Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic 2005 1,5 dci ma ktoś??

Featured Replies

Napisano

gość sprzedaje

byłem oglądałem. pomijam cenę (wiadomo, ze opuści), pomierzyłem wszędzie lakier - ok. 150 mikronów, błotniki przednie to on ma z plastiku??

ewentualnie sprawdzę VIN na policial.gif, cały pojazd w ASO... w środku ładnie, nie zniszczone, bardzo funkcjonalny dla mnie

warto , nie warto...?? na co zwrócić uwagę

Napisano

w scenicu od dawien dawna były błotniki plastikowe - przynajmniej nie skorodują zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w scenicu od dawien dawna były błotniki plastikowe - przynajmniej nie

> skorodują

no to git ok.gif

Napisano

A o n nie był puknięty w tył? Napisy na tylnej klapie ma dziwnie ponaklejane. Poza tym wygląda w miarę dobrze.1.5 to wystarczający silnik dla Ciebie??

Napisano
  • Autor

> A o n nie był puknięty w tył? Napisy na tylnej klapie ma dziwnie

> ponaklejane. Poza tym wygląda w miarę dobrze.1.5 to

> wystarczający silnik dla Ciebie??

też patrzałem na te napisy, ale okazuje się, że były takie modele, zależnie od wyposażenia. a ten ma wszystko oprócz NAVI.

silnik mi bardzo pasuje, pytanie jak się w rzeczywistości sprawuje zlosnik.gif

A-HA - ważne: tylna klapa była lakierowana, bo grubości wyszły ok 280 mikronów, widać nawet jeden mały zaciek. pozostoałe blachy (równiez dach ok. 150 - 170 mikronów)

Napisano

W modelach po lifcie dodali napis RENAULT,ten malutki,ale po prawej stronie klapy,nie po lewej.A napis SCENIC zawsze był na środku pod znaczkiem.Co do silnika.Jak będziesz jeździł załadowany,to czasami może Ci mocy brakować.Ale oszczędny jest.Nie pali dużo.

Napisano
  • Autor

> W modelach po lifcie dodali napis RENAULT,ten malutki,ale po prawej

> stronie klapy,nie po lewej.A napis SCENIC zawsze był na środku

> pod znaczkiem.Co do silnika.Jak będziesz jeździł załadowany,to

> czasami może Ci mocy brakować.Ale oszczędny jest.Nie pali dużo.

a tak w rzeczywistości jakie ma spalania??

Napisano

Ja mam 1.9.Przez ostatnie prawie 3 tysiące km nie kasowałem licznika i mam średnie spalanie na poziomie 6,5l/100 km. A nie jeżdżę oszczędnie. wink.gif 1.5 będzie palił o litrę mniej. Wracając do tych napisów,to ten koleś Ci mówił,że te napisy tak są umieszczone,czy z innego źródła? Bo w żadnym scenicu nigdy fabrycznie nie były tak przyklejane.To jest dla mnie powód,żeby ostrożnie do tego auta podchodzić.

Napisano
  • Autor

> Ja mam 1.9.Przez ostatnie prawie 3 tysiące km nie kasowałem licznika

> i mam średnie spalanie na poziomie 6,5l/100 km. A nie jeżdżę

> oszczędnie. 1.5 będzie palił o litrę mniej. Wracając do tych

no to by było git. ciekawe jak z jakością tego 1,5... co najszybciej pada w nim

> napisów,to ten koleś Ci mówił,że te napisy tak są

> umieszczone,czy z innego źródła? Bo w żadnym scenicu nigdy

> fabrycznie nie były tak przyklejane.To jest dla mnie powód,żeby

> ostrożnie do tego auta podchodzić.

"zabezpieczyłem" się w ten sposób, że auto będzie zbadane w ASO Renault pod kątem stanu technicznego. informacje o napisach mam od sprzedającego, który od razu mi powiedział o lakierowaniu tyłu, co zresztą potwierdziło badanie grubości lakieru.

wiem, że te zabezpieczenia nie są najlepsze, ale nie mam nic do stracenia. najwyżej go nie kupię i poszukam innego. cholernie ciężko coś znaleźć uczciwego

auto było wczoraj na SKP, byłem pod spodem i nie widzieliśmy z diagnostą żadny "nowych" wspawanych elementów. ale czy to na 100% potwierdza bezwypadkowość podwozia, to nie wiem. bo szkurrrr... jak to sprawdzić grinser006.gif

Napisano

To zamiast o malowaniu nakleić je tak jak powinno być,to spaprał. grinser006.gif Co do opinii o silniku,to zapraszam tutaj-http://megane.com.pl/index.php

Napisano

Szykuj sie ,ze bedziesz zyl od naprawy do naprawy wink.gif

Wiem po sobie...

Napisano
  • Autor

> Szykuj sie ,ze bedziesz zyl od naprawy do naprawy

> Wiem po sobie...

no to ładnie... claps.gif

ale CO pada, jakie koszty??

bo podobne opinie krążą o Palio/Siena, a ja staram się je obalać tym m.in. wcale nie są bardziej awaryjne niż inne pojazdy tej klasy, a większość pierdołek można zrobić samemu grinser006.gif

Napisano

Ja swoim przez 1,5 roku przejechałem już prawie 40 tyś. km. Z poważniejszych rzeczy,to wymieniłem EGR i poduszkę silnika.Tyle.Jak na razie nie narzekam na jakąś zwiększoną awaryjność francuza. grinser006.gif

Napisano

Polecam poczytać forum na stronie: http://megane.com.pl

Od siebie napisze w 3 słowach (bo nie chce mi sie na forach ciągle wypisywać litanii co sie psuje).

- regulator dmuchawy wnętrza (często nie działa któraś prędkość albo działa tylko jedna) - w zasadzie sam naprawisz

- kierunkowskazy (problemy z odbijaniem) - tutaj większy problem; ASO 900zl; jak znajdziesz kogoś kto będzie chciał to za 60zl powinien naprawić

- ręczny hamulec elektryczny - choć fantastyczny to jednak jak padnie to naprawa około 2 kpln (50% że uda się naprawić przez dorabianie linek)

- licznik-wyświetlacz - choc istnieje duża szansa że trafisz już na poprawiony egzemplarz. Usterka polega na mruganiu aż do całkowitego wygaśnięcia - ASO (500zl), Allegro 500zl; sam możesz naprawić nawet za 0zl

- EGR jest sprawą ekzploatacyjną choć dość kosztowną

- należy dbać o filtry (powietrza, paliwa, kabinowy) co roku, olej tez co roku

To chyba tyle w telegraficznym skrócie. Część z tych usterek jest upierdliwa bo choć łatwa do naprawienia samemu ale zanim dojdziesz to sie powkurzasz smile.gif Generalnie usterki to wady konstrukcyjne (np. licznik ma niedostateczną wentylację i dlatego na skutek wygrzewania dochodzi do zimnych lutów albo wypalająca się wtyczka przy regulatorze obrotów dmuchawy) więc no takie pierdoły ale są też poważniejsze (np. kierunkowskazy) wymagające już wiedzy jak zdemontować i rozebrać ją no i naprawić (okazuje się że można przy pomocy tylko papieru ściernego) ale trzeba wiedzieć co i jak.

Generalnie każdy samochód coś ma... nowe modele aut napakowane są elektroniką i ona dużo daje w dupsko. Choć jestem zadowolony z mojego Scenic'a to jednak mam wrażenie że Citroen Xsara Picasso jest autkiem bardziej dopracowanym przez co mniej awaryjnym w takim zakresie w jakim wymieniłem.

Napisano

> no to ładnie...

> ale CO pada, jakie koszty??

Zalezy czy jestes domorosly Adam Slodowy i masz jaja czy jestes pierdola ,ktora ze wszystkim bedzie jezdzic do aso waytogo.gif

Ja wiekszosc rzeczy robilem sam bo jakby mialo to robic aso to bym drugiego scenica kupil za ta $$$.

U mnie duzo pier_dol i nie pierd_ol :

-kolo zmiennych faz (tutaj tylko aso)

- cewki (kupilem beru na allegro)

- ploza fotela ,puscil zgrzew a tam jest takie jakby lozysko ,wiec czesc nienaprawialna (kupilem caly dol fotela z rozbiorki a najlepsze ,ze bedac w aso po zatyczke do tapicerki spotkalem kolege ,ktory mial podobny numer w megance i akurat wymieniali mu plozy obie za 1200pln hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif)

- podnosniki szyb el. (peka taki plasticzek ,mozna to kleic u plastikarzy ja kupowalem po 120 z rozbitkow - polecialy mi 3 podnosniki)

- czujniki polozenia walu

- uszczelniacz walu

- WYBITE TULEJE W SANKACH SILNIKA!!! to byla masakra bo jak mi to kleklo nie bylo jeszcze samych tulejek jako czesci tylko cale sanie i tylko w aso za 2,5kpln ,ja kupilem cale sanki z autka ,ktore przy 5kkm dostalo strzala w tyl (wiem bo widzialem z czego mi je wyjmowali)

- nagminnie palace sie zarowki h7 srednio co 2 tygodnie niezaleznie od producenta i ceny zarowki ,dlatego polecam kupic takiego z ksenonami bo wymiana tych zarowek jest naprawde klopotliwa

- czujniki od systemu hands free wymienione na gwarancji

- lubial odpalic za 2gim,3cim razem ale ja juz sie z tym nie bawilem i nie wiem dlaczego tak sie dzialo

- radio poszlo z dymem jak jechalem do ASO do Swinoujscia (bo akurat wtedy w Szczecinie nie bylo aso) na wymiane kola zmiennych faz) ,radyjko tez kupilem z rozbitka

- pewnie sobie jeszcze cos przypomne

Generalnie jak masz scenica warto miec jakis komputerek diagnostyczny (opisywany watek nizej albo wyzej) i taki zestaw kluczy bo latwo sobie zdiagnozujesz usterke (i za darmo a nie 50pln za zczytanie bledu i 50pln za skasowanie) i naprawisz bo w tym zestawie sa wszystkie niezbedne klucze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam poczytać forum na stronie: http://megane.com.pl

> Od siebie napisze w 3 słowach (bo nie chce mi sie na forach CIACH

no to ładnie. wydaje mnie się, że w przypadku ewentualnych usterek, zdając się na Waszą pomoc dam sobie radę. skoro przeskoczyłem podobne problemy w Palio/Sienach to i tutaj dam radę ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zalezy czy jestes domorosly Adam Slodowy i masz jaja czy jestes

CIACH

dam radę, jak takie rzeczy są. najważniejsze, by móc się w kimś wspomóc ok.gif

zestaw kluczy jest hehe.gif

Napisano

> CIACH

> dam radę, jak takie rzeczy są. najważniejsze, by móc się w kimś

> wspomóc

> zestaw kluczy jest

Spoko jak cos wal na priva albo na [email protected] wink.gif

Postaram sie pomoc.

Generalnie Scenic to mega wygodne i super ergonomiczne auto,ktore przyjemnoscia z jazdy rekompensuje wszystkie usterki smile.gif

Pamietam ,ze zawsze klalem na niego w diably a potem jak musialem skoczyc gdzies szybko 200km w jedna strone wracalem z usmiechem na twarzy bo to auto naprawde daje przyjemnosc podrozowania waytogo.gif

Moja mamuska mimo problemow z wyzej wymienionym i posiadaniu obecnie zupelnie (tfu,tfu,tfu odpukac) bezawaryjnego SX4 czeka tylko na dzien w ,ktorym konczy sie leasing i jak znam zycie poleci i kupi Scenica (juz trzeciego z kolei bo przerabialismy w domu Scenica I FL,Scenica II i zapowiada sie III wink.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.