Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Castrol Edge Sport 5W-40

Featured Replies

Napisano

I teraz dowiedz się jakim olejem zalała fabryka nowe auto

W Peugeocie było tak samo jak w Epice - ile osób z serwisów zapytasz, tyle dostaniesz rozbieżnych odpowiedzi

Nawet byłem na tyle perfidny, że zadzwoniłem do dwóch serwisów BMW i zapytałem jaki fabrycznie jest olej w silniku, bo chcę trochę dolać. I to samo - jeden stwierdził, że 0W-30, drugi, że 5W-40. Wszędzie zgadza się tylko marka oleju i to, że są zalane pełnymi syntetykami

I bądź tu mądry i jak coś to dolej takiego samego oleju jaki masz w silniku - niezła loteria

Dlatego też, co by się nie stresować jutro zlewam to co jest w silniku ( po 1450 km przebiegu ) i wlewam profi olej Castrol Edge Sport 5W-40. I tu też dziwna sprawa bo z reguły 5W-40 występuje z oznaczeniem Turbo Diesel, ale on nie nadaje się on do aut z DPF Tu trzeba szukać bez tego oznaczenia - ten jest wyższej klasy.

I co myślicie ?

Napisano

> I teraz dowiedz się jakim olejem zalała fabryka nowe auto

> W Peugeocie było tak samo jak w Epice - ile osób z serwisów zapytasz,

> tyle dostaniesz rozbieżnych odpowiedzi

A co za różnica? Mi na przeglądach wlewali to, co akurat było w ASO w promocji. Raz 5W-40 raz 0W-30, ale jakiej marki to do dziś nie wiem.

> Nawet byłem na tyle perfidny, że zadzwoniłem do dwóch serwisów BMW i

> zapytałem jaki fabrycznie jest olej w silniku, bo chcę trochę

> dolać. I to samo - jeden stwierdził, że 0W-30, drugi, że 5W-40.

> Wszędzie zgadza się tylko marka oleju i to, że są zalane pełnymi

> syntetykami

> I bądź tu mądry i jak coś to dolej takiego samego oleju jaki masz w

> silniku - niezła loteria

Po co chcesz dolewać? Mi między wymianami nie ubywa ani kropla.

> Dlatego też, co by się nie stresować jutro zlewam to co jest w

> silniku ( po 1450 km przebiegu ) i wlewam profi olej Castrol

> Edge Sport 5W-40. I tu też dziwna sprawa bo z reguły 5W-40

> występuje z oznaczeniem Turbo Diesel, ale on nie nadaje się on

> do aut z DPF Tu trzeba szukać bez tego oznaczenia - ten jest

> wyższej klasy.

Dlaczego się nie nadaje do DPFa? Właśnie takim zalałem ostatnio. Wcześniej lałem Mobil 1 TurboDiesel 0W-30.

Napisano

Na oficjalnej stronie Castrol'a jest opis dla TURBO DIESEL EDGE 5W40 ze spelnia klase C3 - wiec nadaje sie do DPF

Napisano

Ja zawsze wierze opisom z profesjonalnych stron. Klasa oleju C3 zostala stworzona specjalnie dla silnikow z DPF, a olej ten jako jeden z niewielu posiada tą klase.

http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9025715&contentId=7028274

http://www.autoflesz.pl/artykuly/81,Wokol_EURO_4_najnowsze_normy_jakosciowe_ACEA_olejow_silnikowych.html

Na allegro ostatnio widzialem belke tylna z opisem Chevrolet Lacetti - tylko ciekawe bo zawieszenie ma ten samochod wielodrazkowe. Takze trzeba najpierw szukac co potrzebujemy u producenta, a kupowac u kogo jest najtanniej to co szukamy. Allegro nie jest zrodlem wiedzy.

Napisano
  • Autor

Allegro nie jest dla mnie źródłem wiedzy nono.gif

Generalnie - Edge Sport 5W-40 jest lepszym olejem od Edge Sport Turbo Diesel 5W-40. I to nie wiedza z Allegro tylko od dwóch niezależnych specjalistów z branży - i wcale nie chodzi o sprzedawców Castrola devil.gif

W każdym razie już po zmianie - efekt placebo - wydaje mi się, że auto ciszej pracuje i lepiej się zbiera.

Napisano
  • Autor

Ponieważ im dalej w las, tzn im więcej pytam tym więcej otrzymuję rozbieżnych odpowiedzi, od następnego razu zdecyduję się na Total INEO ECS 5W-30 z klasyfikacją C2, na którym wyraźnie jest napisane, że jest dedykowany i rekomendowany do DPF'u.

Napisano

> Ponieważ im dalej w las, tzn im więcej pytam tym więcej otrzymuję

> rozbieżnych odpowiedzi, od następnego razu zdecyduję się na

> Total INEO ECS 5W-30 z klasyfikacją C2, na którym wyraźnie jest

> napisane, że jest dedykowany i rekomendowany do DPF'u.

No to ja mam pytania dodatkowe:

Co w ogóle ma wspólnego olej z DPF? W jaki sposób użyty olej może mieć jakikolwiek wpływ na działanie DPFa?

Napisano

Podczas pracy silnika film olejowy pozostaje na sciankach cylindra i podczas jego spalania dochodzi do wydzielenia czasteczek stalych ktore moga miec wplyw na prace silnika i jego filtra czastek stalych.

Na ile jest marketing na ile prawda chyba nie wielu z nas to moglo sprawdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.