Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadanie zaplonow.

Featured Replies

Napisano

Szukalem, ale nic nie znalazlem.

Wiecie moze dlaczego w ccs moga wypadac zaplony? Autko jak chodzi na wolnych obrotach i pyrka, nierowno pracuje, jakby wypadaly zaplony. Swiece nowki NGK i kable MM. Przewodzik od Mapsensora rowniez, chociaz to chyba nie rzutuje.

Napisano
  • Autor

Wracajac do domu, zatrzymalem sie w ciemnym miejscu, podnioslem maske i zauwazylem, ze przeskakuja mi takie malutkie iskierki, chyba w miejscach gdzie kable stykaja sie z metalowymi czesciami silnika. Kable maja przebicie? Chyba niemozliwe. Nie wierze, ze trzeci komplet kabli pod rzad bylby uszkodzony.

Co moze dawac takie przebicie i powodowac takie zachowanie? Autko czasem rowniez gasnie, i czasem ciezko odpala, musze krecic z pedalem w podlodze i zapala, po krotszej lub dluzszej chwili.

Napisano

> Wracajac do domu, zatrzymalem sie w ciemnym miejscu, podnioslem maske

> i zauwazylem, ze przeskakuja mi takie malutkie iskierki, chyba w

> miejscach gdzie kable stykaja sie z metalowymi czesciami

> silnika. Kable maja przebicie? Chyba niemozliwe. Nie wierze, ze

> trzeci komplet kabli pod rzad bylby uszkodzony.

Kup sobie Magnecor Competition i zapomnisz o problemie... i wydasz tyle co za 3 komplety NGK.

Napisano
  • Autor

Ale sluchaj, zeby to samo dzialo sie na dwoch kompletach nowek NGK i teraz na MM? Chyba przyczyna musi lezec gdzie indziej, bo gdyby bylo jak mowisz, to wszyscy mieliby z tym problemy.

Napisano
  • Autor

Czytalem gdzies, ze uszkodzone cewki moga dawac przebicie na kablach, ale autko jezdzi w miare normalnie, pracuje zawsze na wszystkie gary.

Napisano

> Czytalem gdzies, ze uszkodzone cewki moga dawac przebicie na kablach,

> ale autko jezdzi w miare normalnie, pracuje zawsze na wszystkie

> gary.

Więc spróbuj podmienic cewki na próbę ok.gif

Ja od zawsze używam ricambi przewodów i nigdy nie miałem z nimi problemów. Cewki zmieniłem w tym roku, bo akurat miałem pod ręka nowe (po 10 latach)

Słyszałem o janmorach czy siakos tak co zpsute sa od nowości alien.gif

Ale tych chyba nie zakładałeś cfaniaczek.gif

Napisano

> Ale sluchaj, zeby to samo dzialo sie na dwoch kompletach nowek NGK i

> teraz na MM? Chyba przyczyna musi lezec gdzie indziej, bo gdyby

> bylo jak mowisz, to wszyscy mieliby z tym problemy.

Ja pisałem z własnego doświadczenia. Od czasu jak świece z polecanych przez wszystkich NGK wymieniłem na Beru, a kable z MM i NGK na Magnecora to nie wiem co to są problemy z zapłonem.

Jeśli podejrzewasz cewki to też nie majątek. Za 2 cewki nowe zapłacisz 160 pln.

Napisano

> Jeśli podejrzewasz cewki to też nie majątek. Za 2 cewki nowe

> zapłacisz 160 pln.

Na Allegro spokojnie można kupić orginały w okolicach 60 pln/szt.

Napisano
  • Autor

Zanim kupilem to poczytalem na forum, a ze janmory "nie ciesza sie zbyt dobra opinia" smile.gif to je sobie darowalem. Zaluje troche dwoch kompletow NGK, z czego jeden lezy w szafie, zalozony na chwilke, dla sprawdzenia, niemniej jednak MM sa sporo lepsze. Duzo lepiej kapturek przylega do swiecy, a w NGK byla szczelina. Tylko zastanawia mnie fakt, dlaczego za MM zaplacilem 40pln, gdzie czasem mozna znalezc po 120. Podrobek chyba nie kupilem, bo bralem u przedstawiciela MM.

Zastanawia mnie tez czujnik polozenia walu, ale autko jezdzi, wiec chyba jest ok. Ciagnac za kabelek nie gasnie.

A poza cewkami i czujnikiem, pomyslow nie mam.

Napisano
  • Autor

> Na Allegro spokojnie można kupić orginały w okolicach 60 pln/szt.

Podobnie w IC, za MM.

Napisano
  • Autor

> Jeśli podejrzewasz cewki to też nie majątek. Za 2 cewki nowe

> zapłacisz 160 pln.

Wiesz, troche juz wydalem na ta zabawe, takze wole sie upewnic :/

Pozyczylem tez raz cewki, to byly gorsze niz moje, bo nie chodzil na 4 gary.

Napisano
  • Autor

> Od czasu jak świece z polecanych

> przez wszystkich NGK wymieniłem na Beru

Zastanawiam sie na Boschami cztero-elektrodowymi, tylko pytanie czy to to, skoro sa nowki NGK.

Napisano

> To MM nie rowna sie ricambi?

Nie wiem a równa sie? grinser006.gif

Napisano

> No to nie wiesz, a piszesz?

> Podobno Magneti Marelli to to samo.

No to powinny być git, może zainwestuj w nowe cewki jeszcze? Oryginały po 55 zł na allegro wink.gif

Napisano
  • Autor

A potem, jesli okaze sie ze to nie cewki? W ten sposob mozna pol autka wymienic, a dalej bedzie to samo smile.gif

Napisano

No to nie wiem , a może to pierdzenie spowodowane jest nieszczelnym wydechem ?

Napisano
  • Autor

Nie wiem, wydech raczej jest ok.

Chyba musze po prostu podjechac z tym do kogos ogarnietego.

Napisano

> Wracajac do domu, zatrzymalem sie w ciemnym miejscu, podnioslem maske

> i zauwazylem, ze przeskakuja mi takie malutkie iskierki, chyba w

> miejscach gdzie kable stykaja sie z metalowymi czesciami

> silnika.

Przewody WN nie powinny dotykać metalowych części silnika (tylko przy fajce gdzie izolacja jest znacznie grubsza).

Stosuje się takie trzymadełka do przewodów właśnie po to żeby nie leżały na silniku (raz że przewody pewnie nie lubią punktowego przygrzewania, a dwa żeby poprawić izolacje).

> Kable maja przebicie? Chyba niemozliwe.

No jak widać iskry to na 100% przewody mają przebicie. Pozostaje pytanie co to przebicie spowodowało w 3 kompletach przewodów w krótkim czasie.

Możesz spróbować pożyczyć od kogoś cewki, a może i świece i zobaczysz co jest winne.

Obawiam się też, że może być tak, że nawet jeżeli winna jest cewka, to będziesz musiał też wymienić przewody, które raz przebite mogą już być uszkodzone.

> Co moze dawac takie przebicie i powodowac takie zachowanie?

No tu nie ma dużo do wyboru - jak nie przewody, to cewki, jak nie cewki to w ostateczności świece.

Napisano

> Kup sobie Magnecor Competition i zapomnisz o problemie... i wydasz

> tyle co za 3 komplety NGK.

Czy ktoś oficjalnie sie tym w Polsce zajmuje? Kiedyś bylem bardzo nimi (Magnecorami) zainteresowany ale nie znalazłem przedstawiciela, któremu by się chciało z detalista rozmawiać. A mam dosyc nietypowy zestaw do zakupienia smile.gif

Napisano

Rok temu miałem problemy z dogadaniem się z ludźmi w katowickim oddziale, ale sprawdzę ponownie, może obsługę zmienili na kompetentnąok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.