywane. Ale takie rzeczywiscie sprawne, od kogos sprawdzonego / zaufanego / z gwarancja itp. Albo z auta ktore jeszcze jezdzi przed rozbiorka, np jakiegos anglika.

Napisano

> Najlepiej kupic sprawne uzywane. Ale takie rzeczywiscie sprawne, od

> kogos sprawdzonego / zaufanego / z gwarancja itp. Albo z auta

> ktore jeszcze jezdzi przed rozbiorka, np jakiegos anglika.

za uzywke trzeba zapłacic te pieniądze co za regeneracje wiec chyba lepej miec swoja wyremontowaną niz starą niewiedomo w jakim stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.