Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub wewnętrzny Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z autokącikowiczów miał do czynienia z uszkodzeniem przegubu wewnętrznego?

Chodzi mi konkretnie o objawy, jak wygladają?

Mam podejrzenie, że u mnie właśnie jeden z przegubów wewnętrznych się powoli kończy.

Objawy :

Na początku przy prędkości około 60-70 km/h na V biegu przy przyśpieszaniu słychać było regularne klepanie/tłuczenie/klekotanie nie wiem jak to nazwać. Nasilało się to przy obciążeniu tz. jak autko ciągnęło pod górę.

Po przejechaniu 8-10 tyś km słychać już na wszystkich biegach.

Klepanie jest regularne i wraz z prędkością auta rośnie częstotliwość. Najgorzej jest pod wzniesienia. Dodatkowo pojawiło się delikatne trzepanie kierownicą przy prędkościach powyżej 100 km/h.

Pozdrawiam

Napisano

Sprawdź czy masz luz kątowy i promieniowy między półosią i przegubem.

Napisano

> Sprawdź czy masz luz kątowy i promieniowy między półosią i przegubem.

Jak powyzej, wejdz pod woz, zlap za polos i poruszaj gora/dol, druga reka trzymajac kielich przegubu (jesli go nie unieruchomisz, nie wyczujesz luzu w przegubie-luz w lozysku skrzyni biegow, na ktorym obraca sie przegub, zawsze jest, wiec tym sie nie przejmuj). Nastepnie trzymaj kielich przegubu i obracaj polosia prawo/lewo. W tej plaszczyznie dopuszczalny jest naprawde minimalny luz. Jesli bedzie luz promieniowy (pierwszy przypadek), przegub nadaje sie do wymiany.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Ostanio zaczęło BARDZO MOCNO NAWALAĆ i niestety okazało się że do wymiany skrzynia biegów, mechanik próbował ratować wymieniając łożyska ale nie pomogło. Musiałem zakupić nową skrzynię (używkę) i już mam wszystko prawie cacy.

Prawie bo na luzie na wolnych obrotach słychać czasem klepanie od strony koła kierowcy. Klepanie ustaje po wysprzęgleniu. Zdjąłem koło i stuki dochodzą od skrzyni która jest napewno zdrowa. Gdzie nie pojadę znowu wszyscy zlewają temat, że to nic. Jednyna rzecz której nie wymieniłem to wysprzęglik, ale jak miałem go w rękach był bez zastrzeżeń zresztą sprzęgło chodzi nie zarzutu.

Czy ktoś ma jakieś pomysły.

Kolejna sprawa to przyczyna uszkodzenia skrzyni.

Po dokładnych oględzinach wychodzi na to, że poprzez to że moja lewa półoś bije uszkodzony został dyfer w skrzyni.

Napisano

Chyba mam podobny problem czy mógłbyś podać co stwierdził mechanik przy próbie ratowania jej i co było u Ciebie padnięte w tej skrzyni, którą próbował ratować Twój mechanik? Czy biegi normalnie się przełączały?? Za ile kupiłeś skrzynię? Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.