Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekładnia czy kolumna - jak sprawdzić?

Featured Replies

Napisano

Witam, jak jednoznacznie sprawdzić, który z tych elementów jest

przyczyną luzów przy kręceniu kierownicą prawo-lewo? Co stacja

diagnostyczna/warsztat, to inny "werdykt" :| Już mi się

"specjaliści" kończą.

Napisano

> Witam, jak jednoznacznie sprawdzić, który z tych elementów jest

> przyczyną luzów przy kręceniu kierownicą prawo-lewo? Co stacja

> diagnostyczna/warsztat, to inny "werdykt" :| Już mi się

> "specjaliści" kończą

nie wiem jakie autko ty masz ale ja w nubirze jak miałem luz na kolumnie, a dokładniej na krzyżaku - to jeden siedział pod samochodem drugi szybko i lekko kręcił kierą.

ALEEEEEE w nubirze kolumna wchodzi do przekładni (maglownicy) w widocznym miejscu za pomocą krzyżaka na którym właśnie był luz. Dało się to wyczuć ręką. Złapałem cąły krzyżak a kolega ruszał kierą = jedna część krzyżak się ruszała druga nie.

EDIT już wiem chodzi o hondzie cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Tak, o Hondę. A konkretnie o Hondę po regeneracji przekładni w Łodzi na ul. Przędzalnianej. Luz jest nawet gorszy, oni twierdzą że to kolumna, a ja mam zaświadczenie na iśmie ze stacji diagnostycznej, że to przekładnia. 2 innych diagnostów teżtwierdzi, że to przekładnia, stacja diagnostyczna na którą pojechałem w Łodzi z mechanikiem który regenerował twierdzi, że to kolumna - ale okazało się, że to koledzy i nie chcieli mi dac na piśmie, że to kolumna. Sprawa jest bardziej skomplikowana, grubsza i bardziej śmierdzi, ale za długo by opisywać bo nie o to teraz chodzi, ale o to, jak stwierdzić, że to NA PEWNO kolumna lub NA PEWNO przekładnia - bez wymiany części, które nowe kosztują po kilka tys. zł, a używane to nie wiadomo czy cokolwiek wyjaśnią.

Napisano

> jak stwierdzić, że to NA PEWNO

> kolumna lub NA PEWNO przekładnia - bez wymiany części, które

> nowe kosztują po kilka tys. zł, a używane to nie wiadomo czy

> cokolwiek wyjaśnią.

Rozmawiałem swego czasu z diagnostą, gdy w mojej felce padła przekładnia. Mówił, że używki często napełniane są twardym smarem i luzu nie wyczuje się przed montażem. Dopiero w czasie jazdy wychodzi. Najlepiej było by mieć rzeczoznawcę motoryzacyjnego, który by to stwierdził. Z papierem od niego wygrasz sprawę bez problemu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W poniedziałek auto zostawiam u znanych w Bydgoszczy "speców" od Hond, obejrzą dokładnie co i jak. Jeśli stwierdzą, że to przekładnia a nie kolumna - to zatrudnię rzeczoznawcę PZMot-u.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.