Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G silniki 16V

Featured Replies

Napisano

Panowie jak się mają silniki w Astrach G chodzi mi o pojemności od 1,6 do 2.0 - jak z poborem oleju i z współpracą z LPG. Czy są jakieś modele które nie tolerują LPG.

Być może będzie to alternatywa dla TD którego chciałbym kupić. Oczywiście szukam powyżej 2000 roku.

BTW miałem F 1,4 16V niedawno Nubire 2.0 16V i oba te silniki brały mi po 1 L oleju 10W40 / 10 kkm. Ja jest teraz

Napisano

Słyszałem opinie, że 16-tki lubią trochę oleju łyknąć, choć reguły nie ma bo mojemu kumplowi ponoć nie bierze, może to też zależeć od stylu jazdy.

Jak do gazu to idealnie się nadaje 1,6 8V np ten nowszy i trochę mocniejszy 84KM (montowany chyba od 2001 roku), mało awaryjny, tańszy w eksploatacji od 16V. Jak już chcesz coś mocniejszego i wrzucić gaz to 1.8 16V 115KM, a później 125KM, bo tym 1.6 to szału też nie ma smirk.gif

pzdr

Napisano

> Panowie jak się mają silniki w Astrach G chodzi mi o pojemności od

> 1,6 do 2.0 - jak z poborem oleju i z współpracą z LPG. Czy są

> jakieś modele które nie tolerują LPG.

> Być może będzie to alternatywa dla TD którego chciałbym kupić.

> Oczywiście szukam powyżej 2000 roku.

> BTW miałem F 1,4 16V niedawno Nubire 2.0 16V i oba te silniki brały

> mi po 1 L oleju 10W40 / 10 kkm. Ja jest teraz

Wszystkie te silniki nie lubią gazu II gen. Dobrze chodzą tylko na sekwencji. Jeżeli chodzi o 1.6 (X16XEL) to jest dopiero pochłaniacz oleju. Te 1.8 czy 2.0 olej w jakims tam stopniu też bedą palic.

Zależy ile bedziesz chciał jeżdzic i gdzie. Miałes 2.0 16V i wiesz ile jest w stanie spalić w miescie. Wiec decyduj czy zakładać gaz za kilka tys i cieszyc sie spalanie 15l w miescie czy kupic droższego w zakupie diesla.

Napisano

,,pochłaniacz oleju" icon_eek.gif bym sie nie zgodził ,dolewam 400ml na 10000 km (od wymiany do wymiany) lpg pali 9L max naprawde przy ciezkim bucie 10l

Napisano

> ,,poczłaniacz oleju" bym sie nie zgodził ,dolewam 400ml na 10000

> km (od wymiany do wymiany) lpg pali 9L max naprawde przy ciezkim

> bucie 10l

Różnie jest. ja wcale nie twierdze ze silnik 1.6 spala 15l, ale te wieksze mają takie zdolności.

Napisano

> Słyszałem opinie, że 16-tki lubią trochę oleju łyknąć, choć reguły

> nie ma bo mojemu kumplowi ponoć nie bierze, może to też zależeć

> od stylu jazdy.

> Jak do gazu to idealnie się nadaje 1,6 8V np ten nowszy i trochę

> mocniejszy 84KM (montowany chyba od 2001 roku), mało awaryjny,

> tańszy w eksploatacji od 16V. Jak już chcesz coś mocniejszego i

> wrzucić gaz to 1.8 16V 115KM, a później 125KM, bo tym 1.6 to

> szału też nie ma

> pzdr

z mojej Astry G jestem zadowolony 1.6 16v (3 drzwiowa sprowadzona z Francji) ,sekwencja(super chodzi)no i z olejem w porządku,kupiłem w lutym i jeszcze oleju nie dolewałem(zrobione 8tys)POZDRO!!!

Napisano

Zgadza sie, ze 16v oplowskie olej troszke lubia, co zreszta producent podaje w ksiazce serwisowej ze moze to wynosic nawet 0.7l na 1000km. Roznie sie to przeklaa na realia. Kolega ma Astre G 1.6 16v i dolewa troszke jak mu sie przypomni smile.gif, ale nie jest to tak ze ponad 0.5l na 1tys km.

Wczesniej jak ogladalem sie za Vectra B to gadajac ze znajomym mowil ze jego 2.0 16v bieze ok 0.3-0.4l na 1 tys km.

Napisano

Moja astrunia zlosnik.gif która właśnie dziś zmieniła właściciela lubiła sobie popić oleju...do około 0,6l/1k km, ale i uszczelniacze już pewnie przydałoby się zmienić a i kompresja już nie ta co za młodu, więc uznaje że to wynik w miare, zagazowana w sekwencje BRC która można powiedzieć w tym silniku była bezobsługowa i naprawde autko na niej jeździło spoko...cóż było-minęło....szukam teraz czegoś nowszego rocznikiem, zastanawiam się nad vectrą c...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.