Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ibiza 6J 1,4 16V dziwna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Auto Seat Ibiza 1,4 16V 2009r zamontowana w salonie instalacja gazowa BRC 24. Czy ktoś może ocenic prace silnika na filmiku i powiedzieć czy to normalna praca tego silnika. Na filmiku pracuje na benzynie, a wątpliwości mam co do słyszalnego stukotu jak by zaworów, oraz dzwieku zasysanego powietrza. W sobote mam przegląd i chce wiedzieć czy to normalne objawy dla tego silnika

Film klik

Napisano

Jakość dzwięku na filmie nie jest za specjalna, ale...

terkotanie tego silnika jest "normalne" tzn. ten typ tak ma.

Tu masz wytłumaczone dlaczego tak jest KLIK KLIK

Co do odgłosu zasysanego powietrza to ja z tego filmu nie jestem w stanie stwierdzic jakichś nieprawidłowosci.

Dodam, że w moim silniku nie występują jakieś nadmierne szumy z tym związane.

Jeżeli uważasz, że coś jest nie tak to rozbierz cały dolot i poskladaj go jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

Auto na gwarancji nie zamierzam nic rozbierac nie po to kupiłem nowe heh. W końcowej fazie silnika wciskam gaz i najpier słychac sssy i dopiero wchodzi na obroty. To normalne przy wcisnieciu gazu w podłoge. Czy nieszczelność w kolektorze dolocie. Co do jakości dzwięku nagrywałem aparatem i było jeszcze gorzej. Ale jak ja wiem co mnie niepokoji to słysze na filmiku bezproblemowo

Napisano

> Auto na gwarancji nie zamierzam nic rozbierac nie po to kupiłem nowe

Z takim podejściem, nie zdziw się, jak ASO wyśle Cię na drzewo. Przecież to kilka wkrętów i wszystko jest na wierzchu. Nie jestem teraz pewien ale na 90% w miejscu w którym puszka filtra powietrza wchodzi na przepustnicę jest gumowa uszczelka. Może przy montażu LPG gdzieś zniknęła niewiem.gif inną możliwością jest źle włożony filtr tzn jego obrzeża nie są przyciśnięte przez górną pokrywę puszki. Ewentualnie odma jest nie podłączona. innych możliwości nie ma. No może jeszcze podkładka aluminiowa pod przepustnicą (jej brak lub uszkodzenie).

> W końcowej fazie silnika wciskam gaz i najpier słychac sssy

> i dopiero wchodzi na obroty. To normalne przy wcisnieciu gazu w

> podłoge. Czy nieszczelność w kolektorze dolocie.

spineyes.gif z tym dzwiękiem to się nie dogadamy na forum, ale co do szybkości wchodzenia na obroty to powinno to być bez opóźnienia to znaczy w momencie depnięcia w pedał (otworzenia przepustnicy) i ten silnik bardzo szybko wchodzi na obroty (jak większość 16V).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.