Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamuliło go i ENGINE STOP

Featured Replies

Napisano

pacjent: jtd 115KM, przebieg 170kkm

Podczas jazdy zapaliła się kontrolka i złowrogi napis ENGINE STOP, auto stało się mułowate, ale jedzie. Dzisiaj nic nie oglądałem, bo ciągle pada. W najbliższym czasie zajrzę w zawór overboost, EGR wyczyszczony, i odepnę wtyczkę z przepływomierza. Podczas przyspieszania pojawiała się zasłona dymna za samochodem (jak jeszcze przyspieszał).

1. Awaria przepływomierza powoduje pojawienie się komunikatu??

2. Odpięcie wtyczki przepływomierza powoduje pojawienie się komunikatu?

3. Nieszczelność w układzie powietrza (rura T-->IC) powoduje pojawienie się komunikatu? Niedawno czyściłem tę rurę i IC i może coś źle/za mocno skręciłem? Jak auto przejeżdżało koło mnie, to słychać świst T, chyba trochę bardziej niż w innych dieslach.

Napisano

3/ przy nieszczelnosci nie ma zadnego komunikatu.

Napisano

> mnie, to słychać świst T, chyba trochę bardziej niż w innych

> dieslach.

Odpadła jakaś rura za turbiną.... źle skręcona..... za słabo ... lub zrobiła sie dziura.... rozerwałą rurę itp. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Odpadła jakaś rura za turbiną.... źle skręcona..... za słabo ... lub

> zrobiła sie dziura.... rozerwałą rurę itp.

T było słychać, ale auto normalnie jechało.

Czyli sytuacja dość złożona. Żadna z wymienionych opcji nie powoduje pojawienia się błędu...

edit:

To zadam może śmieszne pytanie smile.gif Jak mocno skręcić te opaski? Na początku skręciłem mocno, że przewód był ściśnięty (zmieniła się średnica), ale poluzowałem trochę, bo wydawało mi się, że za mocno i może przeciąć przewód.

Napisano

> mocno i może przeciąć przewód.

Kupic dobrą szeroką opaskę i dobrze oczyścić rurę- jeśli będzie zalana olejem to i tak wysunie się... jesli przykleisz rurę do np intercoolera na klej do gumy - klejenia dętek - to będzie trzymać.... ok.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli będzie zalana olejem to i tak wysunie się.

rura wytarta szmatą, ale tłusta pewnie pozostała. Załóżmy, że rura pękła (czyli nie ma doładowania), to chyba powinien pojawić się jakiś błąd w komuterze?

Napisano
  • Autor

rura sprawdzona, jest ok. Niestety przy odpalaniu silnika gruszka przy turbinie nawet nie drgnie frown.gif zawór overboost dopiero dzisiaj przełożyłem na akumulator. W czwartek jedziemy do aso. Stawiam na zawór, albo T

Napisano

Witam!

A tak z ciekawosci, jak sprawdzic czy ten zawor jet ok?

U mnie jest od poczatku na dole, zardzewialy caly i nie wiem czy jeszcze dziala czy juz nie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawosci, jak sprawdzic czy ten zawor jet ok?

nie mam pojęcia. Sprawdzić na komputerze w aso, albo rozebrać zawór i sprawdzić, czy pracuje lekko (manual był na forum)

Napisano

> Witam!

> A tak z ciekawosci, jak sprawdzic czy ten zawor jet ok?

Hmmm to dobre pytanie....

Ci co rozkręca ten zawór i będa go czyścić - zastanawiając sie jak on pracuje sami znajdą odpowiedź

Ja znam sposób: usta <-> króciec hehe.gifmlot.gif ale zawsze można podłączyć wakuometr swiety.gif

Napisano
  • Autor

na komputerze wyszło zawór overboost. mechanik podpiął inny i błąd znikał.

Wyszedł jeszcze komunikat, że nie ma gazolu????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.