Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny zamek działa w jedną stronę...

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Drzwi zamykają się z centralnego zamka (na kluczyk, nie z pilota) ale już otworzyć się nie chcą... tzn od strony kierowcy normalnie z kluczyka zamykają się i otwierają, ale pozostałe tylko się zamykają. Auto miałem u mechanika przez tydzień. Wcześniej wszystko działało... Mechanik twierdzi że nic z elektryką nie robił, tylko odłączał akumulator... Co to może być? Co mam sprawdzić?

Napisano

Miałem identyczną sytuację. Padł mi sterownik.

Napisano
  • Autor

> Miałem identyczną sytuację. Padł mi sterownik.

tak poprostu padl? bez zadnych wczesniejszych oznak? Da się to naprawić czy trzeba nowy kupić?

Napisano

> tak poprostu padl? bez zadnych wczesniejszych oznak? Da się to

> naprawić czy trzeba nowy kupić?

Czasem działał, czasem nie.. Wolałem mieć pewność, że jak załączam alarm to zamykają mi się też drzwi więc wymieniłem.

Na allegro koszt centralki to ok 12zł więc nawet nie ma sensu tego naprawiać.

Napisano

Miałem podobne objawy u siebie, różnie to bywało raz się drzwi zamknęły i otworzyły innym razem tylko zamknęły czy tylko otworzyły albo w ogóle nie działały oslabiony.gif Okazało się, że problem tkwi w masie...przeczyściłem miejsce styku papierem i śmiga bez problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobne objawy u siebie, różnie to bywało raz się drzwi

> zamknęły i otworzyły innym razem tylko zamknęły czy tylko

> otworzyły albo w ogóle nie działały Okazało się, że problem

> tkwi w masie...przeczyściłem miejsce styku papierem i śmiga bez

> problemu

ale u mnie drzwi zamykaja się bez problemu, a otworzyć się nie chcą...

Napisano

No to znaczy ,ze siem kabelek pewnie od otwierania popsul.

Najpierw zobacz czy kostka dobrze siedzi przy sterowniku a potem ,zdejmij boczek i sprawdz czy dobrze siedzi na silowniku i czy jest przejscie.

Aha pytanie jeszcze masz master tylko na drzwiach kierowcy ?

Napisano
  • Autor

> No to znaczy ,ze siem kabelek pewnie od otwierania popsul.

> Najpierw zobacz czy kostka dobrze siedzi przy sterowniku a potem

> ,zdejmij boczek i sprawdz czy dobrze siedzi na silowniku i czy

> jest przejscie.

> Aha pytanie jeszcze masz master tylko na drzwiach kierowcy ?

tak master tylko u kierowcy, auto 3 drzwiowe. raczej nie będzie odpięte w drzwiach bo bagażnik też się nie otwiera... musze tego sterownika poszukac bo nie mam pojęcia gdzie on może być;/

Napisano

> tak master tylko u kierowcy, auto 3 drzwiowe. raczej nie będzie

> odpięte w drzwiach bo bagażnik też się nie otwiera...

A co ma piernik do wiatraka sygnal do sterownika idzie z silownika w drzwiach kierowcy ,ktory ty otwierasz mechanicznie kluczykiem "bez pradu" ,ze tak powiem i przy okazji pociagasz za cieglo od silownika i on wtedy wysyla sygnal "otwieramy reszte drzwiczek" do sterownika.

musze tego

> sterownika poszukac bo nie mam pojęcia gdzie on może być;/

Pewnie pod kokpitem zobacz dokad idzie wiazka z drzwi albo spytaj na francowatych lub w jakims klubie puga.

Napisano

mialem podobnie okazalo sie ze przerwal sie kabel sygnalowy odpowiedzialny za zamykanie a otwieral normalnie

Napisano

> Jak w temacie. Drzwi zamykają się z centralnego zamka (na kluczyk,

> nie z pilota) ale już otworzyć się nie chcą... tzn od strony

> kierowcy normalnie z kluczyka zamykają się i otwierają, ale

> pozostałe tylko się zamykają. Auto miałem u mechanika przez

> tydzień. Wcześniej wszystko działało... Mechanik twierdzi że nic

> z elektryką nie robił, tylko odłączał akumulator... Co to może

> być? Co mam sprawdzić?

Weź akumulator od wkrętarki lub inny i podpnij na chwilę do 2 kabelków od dowolnego siłownika.Zobacz czy otwiera i zamyka wszystkie.Możesz np. wybebeszyć kabelki i wbić w nie szpileczki przez izolacje kabli. Jeśli ruszać się będą tylko niektóre siłowniki to znaczy, że albo cięgna albo przebicie na karoserię w wiązce.Jak zadziałają prawidłowo wszystkie to sterownik się popalił.

Napisano

a centralny fabryczny czy sam dokładałeś?

Ja miałem podobnie w moim mondeo, w fabrycznym zamku są mikrostyki, które z czasem się brudzą, wystarczyło wymontować i rozebrać zamek, wyczyścić styki, poskładać i wszystko działa jak należy, aha i u mnie są 2 mastery...

pozdrawiam

Napisano

Ja mam fabryczny, ale to nie ważne(nigdy się nie popsuł).Piszę na bazie doświadczeń z zamkami w innych autach, bo trochę ich zamontowałem i trochę ponaprawiałem.Styki mogą oczywiście też się popsuć, ale akurat mi się nigdy nie trafiło.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj rozebrałem drzwi kierowcy... W 306 jest bardzo kiepski dostęp do zamka, wszystko trzeba robić na wyczucie. Widać że było już tam coś kombinowane. Na elektryce się kompletnie nie znam, więc nie chciałem się bawić w odcinanie kabli i lutowanie na nowo. Przeczyściłem tylko styki na kostce i coś się naprawiło. Narazie działa:) zobaczymy jak długo...

Napisano

to gratki ok.gif Trzeba było wlać do zamka jeszcze jakiś preparat myjący, ja psikałem WD 40 - chociaż ogólnie tego nie polecają.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.