Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilot centr. zamka z Omegi B?

Featured Replies

Napisano

Panowie czy da radę zaadoptować pilota ze zdalnym sterowaniem z Omy B? W swojej Astrze mam fabryczny centralny z kluczyka. U kumpla stoi Omega B w kombi i ma sterowanie z pilota. Co bym musiał wymontować z niej i jak to połączyć ze swoim centralnym żeby działało. Wiem, że po podłączeniu muszę zaprogramować pilota. Mile widziane wszelkie wskazówki, a z numerami części to już byłby miód na moje serce.

Napisano

> Panowie czy da radę zaadoptować pilota ze zdalnym sterowaniem z Omy

> B? W swojej Astrze mam fabryczny centralny z kluczyka. U kumpla

> stoi Omega B w kombi i ma sterowanie z pilota. Co bym musiał

> wymontować z niej i jak to połączyć ze swoim centralnym żeby

> działało. Wiem, że po podłączeniu muszę zaprogramować pilota.

> Mile widziane wszelkie wskazówki, a z numerami części to już

> byłby miód na moje serce.

Na 100% pilot + sterownik centralnego.

Nie wiem, czy wystarczy to już, czy nie będziesz musiał synchronizować tego jeszcze z immo i ECU

Napisano

> Na 100% pilot + sterownik centralnego.

> Nie wiem, czy wystarczy to już, czy nie będziesz musiał

> synchronizować tego jeszcze z immo i ECU

Pilot w 2 sztukach smile.gif (kluczyk - immo sobie przełożysz ze swojego starego kluczyka) i centralny zamek (sterownik)

Napisano

> Pilot w 2 sztukach (kluczyk - immo sobie przełożysz ze swojego

> starego kluczyka) i centralny zamek (sterownik)

A nie trzeba go synchronizować z immo/ECU ?

Napisano

> A nie trzeba go synchronizować z immo/ECU ?

Jesli immo przekładasz ze starego kluczyka to nie musisz się bawić w synchronizację. Kolega ma tak przerobioną astrę z kluczykiem od Vectry B z pilotem w kluczyku i przekładał tylko sterownik centralnego zamka i immo i grot kluczyka reszta działa. Tylko że podłączył sterownik vectry obok sterownika astry.

Napisano

> Jesli immo przekładasz ze starego kluczyka to nie musisz się bawić w

> synchronizację.

Miałem na myśli synchronizację IMMO ze sterownikiem centralnego

Kolega ma tak przerobioną astrę z kluczykiem od

> Vectry B z pilotem w kluczyku i przekładał tylko sterownik

> centralnego zamka i immo i grot kluczyka reszta działa. Tylko że

> podłączył sterownik vectry obok sterownika astry.

a ECU też ?

Napisano

IMMO nie jest w sterowniku centralnego zamka tylko w sterowniku komputera, więc jeśli pierścień stacyjki i kod kluczyka są te same to nie musisz synchronizować, bo przekładasz kostkę z kluczyka z kodem.

Nie przekładał ECU.

Tylko 2 sterowniki centralnego zamka, jeden z Astry F a drugi z Vectry B. Jest tak podłączony że jeśli otwierasz z pilota w kluczyku to łapie sterownik z Vectry, a jeśli z kluczyka to z Vectry i Astry.

Napisano

Gdy dwa razy przerabialem temat IMMO w astrach to potrzebna byla wymiana ECU, transponderow z kluczykow i tej calej puszki z okolic stacyjki. Tylko przy polaczeniu tych 3 elemenotw auta odpalaly. W jednym sciagnelismy potem IMMO z kompa ECU.

Napisano
  • Autor

> Na 100% pilot + sterownik centralnego.

> Nie wiem, czy wystarczy to już, czy nie będziesz musiał

> synchronizować tego jeszcze z immo i ECU

Pilot w tej Omedze jest oddzielnie. U mnie immo nie ma w standardzie ( mam, ale w dropsie i dokładam).

Czyli potrzebuje sterownik centrala z Omegi, pilota. A do odbioru fal z pilota nie ma żadnego odbiornika ( np. przy lampce wewnętrznej w Omedze)?

A podalibyście nr. sterownika z Omy? Bo dostałem od kolegi jakiś, ale pewnie to nie to. Numer na nim to: GM 90 491 954.

Numer pilota to: GM 90 459 461

Reasumując: wypinam swój sterownik Kiekert, wpinam sterownik centralnego z Omy ( ale jakie kolory do jakich?), i programuję pilota przekręcając kluczyk w poz I stacyjki i trzymam przycisk na pilocie 30 sekund.

Napisano

> pewnie to nie to. Numer na nim to: GM 90 491 954.

> Numer pilota to: GM 90 459 461

Obie części są od Omegi B, sprawdziłem w EPC Opel. Co do działania w Astrze to nie wypowiem się, ktoś kiedyś się upierał, że sterownik centralnego zamka jest powiązany z ECM silnika, podobnie jak sterownik immo. Wynika z tego, że po przekładce sterownika CZ należy go wprogramować do ECM. IMO tak nie jest, otwieranie drzwi i uruchamianie silnika to inne bajki, ale piszę, co kiedyś przeczytałem...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Obie części są od Omegi B, sprawdziłem w EPC Opel. Co do działania w

> Astrze to nie wypowiem się, ktoś kiedyś się upierał, że

> sterownik centralnego zamka jest powiązany z ECM silnika,

> podobnie jak sterownik immo. Wynika z tego, że po przekładce

> sterownika CZ należy go wprogramować do ECM. IMO tak nie jest,

> otwieranie drzwi i uruchamianie silnika to inne bajki, ale

> piszę, co kiedyś przeczytałem...

> Pozdr.

Ale wydaje mi się, że ten sterownik to moduł autoalarmu, albo komfortu i pilot nie jest do niego.

Wg. mnie tak jak piszesz, że central i sterowanie silnika to dwie różne bajki.

Jakieś sugestie?

Napisano

> Ale wydaje mi się, że ten sterownik to moduł autoalarmu, albo

> komfortu i pilot nie jest do niego.

To nie wiesz co kupujesz? Kupuj albo komplet, albo wcale, taka moja rada... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To nie wiesz co kupujesz? Kupuj albo komplet, albo wcale, taka moja

> rada... Pozdr.

Kumpel rozbiera to auto na części i robi to pierwszy raz w Omedze. Ja nie kupowałem, lecz dostałem, a nie każdy jest omnibusem żeby wiedział co jest od czego i gdzie w aucie jest umiejscowione.

Napisano

Nie bulwersuj się tak, chodziło mi o to, że po nr części nie można dojść, czy dany klucz jest od danego sterownika, bo numery nie są unikalne. Można tylko stwierdzić jak się część nazywa i do jakiego samochodu została przeznaczona. To ty musisz się upewnić u poprzedniego użytkownika, czy otrzymany klucz współpracował z otrzymaną centralką, czy też pochodzą od innych samochodów (a więc nie są ze sobą skojarzone).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Nie bulwersuj się tak, chodziło mi o to, że po nr części nie można

> dojść, czy dany klucz jest od danego sterownika, bo numery nie

> są unikalne. Można tylko stwierdzić jak się część nazywa i do

> jakiego samochodu została przeznaczona. To ty musisz się upewnić

> u poprzedniego użytkownika, czy otrzymany klucz współpracował z

> otrzymaną centralką, czy też pochodzą od innych samochodów (a

> więc nie są ze sobą skojarzone).

> Pozdr.

Nie denerwuję się smile.gif

Napisałem, że auto stoi u kumpla i oczekiwałem bardziej odpowiedzi w stylu: "bierz sterownik centralnego zamka, pilota i coś tam". Niestety nie mam schematów Omegi po polsku więc nie mogę wydedukować co odbiera sygnał z pilota i gdzie on jest przekazywany. Jeśli ktoś ma i chciałby się nimi podzielić to będę wdzięczny cool.gif

Pozdrowionka

Napisano

Porównałem schematy CZ w Astrze F i Omedze B i stwierdziłem, że ja bym się za przekładkę nie brał z uwagi na duże róznice. Do tego nie ma pewności, że zamki w Astrze będą prawidłowo współpracowały z nowym sterownikiem. Już widać, że o ryglowaniu to mozna zapomnieć - inne rozwiązanie.

W tej sytuacji to ja ci poradzę tak: kup sobie na Allegro jakikolwiek alarm samochodowy z ładnymi pilocikami, podepnij go do posiadanego w Astrze CZ i będziesz miał zdalne otwieranie drzwi. Nawet nie musisz podłaczać wszystkich kabelków: do kierunkowskazów, do syrenki, do odcięcia zapłonu (ale jeśli chcesz to możesz!). Jest to lepsze niż klucz z Omegi B, bo musiałbyś i tak nosić dwa klucze: z Astry (stacyjka) i z omegi (pilot). Taki alarm grosze kosztuje, podłaczanie nie zajmie więcej niż godzinę. Za programowanie CZ z Omegi w ASO zapłacisz z pewnością więcej, a instalacja zajmie kilka, kilkanaście godzin...

Taki np.: klik kosztuje 100 zł z przesyłką i ma wyjścia na CZ. A ten: klik jest jeszcze tańszy i ma ładniejsze piloty.

No a tu: klik to już jest prawdziwy bajer - dorobisz groty, wrzucisz do środka swoją pastylkę immo i nosisz tylko 1 kluczyk, za to jaki!!!

PS. A tu klik instrukcja montażu!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Porównałem schematy CZ w Astrze F i Omedze B i stwierdziłem, że ja

> bym się za przekładkę nie brał z uwagi na duże róznice. Do tego

> nie ma pewności, że zamki w Astrze będą prawidłowo

> współpracowały z nowym sterownikiem. Już widać, że o ryglowaniu

> to mozna zapomnieć - inne rozwiązanie.

Niestety z ryglowaniem masz rację kolego ( ale ryglowanie zostało z kluczyka jeszcze smile.gif). Zamontowałem sterownik z Omegi, podpiąłem się tymi samymi kolorami przewodów, założyłem czujnik podczerwieni ( ten w podsufitce) i pilot śmiga smile.gif Mam też efekt kinowy podłączony i działa, ale muszę to jeszcze poprawić. Niestety wyjścia na kierunkowskazy nie ma ten sterownik, więc podepnę jeszcze moduł komfortu z Omegi .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.