Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak łatwo sprawdzić świece żarowe ??

Featured Replies

Napisano

Chej

czy jest jakiś sposób na łatwe sprawdzenie świec żarowych, czy wszystkie grzeją?

Napisano

> Chej

> czy jest jakiś sposób na łatwe sprawdzenie świec żarowych, czy

> wszystkie grzeją?

Najprościej to odkręcić przewody zasilające (albo szynę, zależnie od rozwiązania) i sprawdzić omomierzem czy mają przejście ok.gif

Jeżeli masz wykręconą to na krótko do aq i zobaczysz czy się rozpala. ok.gif

Jeśli wiesz jaki prąd powinny pobierać to wpinając szeregowo amperomierz stwierdzisz czy prąd nie jest mniejszy, to jest sygnał ,że któraś nie grzeje. ok.gif

A całkiem najprościej to podjedź do pierwszego z brzegu elektryka samochodowego i za symboliczną kasę ci sprawdzi ok.gif

Napisano

Najprostszym i najpewniejszym bedzie jak zapisal maciu wykrecic i na krotka chwile do accu podpiac.

Tylko uwazaj bo ona w kilka sek jest prawie biala 270751858-jezyk.gif i staje sie baaardzo ciezka hehe.gif

Napisano

Lepiej nie kombinować tylko po prostu wymienić na nowe!!!!!

Napisano

> Lepiej nie kombinować tylko po prostu wymienić na nowe!!!!!

claps.gifclaps.gif

U siebie tez bys tak w ciemno wymienil bez sprawdzania ?

Napisano

> U siebie tez bys tak w ciemno wymienil bez sprawdzania ?

Jeżeli miałby by przebieg powyżej 10-15 kkm i coś zaczęło by się dziać - to tak, bym wymienił .

Napisano

> Jeżeli miałby by przebieg powyżej 10-15 kkm i coś zaczęło by się

> dziać - to tak, bym wymienił .

Tylko jeden mały szczegół palacz.gif świece żarowe wymienia się nie , jak w przypadku zaponowych w zależności od przebiegu ,tylko ilości grzań. Mianowicie , ś.ż. są przewidziane średnio na ok. 2000 zagrzań. Więc jeśli ktoś (tak jak ja cool.gif) odpala auto 2x na dzień i robi dziennie 100km , to nie będzie wymieniał świec tak często jak naprzykład taxówkarz ok.gif

Reasumując; świece żarowe wymienia się (cały komplet) w momencie gdy przepali się jedna z nich waytogo.gif

Wymiana profilaktyczna co 15kkm nie zaszkodzi jednak to wywalanie kasy (świece żarowe są dość drogie ok. 50-60pln/szt.) Ja na ten przykład ostatnio przejechałem na komplecie 70kkm i sprzedałem auto ze sprawnymi, teraz w cliaczu mam 43kkm i też wszystkie są OK waytogo.gif

Napisano

> Jeżeli miałby by przebieg powyżej 10-15 kkm i coś zaczęło by się

> dziać - to tak, bym wymienił .

Nie no spoko... Jak Ciebie slucham to jakbym siedzial w serwisie icon_rolleyes.gif

To dobry tok rozumowania tylko wiesz... mieszkamy w Polsce a tu wiekszosc oszczedza i swiece sie wymienia jak jakas padnie.

Jednak jesli Cie stac to wymieniaj tak jak piszesz ok.gif

Napisano

wykręć, podłącz do aku na 1 sek i nie dotykaj końcówek nono.gif, powinny się całe końcówki zrobic czerwone. Zreszta już jak wykręcisz to zobaczysz, że te co nie banglają bedą miały sadzę na końcu a sprawne będą czyste, w kolorze elekrtody do spawania elektrycznego skromny.gif.

Często świece grzeją tylko częściowo i takie tez się banana-wave.gif

Nie polecam korzystania z usług Pana elektryka samochodowego, bo nie dość, że to kosztowne to jeszcze gówno się od niektórego dowiesz-wiem po sobie sick.gif

A swiece rzeczywiście wymienia się wszystkie. Polecam beru-moje wytrzymały uwaga 10 lat yikes.gif 230kkm yikes.gif

Drogie ale na zawsze (prawie zlosnik.gif)

Napisano

> Nie polecam korzystania z usług Pana elektryka samochodowego, bo nie

> dość, że to kosztowne to jeszcze gówno się od niektórego

> dowiesz-wiem po sobie

Moeże i masz złe doświadczenia ale dla czego generalizujesz? Jest sporo uczciwych i "niepazernych" fachowców (zapewne na kąciku też by jakiś el-sam się znalazł). Obecnie jest spora konkurencja i większość rzemieślników szanuje klienta (nie przeczę ,są wyjątki no.gif).

Napisano

ale jesli dostęp do swiec jest łatwy to srób to sam daje 100% pewności a experymenty z Panem Heniem jakie są każdy wie. Ale jak ktoś ma zaufanego Pana Henia to czemu nie zlosnik.gif

Napisano

> Tylko jeden mały szczegół świece żarowe wymienia się nie , jak w

> przypadku zaponowych w zależności od przebiegu ,tylko ilości

> grzań. Mianowicie , ś.ż. są przewidziane średnio na ok. 2000

> zagrzań. Więc jeśli ktoś (tak jak ja ) odpala auto 2x na dzień i

> robi dziennie 100km , to nie będzie wymieniał świec tak często

> jak naprzykład taxówkarz

> Reasumując; świece żarowe wymienia się (cały komplet) w momencie gdy

> przepali się jedna z nich

> Wymiana profilaktyczna co 15kkm nie zaszkodzi jednak to wywalanie

> kasy (świece żarowe są dość drogie ok. 50-60pln/szt.) Ja na ten

> przykład ostatnio przejechałem na komplecie 70kkm i sprzedałem

> auto ze sprawnymi, teraz w cliaczu mam 43kkm i też wszystkie są

> OK

te 2000 to ktoś się chwali, w jakieś instrukcji??? Przyznam że nie spotkałem się z taką teorią...

Napisano
  • Autor

> Chej

cena za świece alboo 12,50zł. albo 34zł. Wybór padł na te za 12,50. (4x12,50 =50zł.)

Przystąpiłem do oględzin.... dwa klucze 12 i 8. Dwie mogłem wymienić raczej bez problemów z dojściem sam.

Do dwuch następnych był problem.... ciasno, dużo odkręcania. Podjechałem do mechanika ..... wymienił za 20zł. obie ok.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> te 2000 to ktoś się chwali, w jakieś instrukcji??? Przyznam że nie

> spotkałem się z taką teorią...

W jakiejś ulotce do świec BOSCHA to czytałem i z doświadczenia wiem ,że tak PI razy OKO się zgadzało zanim wymieniłem, obliczyłem to prosto, bo z regóły wówczas odpalałem 2x na dzień auto, więc mogłem z "grubsza" obliczyć ile razy odpaliłem zanim pierwsza umarła ok.gif

Napisano

> ale jesli dostęp do swiec jest łatwy to srób to sam daje 100%

> pewności a experymenty z Panem Heniem jakie są każdy wie. Ale

> jak ktoś ma zaufanego Pana Henia to czemu nie

z tym dostępem to raczej kiepsko bywa przewaznie hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.