Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobra kto wymieniał juz przepływomierz ?

Featured Replies

Napisano

Ja to mam pecha do tego ustrojstwa.

Podczas wchodzenia na obroty 1,5-2 tyś potrafi szarpnąć i spalanie wzrosło o 1 l , typowe objawy padniętej przepływki sick.gif

Napisano

> Podczas wchodzenia na obroty 1,5-2 tyś potrafi szarpnąć i spalanie

> wzrosło o 1 l , typowe objawy padniętej przepływki

Niekoniecznie zlosnik.gif

Napisano

> Ja to mam pecha do tego ustrojstwa.

Ja miałem tak kilka razy w ciągu dwóch lat, iż równo na 1900 obrotów przez chwilkę było wyczuwalne szarpnięcie. Nie było znaczenia czy zimny czy ciepły silnik. Zdarzyło się może z 5 razy. Błędy jakie są to standardowe w Bravo, czyli 3 błędy dotyczące zaworu EGR na 10.000 km.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ja to mam pecha do tego ustrojstwa.

Też miałem kilka razy takie szarpnięcie... Nei wiem co to może być. Czy tylko przepływomierz? MAm jechać z tym do aso i powiedzieć że na 10 tys km miałem to może ze 4 razy?

Napisano
  • Autor

> Też miałem kilka razy takie szarpnięcie... Nei wiem co to może być.

> Czy tylko przepływomierz? MAm jechać z tym do aso i powiedzieć

> że na 10 tys km miałem to może ze 4 razy?

Można podjechać bo błędy powinny się w kompie zapisywać , u mnie nic nie wykryło ale wink.gif spojrzałem w faktury z tankowania i jakaś mądra główka na Carefurze auto zatankowała zlosnik.gif więc to może kwestia paliwa.

Napisano

> jakaś mądra

> główka na Carefurze auto zatankowała więc to może kwestia

> paliwa.

Panowie i Panie. NIGDY ALE TO NIGDY nie tankujcie na stacjach typu Auchan , carrefour itd itp oraz na stacjach niezrzeszonych. Handlowałem paliwem przez kilka lat i wiem co mówię. Stacje marketowe kupują najtańsze paliwo a atestami nikt się zbytnio nie przejmuje , stacje niezrzeszone mogą być nawet zmuszane do handlowania odbarwionym oo albo miksturą róznych rozpuszczalników z dodatkiem toluenu.

Napisano

> Panowie i Panie. NIGDY ALE TO NIGDY nie tankujcie na stacjach typu

> Auchan , carrefour itd itp oraz na stacjach niezrzeszonych.

> Handlowałem paliwem przez kilka lat i wiem co mówię. Stacje

> marketowe kupują najtańsze paliwo a atestami nikt się zbytnio

> nie przejmuje , stacje niezrzeszone mogą być nawet zmuszane do

> handlowania odbarwionym oo albo miksturą róznych

> rozpuszczalników z dodatkiem toluenu.

rozmawiałem w ubiegłym tygodniu tak towarzysko z człowiekiem, który pracuje przy paliwach i jest nie szeregowym pracownikiem. jest jakimś tam technologiem tak więc się zna i to było zauważalne. Powiedział mi on że przy kontroli paliw sprawdzane są jakieś 4 parametry czy też składniki. dokładnie nie pamiętam co to było, ale wiem że chodziło o liczbę 4. Jeśli te składniki się z grubsza zgadzają, to kontrol nie ma nic do tego. Inne składniki paliwa czy też parametry mogą być traktowane dowolnie. taką lukę w prawie wykożystują skwapliwie marketowe stacje. Skądś musi się brać ta niższa cena.

Napisano

>Skądś musi się brać ta niższa cena.

niższa cena może się brać z mniejszego zysku, bo stacje są tylko dodatkiem do marketu i często zachętą do zrobienia zakupów. Poza tym nie trzeba kupować drogiej działki, bo stacja budowana jest już na terenie należącym do marketu.

Napisano

ciekawa ta twoja teoria, ale:

1) komu zależy na takich przekrętach? kasjerce, a może szefowi marketu?

2) na stacji Auchan wisi przy każdym dystrybutorze duża kartka z parametrami paliwa i adresem hurtowni/ dystrybutora i dużym napisem, że paliwo dostarcza ORLEN

3) o ile pamiętam, to chyba żadna stacja marketowa nie znalazła się na liście po kontroli stacji w zeszłym roku

4) tankujemy na stacji Auchan (konkretnie w Żorach) od ~20kkm i nie ma żadnych problemów, w przeciwieństwie do stacji Lukoil przy granicy na przykład

ps

nikogo nie namawiam na tankowanie na takiej stacji smile.gif

Napisano

> ciekawa ta twoja teoria, ale:

> 1) komu zależy na takich przekrętach? kasjerce, a może szefowi

> marketu?

> 2) na stacji Auchan wisi przy każdym dystrybutorze duża kartka z

> parametrami paliwa i adresem hurtowni/ dystrybutora i dużym

> napisem, że paliwo dostarcza ORLEN

> 3) o ile pamiętam, to chyba żadna stacja marketowa nie znalazła się

> na liście po kontroli stacji w zeszłym roku

> 4) tankujemy na stacji Auchan (konkretnie w Żorach) od ~20kkm i nie

> ma żadnych problemów, w przeciwieństwie do stacji Lukoil przy

> granicy na przykład

> ps

> nikogo nie namawiam na tankowanie na takiej stacji

Ja tez to potwierdzam

tankowałem tam moje stare punto ok 60 000 km na tej stacji, przy każdych zakupach wpadałem na stację ok 3 razy w miesiącu

i zadnych problemów, srednie spalanie 6,5l/100km benzyna 77KM

tak wiec to jest tylko demagogia tych co mają drożej i nie mają argumentów na to ze inni mają taniej

michal

Napisano

> Można podjechać bo błędy powinny się w kompie zapisywać , u mnie nic

> nie wykryło ale spojrzałem w faktury z tankowania i jakaś mądra

> główka na Carefurze auto zatankowała więc to może kwestia

> paliwa.

Tankuję na BP wciąż na tej samej. Chyba mało prawdopodobne by była to wina paliwa

Napisano

> Tankuję na BP wciąż na tej samej. Chyba mało prawdopodobne by była to

> wina paliwa

dlaczego uważasz że tankowanie wciąz na tej samej stacji automatycznie eliminuje wade paliwa?

Napisano

> tak wiec to jest tylko demagogia tych co mają drożej i nie mają

> argumentów na to ze inni mają taniej

Uważam że taka dyskusja tankować czy nie na podobnych stacjach właściwie nie prowadzi do niczego. Jeśli macie u siebie na terenie godną zaufania stację, to bardzo dobrze. U nas jednak na auchanie znajomy posadził pompę paliwa w nowym A6 właśnie przez tankowanie tylko na tej właśnie stacji. Także przytaczanie przykładów w tę lub w tamtą stronę rozkręca tylko spiralę niepotrzebnej dyskusji. kto uznaje że warto, to tankuje a kto nie to nie. konsekwęcje każdy poniesie sam czy to pozytywne w postaci oszczędności czy też negatywne.

Napisano

> niższa cena może się brać z mniejszego zysku, bo stacje są tylko

> dodatkiem do marketu i często zachętą do zrobienia zakupów. Poza

> tym nie trzeba kupować drogiej działki, bo stacja budowana jest

> już na terenie należącym do marketu.

i to jest właśnie najczęściej przytaczana historia mająca wyjaśnić niższe ceny paliwa. to jest część prawdy ta oficjalna. ale jak to u nas w Polsce, nic nie bywa takie proste jak się na pierwszy żut oka wydaje. hmm.gif

Napisano

>U nas jednak na

> auchanie znajomy posadził pompę paliwa w nowym A6 właśnie przez

> tankowanie tylko na tej właśnie stacji.

A6 z silnikiem diesla?

Napisano

tak z dieslem. Całą uszczelkę rozpuściło i jej fragmenty niejako zassało do środka. Znajomy pomyślał sobie. "Skoro kupiłem tak drogie auto , to przynajmniej na paliwie swoje "przytnę". Przecież to nie ma znaczenia gdzie się tankuje.devil.gif chciał uspokoić swoje sumienie że kupił wypas brykę i tankował gdzie najtaniej. Oczywiście nie brał paliwa z nielegalnego źródła. No ale już nie będę tego wątku ciągnoł, bo przecież jest to wątek o przepływce zapewne boscha. jeśli tak, to polecam orginał. Stilomaniacy już to przerabiali.

Napisano

Że tak wtrącę - to było może 2.5 TDI?

Napisano

> dlaczego uważasz że tankowanie wciąz na tej samej stacji

> automatycznie eliminuje wade paliwa?

Bo tankuję tam kilka aut. Od kilku lat. Żona tankuje tam JTD stilo. Pewnie że nie ma reguły i może to być paliwo. ale trochę to mi nie pasuje. jedno szarpnięcie na całym zbiorniku?? i żadnych innych objawów. Wszystko ok?

Napisano

- to było może 2.5 TDI?

No i tutaj nie wykażę się znajomością rzeczy bo zapomniałem jaką pojemnością może się to auto "pochwalić" skromny.gif oczywiście że kolega mnie kiedyś o tym poinformował, ale zapomniałem. wiem tylko że ma około 180 km. bez żadnego wirusowania oczywiście. Po tej mocy możesz sobie dopowiedzieć jaką pojemnością grzeszy to auto.

Napisano

> - to było może 2.5 TDI?

> No i tutaj nie wykażę się znajomością rzeczy bo zapomniałem jaką

> pojemnością może się to auto "pochwalić" oczywiście że kolega

> mnie kiedyś o tym poinformował, ale zapomniałem. wiem tylko że

> ma około 180 km. bez żadnego wirusowania oczywiście. Po tej mocy

> możesz sobie dopowiedzieć jaką pojemnością grzeszy to auto.

jeżeli był to 2,5 tdi, to podejrzewam, że nie z powodu paliwa zeby.GIF pompy były tam do d...

Napisano

> i to jest właśnie najczęściej przytaczana historia mająca wyjaśnić

> niższe ceny paliwa. to jest część prawdy ta oficjalna. ale jak

> to u nas w Polsce, nic nie bywa takie proste jak się na pierwszy

> żut oka wydaje.

czyli najlepiej jeździć na zachód, żeby tankować, bo tam mają lepsze paliwo i auto mniej spala... ale wracajmy do tematu tego wątku smile.gif

Napisano

Skoro miał 180 KM to zapewne 2.5 TDI.

Nie wiem czy wszytskie, ale na pewno niektóre wersje tych silników były zasilane "słynną" pompą wtryskową Boscha VP44. Te pompy są bardzo wrażliwe na jakość paliwa, i w polskich warunkach padają dość często. Taka własnie pompa zasila też oplowskie 2.0 DTI, dlatego po zakupie Astry troche się bałem i zacząłem tankować V-power D. Zrobiłem na tym paliwie prawie 90 kkm, auto ma teraz prawie 210kkm i pompa pracuje bez żadnych usterek ok.gif

Kiedyś już pisałem o tym większy tekst na kąciku, puenta jest taka że skoro VP44 śmiga na tym paliwie i nie narzeka, to znaczy że VP Diesel daje rade smile.gif

Napisano

> jeżeli był to 2,5 tdi, to podejrzewam, że nie z powodu paliwa pompy

> były tam do d...

No właśnie z powodu paliwa smile.gif Te pompy mają na tyle specyficzną budowę, że nie trawią kiepskiej ropy, przez co w Polsce często się słyszy wiele złego na ich temat. Za zachodnią granicą ten problem praktycznie nie wystepuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.