Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra H] Unieruchomienie samochodu

Featured Replies

Napisano

Witam,niestety astra zrobila dzis psikusa. Mianowicie po przekreceniu kluczyka silnik nawet nie zakrecil. po prosrtu cisza. komputer wyrzucil komunikat zeby sprawdzic swiatla przeciwmgielne. swiatla sie nie swieca. znalazlem jeden przepalony bezpiecznik. zostal wymieniony ale dalej nic. mial ktos moze podobny przypadek? czy problemy ze swaitlami moga wplynac na calkowite unieruchomienie auta przez komputer? z gory dzieki za pomoc.

Paweł

Napisano
  • Autor

> A błędy sprawdzałeś?

Wiesz smile.gif jesli chodzi o mnie to ja bardzo chetnie smile.gif niestety auto rodzicow ktorzy sa 100 km ode mnie wiec troche mi ciezko. instruowalem ojca ale mowi ze nacisniecie hamulca i gazu nic nie wyswietla co w sumie dla mnie malo prawdopodobne no ale tak twierdzi. pedal hamulca jest twardy jesli wogole to cos ma do rzeczy.

P.S.

Gdzie w A H znajduje sie zlacze diagnostyczne zeby sie podpiac z jakims laptokiem do auta?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Gdzie w A H znajduje sie zlacze diagnostyczne zeby sie podpiac z

> jakims laptokiem do auta?

Musisz zdjąć plastikową obudowę pod dźwignią hamulca ręcznego.

Napisano

Być może to akumulator padł. Miałem ten sam przypadek zimą. Wsiadam do samochodu, przekręcam kluczyk i cisza - rozrusznik ani drgnie. Zmyliło mnie to, że w chwili przekręcenia kluczyka w pozycję "rozruch" nie przygasały kontrolki. Na zaciąg auto odpaliło od razu. Elektryk stwierdził, że Astra H ma jakiś przekaźnik, który w przypadku zbyt słabego akumulatora, odłącza rozrusznik. Po wymianie aku przypadłość jak ręką odjął.

Napisano
  • Autor

aku raczej odpada smile.gif swiatla swieca. kierunkowskazy migaja frown.gif cos w ukladzie lektrycznym chiba jednak bedzie bo sie unieruchomilo po tym jak tata przyczepke podpial frown.gif

Pozdr

Paweł

Napisano

Trzymam się swojej wersji, sprawdźcie akumulator. U mnie też wszystko działało: całe oświetlenie, elektryka lusterek, radio, słowem wszystko z wyjątkiem rozrusznika. Po prostu to nowe TTTM

Napisano
  • Autor

> Musisz zdjąć plastikową obudowę pod dźwignią hamulca ręcznego.

dzieki. juz wynalazlem jakos na googlach dokument w pdfie z lokalizacjami gniazd diagnostycznych CAN w roznych samochodach smile.gif

p.s.

troche prywaty uprawie wink.gif

wiesz moze jak odzyskac dane do konta na astra klub polska? formularz nie przechodzi bo nie pamietam nazwy uzyszkodnika wink.gif

Napisano
  • Autor

no wszystko nie dziala. zgodnei z tym co mowi komp to nie dzialaja halogeny przod no i silnik nie chce odpalic.

Napisano

> troche prywaty uprawie

> wiesz moze jak odzyskac dane do konta na astra klub polska? formularz

> nie przechodzi bo nie pamietam nazwy uzyszkodnika

Tu Ci nie pomogę, prawdopodobnie trzeba będzie założyć nowe konto. Jeżeli pamiętasz co pisałeś na forum, spróbuj wyszukać dany temat, może wtedy dojedziesz jaki miałeś nick.

A jeszcze co do nieodpalania auta, to czy nie miga przypadkiem kontrolka samochodu z kluczem (wskazywałoby to na błąd immo)?

Napisano
  • Autor

na bank sie swieci kontrolka z kluczykiem. ale gdy wypytywalem tate czy przypadkiem nie miga to stwierdzil ze "chyba" nie. niestety z rodzicami czasem bywa ciezko jak widac smile.gif jak bym byl na miejscu to popierwsze bym sprawdzil czy nie miga potem probowal odczytac bledya potem cos jeszcze bym probowal kombinowac z instrukcja obslugi smile.gif

Pozdr

Paweł

Napisano

Astra III ma cyfrowa instalacje i sterowniki sa polaczone jedne z drugimi i sa zaleznosci. Nie pamietam czy z tylu tez jest jakis sterownik, ktory nadzoruje przod.

Chyba zamiast gdybania trzeba znalezc elektryka co zna sie na oplach nowej generacji (VC, AH itp). Inny moze nie dac sobie rady bo nie bedzie znal polaczen.

Jak nie dasz rady do soboty to zajrze do TISa i przejrze innstalacje gdzie idzie zasilanie do rozrusznika.

Pytanie czy sam rozrusznik nie padl bo wtych 1.7 to byla normalka.

Napisano

Zasilanie rozrusznika idzie z UECa. Tego pudła z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską. UEC dostaje rozkaz włączenia rozrusznika po CANie i go włącza...

A skąd się bierze rozkaz włączenia rozrusznika ? Ano moduł CIM z tego co pamiętamdo którego jest podłączona stacyjka wysyła go do UCB ("body kąpjuter") a ten stwierdziwszy że można (immo, itp) wysyła rozkaz do UECa właśnie..

UEC też zawiera przekaźniki załączające zasilanie "po kluczyku" na poszczególne obwody instalacji.

Parę razy spotkałem się z problemem o podobnych objawach. Raz był to UEC -> stykologia skiepszczona bo auto po dzwonie. W pozostałych dwóch przypadkach problem ustąpił samoczynie gdy tylko zabrałem się za jego diagnozowanie. Cóż, taki urok samochodów z nadmiarem sterowników i magistralą CAN...

Napisano

> na bank sie swieci kontrolka z kluczykiem. ale gdy wypytywalem tate

> czy przypadkiem nie miga to stwierdzil ze "chyba" nie. niestety

> z rodzicami czasem bywa ciezko jak widac jak bym byl na miejscu

> to popierwsze bym sprawdzil czy nie miga potem probowal odczytac

> bledya potem cos jeszcze bym probowal kombinowac z instrukcja

> obslugi

> Pozdr

> Paweł

Kontrolka z kluczykiem świeci ciągle przy każdym włączeniu zapłonu niezależnie od tego, czy jest błąd czy nie. Gaśnie (lub nie) dopiero po zapaleniu silnika (jak kontrolka akumulatora czy oleju).

Napisano
  • Autor

dzis problem zostal rozwiazany. winny okazal sie czujnik polozenia walu. zostal wymieniony dodatkowo odgrzybiona klima i wszystko smiga pieknie smile.gif Wszsytkim kacikowiczom dziekuje za pomoc i wszelkie sugestie smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

to jakaś bzdura i naciągactwo.

Czujnik położenia wału nie powoduje niekręcenia rozrusznikiem.

Napisano

> to jakaś bzdura i naciągactwo.

> Czujnik położenia wału nie powoduje niekręcenia rozrusznikiem.

U mnie przy uszkodzonym, można powiedzieć odłączonym (ułamane dwa piny) czujniku wału, rozrusznik kręcił. Obrotomierz głupiał i nie chciał zapalić początkowo. Jednak później już odpalał tylko ze świecił check engine.Z tego co wyczytałem obroty czytał z czujnika na pompie wtryskowej. Jednak ja mam A II i inny silnik.. także nie wiem..

Napisano

> to jakaś bzdura i naciągactwo.

> Czujnik położenia wału nie powoduje niekręcenia rozrusznikiem.

Wiesz, w Astrze H jest więcej elektroniki niż mechaniki zlosnik.gif. Wcale bym się nie zdziwił jakby komputer odcinał rozrusznik w przypadku wykrycia uszkodzenia czujnika położenia wału (żeby nie mielić rozrusznikiem bez sensu)...

Napisano

Tak, tylko skąd komp miałby wiedzieć, że czujnik jest uszkodzony, jeśli jedyną możliwością jego sprawdzenia jest zakręcenie silnikiem? spineyes.gif

Mnie to też wygląda na jakiś pic.

Napisano

> Wiesz, w Astrze H jest więcej elektroniki niż mechaniki . Wcale bym

> się nie zdziwił jakby komputer odcinał rozrusznik w przypadku

> wykrycia uszkodzenia czujnika położenia wału (żeby nie mielić

> rozrusznikiem bez sensu)...

Trochę znam elektronikę w tych (i w innych też) autach. Uwierz, nic takiego tam nie ma. Z resztą słuszn\ie Orochimaru pisze, mocno wątpliwe jest wykrycie usterki czujnika zanim dojdzie do zakręcenia wałem. No chyb aże test ciągłości połączeń.

Co więcej, czemu by to miało służyć ?

Sterowanie silnikiem w większości samochodów jest robione tak, aby było jak najbardziej niezawodne i dało się odpalić silnika nawet przy uszkodzeniu większości czujników. W przypadku uszkodzenia czujnika na wale silnik daje się odpalić "w trybie awaryjnym" korzystając z czujnika wałka rozrządu, o ile oczywiście taki występuje. Ale we wszystkch silnikach spełniających normę Euro4 musi być czujnik poł. wałka rozrządu - w tej astrze takopwy jest. Dociekliwym pozostawiam pytanie dlaczgeo wink.gif

Napisano

> Trochę znam elektronikę w tych (i w innych też) autach. Uwierz, nic

> takiego tam nie ma. Z resztą słuszn\ie Orochimaru pisze, mocno

> wątpliwe jest wykrycie usterki czujnika zanim dojdzie do

> zakręcenia wałem. No chyb aże test ciągłości połączeń.

> Co więcej, czemu by to miało służyć ?

> Sterowanie silnikiem w większości samochodów jest robione tak, aby

> było jak najbardziej niezawodne i dało się odpalić silnika nawet

> przy uszkodzeniu większości czujników. W przypadku uszkodzenia

> czujnika na wale silnik daje się odpalić "w trybie awaryjnym"

> korzystając z czujnika wałka rozrządu, o ile oczywiście taki

> występuje. Ale we wszystkch silnikach spełniających normę Euro4

> musi być czujnik poł. wałka rozrządu - w tej astrze takopwy

> jest. Dociekliwym pozostawiam pytanie dlaczgeo

Nie wiem to były tylko moje przypuszczenia na podstawie tego jakie cuda potrafiła zgłaszać moja Astra...

Napisano

> Kontrolka z kluczykiem świeci ciągle przy każdym włączeniu zapłonu

> niezależnie od tego, czy jest błąd czy nie. Gaśnie (lub nie)

> dopiero po zapaleniu silnika (jak kontrolka akumulatora czy

> oleju).

a właśnie ze nie bo u mnie po włączeniu zapłonu gaśnie po chwili bez odpalania , a jak miałem zapisany błąd w sterowniku to kontrolka gasła dopiero po odpaleniu auta. Po usunięciu błędu techem kontrolka gaśnie niezależnie od innych przed odpaleniem auta.

Napisano

> a właśnie ze nie bo u mnie po włączeniu zapłonu gaśnie po chwili bez

> odpalania , a jak miałem zapisany błąd w sterowniku to kontrolka

> gasła dopiero po odpaleniu auta. Po usunięciu błędu techem

> kontrolka gaśnie niezależnie od innych przed odpaleniem auta.

U mnie gaśnie dopiero po odpaleniu silnika, a błędów też nie ma (auto było w ASO na przeglądzie 2 tyg temu + standardowe zczytywanie metodą pedałow).

Napisano

> U mnie gaśnie dopiero po odpaleniu silnika, a błędów też nie ma (auto

> było w ASO na przeglądzie 2 tyg temu + standardowe zczytywanie

> metodą pedałow).

to widocznie zależy od rocznika auta albo wersji oprogramowania.

Napisano
  • Autor

> to widocznie zależy od rocznika auta albo wersji oprogramowania.

sory za OT smile.gif

ale moze tez zalezec od pedała grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.