Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błedy w centralce wtrysku a instalacja gazowa

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich "gaziarzy" !

Mój problem to błedy w centralce wtrysku. Błędy P0351 czyli cewki A, sam lub razem z błędem cewki B. Centralka była w regeneracji u mechanika coś tam polutował, 10-15 minut roboty powiedział że OKej ale nii stety nie było. confused.gif Nadal sie pojawiają i samochód nie jeździ dobrze na benie (dobrze że jest gazownia na pokładzie bo bym był całkiem uziemiony). devil.gif

Ten sam człowiek powiedział że jest to pewnie spowodowane popsutym pewnie emulatorem OBDII AEB 426 . Czy spotkaliście sie z czyms podobnym? słyszałem że to ustrojstwo kasuje Check i błędy a nie tworzy nowe.... Pacjent to Punto 1.2 8V 2001 instalka gazowa Landi Renzo LCS A/1-V05-ER z w/w emulatorem, silniczek krok. na kabelkach w rurce za parownikiem Lovato i kostka jakaś Protec Digital.

No i jeszcze jedno zauważyłem: po przerzuceniu na gaz kontrolak check miga zamiast zgasnąć. Nie zawsze, ale tak na 50% odpaleń. Zdarza sie też to w czasie jazdy i czasem samo zanika. Wiem wtedy że na benie na bank będzie chodził na dwa garki...

Autko ostatnio też ( już po tzw. "naprawie" centralki ) np po redukcji i dodaniu gazu potrafi strzelić w filtrze powietrza raz lub kilka - 3 pod rząd -razy oraz przy pierwszym przejściu na gaz, nie ważne ciepły czy zimny silnik gaśnie ale później przechodzi OK. Ale może w tym wypadku czas zmian zestawu filtr/świece/kable nadszedł i nie ma to związku z błędami ? hmm.gif

Napisano

AEB426 pracuje tylko na gazie, na benzynie jest odłączony. Jeżeli miga check znaczy że AEB go kasuje a błąd po chwili znowu wyskakuje. Wg mnie masz jakieś problemy z układem zapłonowym. Odłącz LPG(np ściągnij bezpieczniki) skasuj błędy i zobacz co się będzie działo.

Napisano

Moja teoria jest taka: sterownik wykrywa wypadanie zapłonów, prawdopodobnie spowodowane układem zapłonowym. Zgodnie z normą którąśtam odłącza wtedy sterowanie stosownymi wtryskiwaczami, dla cylindrów na któych wykrył problem.

A na gazie II gen te niby wyłączone cylindry chodzą.

Napisano

Masz komputer benzynowy typu hybryda ?

Bo jeśli tak to zobacz to: klik

Też miałem ostatnio problem z zapłonem aż w końcu całkiem padł.

Napisano
  • Autor

Dziekuje za szybkie odpowiedzi ! ok.gif

"Odłącz LPG(np ściągnij bezpieczniki) skasuj błędy i zobacz co się będzie działo."

Tak zrobione, bez zmian - odpala a 2 cylindry lub na 4 ale wtedy przechodzi znów na 2 i telepie jak traktor. Boje sie ze tym pustym cylindrom coś sie stanie tak lata silnikiem. Mój Scan Master na Elmie wyświetla cały czas błąd cewki A confused.gif

"Masz komputer benzynowy typu hybryda ?"

Niestety tak... Brałem pod uwage tych panów z Tych po diagnozie padaka centralki ale wrodzone skąpstwo smile.gif zdecydowało i "naprawiałem" /jak widać/ w tańszym warsztacie. Chociaż jak zbierałem info to nikt nie narzekał na tego mechanika

"...wypadanie zapłonów" - jak to sprawdzić? Ten interfejsik na elmie coś w tym może pomóc? Dopiero kupiony i jeszcze nie obeznałem go dokładnie.

No i jeszcze dwie sprawy:

Jak już zacząłem przy aucie grzebać to zachciało mi sie samemu zmienić filtr powietrza. Po wymianie, na benzynie wysokie obroty trzymał (tak z 1300/1400 jałowy) a na gazie zaczął pierdzieć i falować. Wróciłem do starego filtra brudasa - na benie obroty OKeJ na gazie falowanie ustało ale pierdzenie nie. Przyznaje sie bez bicia wink.gif że kręciłem śrubką na parowniku i pewnie coś źle ustawiłem.... Od mojej ingerencji strzela niemiłosiernie przy dodaniu gazu i jakby sie w dusił w pierwszej chwili. icon_eek.gif

Druga obserwacja: to słychać w jednej z cewek wyraźne cykania. Jak dodaje gazu to cykanie sie wzmaga. Do zasilania tej cewki dolutowany jest przewód od gazu /obroty chyba/ Na jednej ze śrubek przykręcających cewke lekka iskra występuje, na przewodzie do świecy 4tej na drugiej cewce też słaba. Druga z ceweka nie cyka. Obydwie dają iskre na świece. Czy taki objaw jest dopuszczalny?

Napisano

Nie jest dopuszczalny. Zrób najpierw porządek z zapłonem a potem reguluj LPG bo nic z tego nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.