Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

100 km/h

Featured Replies

Napisano

witam, czy jest to normalne że powyżej 100 km/h na 5 biegu znacznie wzrasta hałas z silnika 1.4 8V astra F z 2001?

Napisano

za temat to chyba mod cię zaraz klnie.gif .

Hałas czego? Silnika, opon, skrzyni, powietrza...?

Napisano

> hałas z silnika, wiem że nie jest to mocny silnik

raczej to normalne że jak jedziesz powyżej 100km/h to silnik hałasuje... wink.gif

Napisano

Oczywiscie ze bedziesz go slyszal bardziej. Spojz na obroty, do tego dochodzi opor powietrza i odczocia sa wieksze z halasu.

Napisano

Hałas silnika wraz ze wzrostem obr. generalnie wzrasta. Kolega ma F 1,4 i nie zauważyłem wzrostu hałasu powyżej odczuwalnej normy. Zresztą bez odsłuchu przez mechanika lub porównaiu z innym egzemplarzem to trudno ci będzie opisać co to za hałas i na ile wzrasta. Więc sprawa trochę marna do rozwiązania na forum.

Napisano

> czy jest to normalne że powyżej 100 km/h na 5 biegu znacznie

> wzrasta hałas z silnika 1.4 8V astra F z 2001?

Zacznij jeździć tyłem. Podczas wzrostu prędkości w pewnym sensie będziesz się oddalał od żródła dźwięku. Poza tym dzięki zjawisku Dopplera ton dźwięku zmieni się na niższy. Kiedy osiągniesz prędkość dźwięku, przestaniesz wogóle słyszeć silnik.

wink.gif

Pozdroofka

P.S. Zmień tytuł watku na bardziej regulaminowy - związany z treścią posta.

Napisano

Wy się nabijacie, a jemu pewnie chodzi o to, że właśnie przy 100km/h zaczyna buczeć wydech, ale to też mój domysł, bo sam tak miałem smile.gif

Napisano

> witam, czy jest to normalne że powyżej 100 km/h na 5 biegu znacznie

Należałoby sobie zadać pytanie czy Twoja Asterka nie była wcześniej wybebeszana do robót lakierniczych.

W moim przypadku tak było - widać przy okazji napraw tylnych nadkoli dał ją całą do malowania i lakiernik poszedł na łatwiznę przy montażu elementów. Niedopasowane uszczelki, brak jakiegokolwiek wygłuszenia na grodzi silnik/kabina - powyżej czubków butów goła blacha. Od komory silnika to wiadomo - temat adaptacji maty grodziowej z grzechotników był już omawiany+wygłuszenie maski. U mnie dochodzi jeszcze kwestia pustych drzwi. Brak osłon wiązek przewodów w zawiasach drzwi przednich.Brak folii i czegokolwiek tam jeszcze powinno być pod boczkiem drzwi. Pod wykładziną podłogi też nic więcej nie ma.

Efekt wiadomy. Przy prędkości ustawowej za miastem robi się głośno i wiater hula szczelinami.

Natomiast Asterka żony - cud miód malina - widać audiofil jakiś zafilcował ją całą gdzie mógł a zwłaszcza podłogę - aż grubo jest, ale za to cichutko.

Napisano

> witam, czy jest to normalne że powyżej 100 km/h na 5 biegu znacznie

prawdopodobnie wpada wydech w rezonans, w F Classic zrezygnowali z "plecionki" układu wydechowego i ludzie wracali do serwisu na ich montaż, przypuszczalnie Ty jej nie masz, warto zastanowić się nad jej wspawaniem u tłumikarzy,

brat

Napisano

> prawdopodobnie wpada wydech w rezonans, w F Classic zrezygnowali z

> "plecionki" układu wydechowego i ludzie wracali do serwisu na

> ich montaż, przypuszczalnie Ty jej nie masz, warto zastanowić

> się nad jej wspawaniem u tłumikarzy,

> brat

No i masz, w poście powyżej nie napisałem, że plecionka pomaga hehe.gif

Napisano

Potwierdzam -plecionka pomaga , po kilku latach jeżdżenia z buczacym tłumikiem wspawałem plecionkę - nastała błoga "cisza".

Napisano

Witam.

Podłączę się do tematu.

Też mam problem z buczącym tłumikiem. Plecionki u siebie nigdy nie widziałem (chyba że poprzedni właściciel ją usunął).

W którym miejscu należy ją wspawać?

Napisano

A co powiecie na plecionkę zamiast skręcanego połączenia między kalalizatorem a rurą od kolektora ???

Kołnierz rury jest już pogryziony i czeka mnie wymiana, ale może lepiej wyciąć i dać plecionkę.

Da radę, czy sfajczy plecionkę?

Napisano

Z obrazka wynika że plecionka znajduje się miedzy tłumikiem środkowym a końcowym.

W którym miejscu należy tą plecionkę wspawać? Ma to jakieś znaczenie?

Napisano

Z obrazka wynika, ze plecionka wstawiona jest przed zgieciem omijajacym belke tylnego zawieszenia.

Pozdrawiam

Napisano

> Z obrazka wynika, ze plecionka wstawiona jest przed zgieciem

> omijajacym belke tylnego zawieszenia.

> Pozdrawiam

Polecam przeczytanie tego wątku, tam kolega Lelek wstawił nawet zdjęcie plecionki.

KLIK

Napisano
  • Autor

> Polecam przeczytanie tego wątku, tam kolega Lelek wstawił nawet

> zdjęcie plecionki.

> KLIK

bardzo pomocny link !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.