Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa cdti - nie mogę przekroczyć 3,5 tys. obrotów

Featured Replies

Napisano

Wczoraj pojawił się problem. Autko do 3 tys obrotów śmiga jak zawsze bez problemu. Rozpędzam się więc na 4 biegu do ok 80 km/h, uzyskuję mniej wiecej obroty 3 tys i.... i dalej nic.. muszę zmienić na % bieg, wtedy na niższych obrotach rozpedza się bardziej... Dodam, że za pierwszym razem, gdy na tym 4 biegu osiągnąłem te 3tys obrotów zapaliła się kontrolka serwisowa na sekundę i jakby silnik się "zdławił"... Co to możę być? ERG i silniczek krokowy był czyszczony miesiąc temu, filtry również powymieniane.

Napisano

Sprawdź jaki błąd wywalało. Może przepływka o ile występuje w tym silniku hmm.gif

Napisano

Sczytaj błąd/błędy. Bez nich możesz i pół silnika nadaremno wymienić. Można strzelać, że coś z podciśnieniem, EGR-em (że czyszczony to nic nie znaczy), przepływomierzem...

Napisano

> Wczoraj pojawił się problem. Autko do 3 tys obrotów śmiga jak zawsze

> bez problemu. Rozpędzam się więc na 4 biegu do ok 80 km/h,

> uzyskuję mniej wiecej obroty 3 tys i.... i dalej nic.. muszę

>.................

U mnie taki efekt dawał zatarty zawór z turbiny ale równie dobrze może być padnięty czujnik MAP.

Moja Cosiarka nie była wstanie przekroczyć 100km/h - zaświecał się check i auto przymulone. Awaria pojawiała się przy niecałych 4000obr..

Jeśli wyświetli Ci błąd ciśnienia ładowania (za duże ciśnienie) to masz rozwiązanie w tych dwóch elementach. Jeśli masz wyjątkowe szczęście to możliwe, że przetarł się wężyk i nie działa zawór podciśnieniowy/odprężający turbiny wink.gif

Napisano
  • Autor

Mnie w sumie to nie przeszkadza, bo jeżdzę głównie po mieście wiec się nie rozpędzam... Mam nadzieję, że szlak nie trafi całkowicie silnika za jakiś czas...?

Napisano

> Mnie w sumie to nie przeszkadza, bo jeżdzę głównie po mieście wiec

> się nie rozpędzam... Mam nadzieję, że szlak nie trafi całkowicie

> silnika za jakiś czas...?

Zdrowe to na pewno nie jest dla silnika ale check robiąc "odcinkę" nadmiaru doładowania (o ile masz ten sam przypadek co ja - objaw identyczny) łagodzi sprawę.

Ja też zorientowałem się dopiero po jakimś czasie. Również dużo jeżdżę po mieście i problem tam nie występuje. Uważaj jednak, gdy będziesz zmuszony przyspieszyć np. wyprzedzając ok.gif Przy "odcięciu" doładowania przez kompa auto Ci nie przyspieszy ok.gif Mnie zrobiło się cieplutko, gdy pierwszy raz dał o sobie znać właśnie w czasie manewru wyprzedzania icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

Jak sobie pomyślę, że muszę znowy pakować pieniądze w auto które miało być niby ekonomiczne to mnie szlak trafia sciana.gif ile kosztowała Cię Twoja naprawa?

Jeszcze jedno - zauważyłem a raczej usłyszałem jakby metaliczny "drobny" hałasik raz po raz dobiegajacy gdzieś spod maski od momentu właśnie gdy po raz pierwszy załaczył mi się check i autko przymuliło.

Napisano

> Jak sobie pomyślę, że muszę znowy pakować pieniądze w auto które

> miało być niby ekonomiczne to mnie szlak trafia ile kosztowała

> Cię Twoja naprawa?

Wielokrotne "kur#a" przy wyciąganiu turbiny hehe.gif . Potem tylko przeczyszczenie i założenie smile.gif

> Jeszcze jedno - zauważyłem a raczej usłyszałem jakby metaliczny

> "drobny" hałasik raz po raz dobiegajacy gdzieś spod maski od

> momentu właśnie gdy po raz pierwszy załaczył mi się check i

> autko przymuliło.

Najlepiej podłączyć go pod kompa i będzie jasne wszystko ok.gif

Napisano

Tak jak koledzy proponuję odczyt błędów, ale mogę w ciemno strzelić,

że jedną z możliwości jest błędna ilość powietrza odczytywana przez map sensor

(który pewnie jest zasyfiony), albo jest nagar w turbosprężarce i cała ilość powietrza "idzie" na łopatki,

a powinna być upuszczona (zaworem upustowym przy turbo).

Napisano
  • Autor

Od wczoraj jest już inaczej. Corsa ma zryw jak dawniej nic jej nie przymula ale kontrolka świeci się od samego przekręcenia kluczyka i nie gaśnie... sciana.gif to auto doprowadzi mnie do szału... Może jutro podjade wydac te 70 zł na komputer... angryfire.gif

Napisano

> Od wczoraj jest już inaczej. Corsa ma zryw jak dawniej nic jej nie

> przymula ale kontrolka świeci się od samego przekręcenia

> kluczyka i nie gaśnie... to auto doprowadzi mnie do szału...

> Może jutro podjade wydac te 70 zł na komputer...

Może po prostu do mnie przyjedź, przeskanujemy go kompem za free waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Objawy się zmieniły sciana.gif Teraz nie świeci mi się już ta kontrolka samochodu z kluczem tylko cały czas ta powyżej - chyba silnika. Jutro jestem umówiony z mechanikiem bo to już nie przelewki chyba angryfire.gif

Napisano

> Od wczoraj jest już inaczej. Corsa ma zryw jak dawniej nic jej nie

> przymula ale kontrolka świeci się od samego przekręcenia

> kluczyka i nie gaśnie... to auto doprowadzi mnie do szału...

> Może jutro podjade wydac te 70 zł na komputer...

Przestań dywagować i się denerwować - podjedź na kompa i wszystko będzie wiadomo. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzili w warsztacie wyszedł jeden błąd - czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym... Ile kosztuje nowy? Inwestować z uzywany?

Napisano

> Sprawdzili w warsztacie wyszedł jeden błąd - czujnik ciśnienia w

> kolektorze ssącym... Ile kosztuje nowy? Inwestować z uzywany?

Proszę numer błędu. waytogo.gif

Proponuję posprawdzać szczelność kolektora, a map sensor (czyli czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym)

wymontować, wyczyścić, zamontować i sprawdzić, czy hula. wink.gif

Napisano
  • Autor

Ja jestem księgowym więc nawet nie wiem gdzie jest ten sensor i jak się czyści, o kolektorze nie wspominając... crazy.gif Oddam wiec lepiej mechanikowi...

Napisano
  • Autor

Wyszyszczyli czujnik i nic. Podmienili od innej corsy z warsztatu i było ok. Więc niestety czeka mnie wymiana. Ma ktoś jakąś sprawną używkę na sprzedaż? Może ktoś zna sklep internetowy z dobrymi cenami? Czy na razie mogę jeździć z tym niesprawnym czujnikiem?

Napisano

> Wyszyszczyli czujnik i nic. Podmienili od innej corsy z warsztatu i

> było ok. Więc niestety czeka mnie wymiana. Ma ktoś jakąś sprawną

> używkę na sprzedaż? Może ktoś zna sklep internetowy z dobrymi

> cenami? Czy na razie mogę jeździć z tym niesprawnym czujnikiem?

Co do nowych części to pytaj w GSI Goszczyński albo w Opel Mądry (oba w Poznaniu) waytogo.gif

Na autokącik dostaniesz tam rabat.

Unikaj Opel-shop. old.gif

Napisano

allegrowicz 'tanifiat' ma oryginalne części zamienne FIAT po atrakcyjnych cenach (twój silnik to to samo co w fiacie), napisz do niego

Napisano

> allegrowicz 'tanifiat' ma oryginalne części zamienne FIAT po

> atrakcyjnych cenach (twój silnik to to samo co w fiacie),

> napisz do niego

W przypadku chociażby zaworu EGR jest różnica we wtyczce, także trzeba uważać. waytogo.gif

Napisano

> Ja jestem księgowym więc nawet nie wiem gdzie jest ten sensor i jak

> się czyści, o kolektorze nie wspominając... Oddam wiec lepiej

> mechanikowi...

Spoko, ja tylko podpatrywałem, co robili ludzie przy mojej Corsie (troszkę przygód z tym autem już miałem). ok.gif

Napisano

> Wyszyszczyli czujnik i nic. Podmienili od innej corsy z warsztatu i

> było ok. Więc niestety czeka mnie wymiana. Ma ktoś jakąś sprawną

> używkę na sprzedaż? Może ktoś zna sklep internetowy z dobrymi

> cenami? Czy na razie mogę jeździć z tym niesprawnym czujnikiem?

No to stawiam na zawór z turbiny o którym Ci pisałem ok.gif Możliwe, że się zapiekł ( podobnie jak pada EGR) , padł siłownik pneumatyczny tego zaworu (niestety dostępny tylko z całą turbiną (chyba tylko w przypadku 1.3mj)) lub najprostsza rzecz - przetarł się wężyk gumowy, który wchodzi do tego siłownika. Brak ciśnienia spowoduje, że zawór nie zadziała ok.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik wymieniony - 380 zł w cenie hurtowej mechanik załatwił. Na razie nic się nie świeci i auto jedzie... Zobaczymy jak długo...

Napisano

> Czujnik wymieniony - 380 zł w cenie hurtowej mechanik załatwił. Na

> razie nic się nie świeci i auto jedzie... Zobaczymy jak długo...

Oby to było to ok.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.