Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] demontaż nakładek progów

Featured Replies

Napisano

jak zdjąć nakładki z progów bo chcę zakonserwować autko, no i na co uważać może jakiś manual....?

Napisano

> jak zdjąć nakładki z progów bo chcę zakonserwować autko, no i na co

> uważać może jakiś manual....?

Po 10 latach? Nie za późno? Co już się zaczęło. tego nie cofniesz... Pozdr.

Napisano

Otwórz drzwi. Zobaczysz kołki rozporowe. Wyciągnij z nich środki (plastikowe trzpienie) Potem wyciągasz kołki. Jest ich 8 sztuk. Zaznaczone strzałkami. Po wyjęciu kołków ściągasz nakładkę zaczynając od przodu.

282459374-os%B3onka.GIF

Napisano
  • Autor

autko kupilem w zeszlym roku od belga, bylo ladnie zakonserwowane wink.gif teraz przy okazji konserwacji zero rudej wink.gif nawet pod plastikowymi progami, jutro jeszcze pokryje progi czarnym matem i bedzie cacy wink.gif

Napisano

A to co innego, fajnie, że dbasz o autko, zwróć uwagę na wnękę wlewu paliwa pod gumą oraz tylne błotniki na rantach - Astry G TAM lubią korodować!!! Jeśli nie masz tylnych nadkoli plastykowych to zamontuj je - uchronią przed korozją rantów tylnych błotników. Pozdr.

Napisano
  • Autor

nadkola mam plastikowe wink.gif moze mi powiecie jak zakonserwowac tylne nadkola cale autko zapryskane ale niemoglem poszukac dojscia zeby popryskac w tylne nadkola, pewnie trzeba rozebrac cala tapicerke w bagarzniku co? jesli tak to dajcie jakies wskazowki gdzie moga byc otwory do tego zabiegu.

Napisano
  • Autor

ok wszystko zrobione i porada... tylne nadkola mozna zakaserwowac od spodu przez otwory w progach no i jak sie komus niechce rozbierac bagarznika tj. puleczki po lewej stronie i tapicerki po prawej...10 min roboty to moze wyjac lampy i przez otwory po szpilkach czy jak to tam sie nazywa dawac ile wlezie cienkim wezykiem... tylko jesli niemacie takich gabeczek oslaniajacych kasetke od pasow to lipa cale tylnie pasy w srodku do konserwacji bede wink.gif ale serryjnie tam jes oslona z gabki wink.gif

u mnie sie tak cos zrobilo ze pas od kierowcy ucierpial i niewiem czym smazac ten srodek pasa zeby ubrnia nieniszczyl

Napisano

> ok wszystko zrobione i porada... tylne nadkola mozna zakaserwowac od

> spodu przez otwory w progach no i jak sie komus niechce

> rozbierac bagarznika tj. puleczki po lewej stronie i tapicerki

> po prawej...10 min roboty to moze wyjac lampy i przez otwory po

> szpilkach czy jak to tam sie nazywa dawac ile wlezie cienkim

> wezykiem... tylko jesli niemacie takich gabeczek oslaniajacych

> kasetke od pasow to lipa cale tylnie pasy w srodku do

> konserwacji bede ale serryjnie tam jes oslona z gabki

> u mnie sie tak cos zrobilo ze pas od kierowcy ucierpial i niewiem

> czym smazac ten srodek pasa zeby ubrnia nieniszczyl

A czym kolega konserwował ?

Napisano

> czym smazac ten srodek pasa zeby ubrnia nieniszczyl

Jeśli jest na bazie smoły to jakimś tłuszczem zejdzie, masłem, margaryną. Jeśli możesz wymontować pas to po zamrożeniu w zamrażarce powinno się wykruszyć (sposób na wklejoną gumę do żucia). Z chemii to może benzyna, bo aceton i inne silne rozpuszczalniki rozpuszcą włókna pasa...

W instrukcji nie napisali czym usuwać w przypadku kontaktu ze skórą? Zwykle piszą...

Pozdr.

Napisano

Jesli byl to wosk, to zmywa się benzyną ekstrakcyjną. Jeszcze lepiej zmywa się acetonem, ale faktycznie, pas może zostać uszkodzony. Jeśli pasy zostały zabrudzone dosyć gruba warstwą, to najlepiej ją prezdtem zdrapać, a poźniej cienką warstwę traktować z umiarem benzyną.

Pozdrawiam

Napisano

> A czym kolega konserwował ?

Polecam środek, który znajdziesz w "kleje, szuwaksy i tp", czyli Tectyl. Progi, profile wewnętrzne w kabinie, drzwi i klapy można spokojnie załatwić dwiema puszkami, oczywiście nie żałując materiału.

Pozdrawiam

Napisano

> Polecam środek, który znajdziesz w "kleje, szuwaksy i tp", czyli

> Tectyl. Progi, profile wewnętrzne w kabinie, drzwi i klapy można

> spokojnie załatwić dwiema puszkami, oczywiście nie żałując

> materiału.

> Pozdrawiam

Zanim kolega zaczął pryskac tectylem to przygotował pan progi czy tylko umył bierzacą wodą. Chciałbym tez to zrobic ale nie wiem za bardzio jak sie za to zabrac.

Napisano

> Zanim kolega zaczął pryskac tectylem to przygotował pan progi czy

> tylko umył bierzacą wodą. Chciałbym tez to zrobic ale nie wiem

> za bardzio jak sie za to zabrac.

Przed konserwacja progi byly niedlugi czas wczesniej wymieniane. Nie trzeba ich specjalnie przygotowywac (nie wyobrazam sobie plukania ich woda od srodka, woda odparowywala by kilkanascie, kilkadziesiat godzin, a pewnie i tak by gdzies zostala, na wilgotej powierzchni wosk nie bedzie sie trzymal). Po prostu wkladasz rurke pistoletu do konserwacji w otwory technologiczne i pryskasz jednoczesnie obracajac rurke w obie strony oraz wsuwasz i wysuwasz rurke bez jej calkowitego wyjmowania (dysza na rurce ma cztery lub piec otworow), caly czas tloczac wosk. Operacje mozna powtorzyc za kilka tygodni, a nastepnie co roku, najlepiej przed zima w cieply dzien lub w garazu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.