Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn hamulcowy

Featured Replies

Napisano

mam pytanie czy płyn hamulcowy można uzupełniać? czy trzeba wymieniać? I czy jest jakiś uniwersalny, bo nawet nie wiem co tam jest, wiem tylko, że niebieski.

Napisano

> mam pytanie czy płyn hamulcowy można uzupełniać? czy trzeba

> wymieniać? I czy jest jakiś uniwersalny, bo nawet nie wiem co

> tam jest, wiem tylko, że niebieski.

Raz na dwa lata wypada wymienić, a tak to można uzupełniać. Nie wiem co to może być za płyn (nie widziałem niebieskiego), w każdym razie najlepiej jak wlejesz taki sam. Generalnie płyny DOT 3, 4 oraz 5.1 można ze sobą mieszać. Nie można z niczym mieszać R3 i DOT 5 (R3 już raczej nigdzie się nie używa, a DOT 5 jest na bazie jakiegoś silikonu).

Wątpię żebyś miał DOT 5 (bo to raczej do nieco bardzej wysilonych samochodów). Pewnie masz wlane DOT 3 albo 4 (najbardziej prawdopodobne). Jeśli nie wiesz co tam jest to najlepiej wymienić, a jeśli wiesz i można mieszać to możesz śmiało dolać jakiś płyn DOT 4 ok.gifclown.gif

Napisano
  • Autor

można mieszać DOT 4 różnych marek? o ile takowe są!??!

Napisano

> można mieszać DOT 4 różnych marek? o ile takowe są!??!

Można. Każdy szanujący się producent płynów hamulcowych robi DOT 4, bo to teraz najpopularniejsze są.

Napisano

> Raz na dwa lata wypada wymienić, a tak to można uzupełniać. Nie wiem

> co to może być za płyn (nie widziałem niebieskiego), w każdym

> razie najlepiej jak wlejesz taki sam. Generalnie płyny DOT 3, 4

> oraz 5.1 można ze sobą mieszać. Nie można z niczym mieszać R3 i

> DOT 5 (R3 już raczej nigdzie się nie używa, a DOT 5 jest na

> bazie jakiegoś silikonu).

> Wątpię żebyś miał DOT 5 (bo to raczej do nieco bardzej wysilonych

> samochodów). Pewnie masz wlane DOT 3 albo 4 (najbardziej

> prawdopodobne). Jeśli nie wiesz co tam jest to najlepiej

> wymienić, a jeśli wiesz i można mieszać to możesz śmiało dolać

> jakiś płyn DOT 4

A czemu piszesz, że nie używa się już R3 ja taki właśnie wlałem confused.gif

Napisano

> A czemu piszesz, że nie używa się już R3 ja taki właśnie wlałem

Hmmm... hmm.gif to dziwna sprawa, do Uno na pewno nie jest zalecany R3, bo ten płyn to był za czasów Syren, Warszaw itp. Zawsze wydawało mi się, że go jeszcze sprzedają właśnie ze względu na bardzo stare samochody, choć i w tamtych bez obaw można wlać jakiś DOT ok.gif

Napisano

Z płynem hamulcowym nigdy nie było zgodności na forum.

Jedni piszą o R3 lub DO3 - cała reszta DOT4.

Ja u siebie miałem zalany DOT4, teraz znowu taki nalałem. Co prawda wymieniałem pompę na nową bo ciekła jednak nie wydaje mi się, żeby z tego powodu, bo ciekła od kiedy pamiętam. Na razie już 3 tydzień nowa pompa chodzi na DOT4 i wycieków nie widać.

Moja instrukcja podaje DOT3/DOT4.

Napisano

> Moja instrukcja podaje DOT3/DOT4.

Z tym się zgodzę. U mnie jest zalecany DOT 3, ale to już 21-letnia instrukcja, tak samo jak auto. Dziś standardem jest DOT 4 ok.gif

Napisano

u mnie jest od 10 lat DOT4 oczywiście regularnie wymieniany i jest wszystko ok!

Napisano

w uno można lać DOT 3 lub DOT 4. Obydwa są ze sobą mieszalne. DOT 4 ma jedynie większą o 10 czy 20 stopni temperaturę wrzenia. Słyszałem też opinię, że DOT 4 zjada gumowe uszczelki, ale mam już go od roku i żadnych negatywnych objawów nie zauważyłem. wink.gif

Napisano

> w uno można lać DOT 3 lub DOT 4. Obydwa są ze sobą mieszalne. DOT 4

> ma jedynie większą o 10 czy 20 stopni temperaturę wrzenia.

> Słyszałem też opinię, że DOT 4 zjada gumowe uszczelki, ale mam

> już go od roku i żadnych negatywnych objawów nie zauważyłem.

ja słyszałem tą opinie o DOT 5 i wyższych

Napisano
  • Autor

znalazłem instrukcję i podaje, że DOT 4, czy w takim wypadku kolor płynu jest istotny? czy można mieszać ze sobą wszystkie DOT 4?

Naczytałem się, że nie można, bo płyn może stracić właściwości i cały układ może się zepsuć...

Napisano

> mam pytanie czy płyn hamulcowy można uzupełniać? czy trzeba

> wymieniać? I czy jest jakiś uniwersalny, bo nawet nie wiem co

> tam jest, wiem tylko, że niebieski.

Najlepiej wymień płyn na nowy i nie będziesz miał kłopotu. Koszt niewielki. Litr płynu ze 20 zł plus ewentualna wymiana też nie jest droga.

Napisano

> znalazłem instrukcję i podaje, że DOT 4, czy w takim wypadku kolor

> płynu jest istotny? czy można mieszać ze sobą wszystkie DOT 4?

> Naczytałem się, że nie można, bo płyn może stracić właściwości i cały

> układ może się zepsuć...

Napisałem ci jakie płyny można mieszać ze sobą, a tak jak ktoś wyżej napisał jedynym skutkiem ubocznym czegoś takiego jest niewielka utrata właściwości płynu (o kilka stopni spadnie temperatura wrzenia). Moim zdaniem też warto wymienić cały płyn, bo nie jest on drogi (a do Uno wchodzi coś ok. 0,3 l), a i samemu da się to zrobić.

A kolory pewnie nie mają znaczenia, wydaje mi się, że to tylko barwniki, tak jak w płynach chłodniczych.

Napisano

> w uno można lać DOT 3 lub DOT 4. Obydwa są ze sobą mieszalne. DOT 4

> ma jedynie większą o 10 czy 20 stopni temperaturę wrzenia.

> Słyszałem też opinię, że DOT 4 zjada gumowe uszczelki, ale mam

> już go od roku i żadnych negatywnych objawów nie zauważyłem.

DOT 4 "zjada" gumowe uszczelki? A to czemu? 270751858-jezyk.gif Przecież to byłoby totalnie bez sensu, skoro w całym układzie hamulcowym jest sporo różnych uszczelek... wink.gif

Napisano
  • Autor

no to trzeba wymienić

Napisano

Moim zdaniem też warto wymienić cały płyn, bo nie jest

> on drogi (a do Uno wchodzi coś ok. 0,3 l), a i samemu da się to

> zrobić.

Lej DOT 4 najlepiej firmy Organika po regeneracji jednego z tloczkow i zalaniu Dot 4 jakos po roku jazdy na seryjnych heblach wymieniajac je na 240mm siena/palio nie zauwazylem problemu z gumkami zeby je wyzerało...

wydaje mi sie ze 0,3 litra to za malo nono.gif a gdzie odpowietrzenie ukladu cfaniaczek.gif sam zbiorniczek ma chyba 0,2 litra

samemu to mozesz wymienic tylko plyn nie odpowietrzajac ukladu no chyba ze masz naprawde dlugie rece i nogi zeby samemu to zrobic hahaha.gif

Napisano
  • Autor

sam sie za to nie zabiore...

Napisano

Zeby wymienić plyn hamulcowy, najpierw sprawdź czy da radę odkręcić odpowietrzniki, bo zapieczone odpowietrzniki to nie jest robota dla laika. U mnie zmiana płynu na dot4 spowodowała w krótkim czasie wyciek z cylinderka tylnego koła. Tak samo wymiana płynu chłodniczego na inny spowodowała po kilku tygodniach wyciek z pompy wodnej. to chyba nie przypadek ?

Napisano

> sam sie za to nie zabiore...

a skad jestes cfaniaczek.gif

Napisano

> wydaje mi sie ze 0,3 litra to za malo a gdzie odpowietrzenie ukladu

> sam zbiorniczek ma chyba 0,2 litra

> samemu to mozesz wymienic tylko plyn nie odpowietrzajac ukladu no

> chyba ze masz naprawde dlugie rece i nogi zeby samemu to zrobic

Sprawdziłem w instrukcji, napisali tam, że do Uno wchodzi 0,33l, a do Uno Turbo 0,35l płynu hamulcowego ok.gif Oczywiście nie miałem na myśli odpowietrzania, bo wiadomo, że wtedy trzeba więcej, ale jak się to sprytnie zrobi, to półlitrowy pojemnik w zupełności wystarczy (w końcu i tak nigdzie się nie dostanie 0,33l bo takich nie sprzedają, chyba że ktoś ma dostęp do płynu "luzem") grinser006.gif

Samemu dałoby się zrobić. Są specjalne pompki do tego, jednak chyba nie trudno poprosić kogokolwiek o naciskanie pedału hamulca clown.gif

Napisano

> Zeby wymienić plyn hamulcowy, najpierw sprawdź czy da radę odkręcić

> odpowietrzniki, bo zapieczone odpowietrzniki to nie jest robota

> dla laika. U mnie zmiana płynu na dot4 spowodowała w krótkim

> czasie wyciek z cylinderka tylnego koła. Tak samo wymiana płynu

> chłodniczego na inny spowodowała po kilku tygodniach wyciek z

> pompy wodnej. to chyba nie przypadek ?

Nie sądzę żeby to właśnie wymiana płynu spowodowała ten wyciek. Jak miało wyciec to i na DOT 3 by wyciekło wink.gif

Napisano

> Sprawdziłem w instrukcji, napisali tam, że do Uno wchodzi 0,33l, a do

> Uno Turbo 0,35l płynu hamulcowego Oczywiście nie miałem na

To stanowczo za mało do wmiany.

Pojemność układu to zgoda około 0,4 litra ale chyba nigdy nie wymieniałeś płynu hamulcowego.

Układ należy przepłukać nowym płynem a do tego celu schodzi dużo więcej płynu, przynajmniej do momentu aby w wężyku podłączonym do odpowietrznika pojawił już ładny świeży płyn.

Napisano

> To stanowczo za mało do wmiany.

> Pojemność układu to zgoda około 0,4 litra ale chyba nigdy nie

> wymieniałeś płynu hamulcowego.

> Układ należy przepłukać nowym płynem a do tego celu schodzi dużo

> więcej płynu, przynajmniej do momentu aby w wężyku podłączonym

> do odpowietrznika pojawił już ładny świeży płyn.

Tu zgadzam sie z kolega Sperber trzeba duzo wlac zeby w calym ukladzie byl nowy plyn waytogo.gif ale zeby to zrobic trzeba najpierw wiedziec czy wszystkie odpowietrzniki da sie odkrecic rotfl.gif

Napisano

Oczywiście, że ilość płynu odpowiadająca objętości układu to za mało żeby go wymienić. Sądziłem, że pół litra powinno wystarczyć, ale chyba macie rację, przydałoby się trochę więcej ok.gifwink.gif

Napisano

na tym forum kiedyś słyszałem taką opinię o DOT 4 , ze zjada gumowe uszczelki screwy.gif ale wg mnie jest to bezzasadne i naprawiając układ hamulcowy zalałem DOT 4 i żadnej uszczelki mi nie zjadło grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.