Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC900, grzeje się

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, że temperatura wzrasta powoli od ponad 90 do 110 stopni, przy jeździe w mieście oraz na trasie, nawet powyżej 100km/h. Wentylator włącza się przy 99-100st wg wskaźnika temp i często na krótko. Chłodzenie wentylatorem nawet po właczeniu go dodatkowym wyłacznikiem daje bardzo mały efekt. Znacznie lepszy efekt daje włączenie ogrzewania, wtedy temp. spada. Wynika z tego że w chłodnicy jest dużo chłodniej niż w głowicy, czyli płyn słabo krąży lub jest mocno dogrzewany w głowicy. Myślałem że to zapchana chłodnica- przepłukałem układ i wymieniłem płyn bo był już brudny- nic nie dało. Myślałem też że termostat nie całkowicie się otwiera, ale go nie sprawdzałem. Po przeczytaniu tego wątku dochodze do wniosku że pada uszczelka pod głowicą, zwłaszcza że po ok 600km ubyło płynu od max do połowy między kreskami. Tylko jak to jest- jeżeli cylindry zasysają nieznacznie płyn, to w jaki sposób jest on dogrzewany w głowicy przez tą szparę w uszczelce ? I co jest pomiędzy 2 i 3 garem że w tamtym wątku ktoś zgadł że właśnie tam puściła?

Napisano
  • Autor

> bulgota do zbiornika wyrownaczego przy przegazowaniu??

> kopci na jasno??

Sprawdziłem właśnie na zimnym silniku (ok 51-52 st). Nie widzę kopcenia ani bulgotania. Co do termostatu to on się otwiera bo rura gumowa robi się gorąca. Chyba, że się otwiera nie całkowicie i spowalnia obieg płynu. Sprawdzę jeszcze na gorącym po pracy. Auto jest rocznik 96, ale chłodnica była wymieniana ok 8 lat temu bo rozwaliłem poprzednią, ale być może jest zapchana.

Napisano

> Sprawdziłem właśnie na zimnym silniku (ok 51-52 st). Nie widzę

> kopcenia ani bulgotania. Co do termostatu to on się otwiera bo

> rura gumowa robi się gorąca. Chyba, że się otwiera nie

> całkowicie i spowalnia obieg płynu. Sprawdzę jeszcze na gorącym

> po pracy. Auto jest rocznik 96, ale chłodnica była wymieniana ok

> 8 lat temu bo rozwaliłem poprzednią, ale być może jest zapchana.

nawet jezeli jest zapchana to nie powinno Ci płynu ubywac z układu.

sprawdz moze chłodnica zapchana i puszcza gdzies plyn.

Napisano

przerabiałem już dwa przypadki w 899 gdy padła UPG, były takie same: auto sie grzało nawet na trasie, zżerał płyn chłodniczy niewiele dymu z rury, w płynie zero śladów bąbli czy oleju; nie pomogła wymiana chłodnicy.

UPG puszczała między którymś cylindrem a kanałem wodnym (najcześciej bodajże w tym pierwszym od strony alternatora); u brata po rozkręceniu silnika wręcz mokro było na tłoku.

Wymiana UPG i jak ręką odjął waytogo.gif

Napisano

> przerabiałem już dwa przypadki w 899 gdy padła UPG, były takie same:

> auto sie grzało nawet na trasie, zżerał płyn chłodniczy niewiele

> dymu z rury, w płynie zero śladów bąbli czy oleju; nie pomogła

> wymiana chłodnicy.

> UPG puszczała między którymś cylindrem a kanałem wodnym (najcześciej

> bodajże w tym pierwszym od strony alternatora); u brata po

> rozkręceniu silnika wręcz mokro było na tłoku.

> Wymiana UPG i jak ręką odjął

Podobnie było u mnie, na jesieni grzał się bardzo szybko do 95st. wentylator chodził i niby schładzał, właczał się co minutę, ale jak stałem w korku to chodził na okrągło, w zimie na trasie leciało ciepłe powietrze, na wolnych obrotach zimne, czasami wogóle zimne, po zgaszeniu słychać było syczenie i bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym, płyn wylewał się gwintem korka, i miejscem zgrzewu zbiorniczka-rozszczelnił się, no i jeszcze czarny osad na jego ściankach, a i zjadał i płyn i olej, z rury nie kopcił. Jak oglądałem uszczelkę to puściła na pierwszym cilindrze od strony alternatora. Od wymiany upg i uszczelniaczy zaworowych aż do dziś nie dolewam ani grama płynu czy oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.