Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC '99 Świecąca się kontrolka temperatury

Featured Replies

Napisano

Cześć

Dzisiaj rano przeszła fajna burza przez Rzeszów zalewając ścianą wody część ulic. Niestety miałem to "szczęście", że musiałem odwieźć żonę do pracy a przez to przejechać przez te ulice. Tam gdzie była wyższa woda (powyżej dużych krawężników) starałem się jechać "okrakiem" po chodniku. Efektem takiej jazdy (ok. 25 minut) było zaświecenie się kontrolki temperatury cieczy chłodzącej.

Ponieważ wcześniej miałem problemy z wentylatorem chłodnicy to "awaryjnie" ratowałem się maksymalnym włączeniem ogrzewania i obrotów wentylatora. Natomiast dzisiaj kompletnie to nie pomagało. Co ciekawe, momentami wydawało mi się, że kontrolka lekko przygasała ("falowała").

Dlatego zastanawiam się, czy problem wystąpił z powodu zwarcia/przebicia masy w czujniku temperatury czy jednak jest problem z układem chłodzenia. Bezpiecznik wentylatora chłodnicy jest dobry, ok. miesiąc temu miałem wymienianą wiązkę przewodów do wentylatora (nie włączał się). Dodatkowo nie zauważyłem ubytku płynu chłodzącego, nie czułem smrodu z wentylacji (kiedyś czułem smród z podgotowującego się płynu).

Po ok. godzinie od zatrzymania zapaliłem samochód i po kilkunastu sekundach znowu kontrolka się pojawiła i zaczęła świecić z różną intensywnością. Bezpośrednio przed zapaleniem wydawało mi się, że kontrolka leciutko żarzyła.

Napisano

też coś takiego miałem po większej wodzie, wymieniłem czujnik w głowicy i problem zniknął ok.gif

Napisano

masz zamoczoną wtyczkę z czujnika przegrzania silnika ok.gif po pewnym czasie sama powinna zgasnąć smile.gif

wiem bo przerabiałem to tydzień temu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> masz zamoczoną wtyczkę z czujnika przegrzania silnika po pewnym

> czasie sama powinna zgasnąć

> wiem bo przerabiałem to tydzień temu

Zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem "po pewnym czasie". Na dzień dzisiejszy (po 24 godz. od wystąpienia problemu) wydaje mi się, że padnięty jest jednak czujnik, gdyż co chwilę pojawia się świecąca kontrolka.

Napisano

> Zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem "po pewnym czasie". Na dzień

> dzisiejszy (po 24 godz. od wystąpienia problemu) wydaje mi się,

> że padnięty jest jednak czujnik, gdyż co chwilę pojawia się

> świecąca kontrolka.

po pewnym czasie czyli 6:15 go zamoczyłem, a wieczorem po 21 było już ok. Sprawdź czy we wtyczce z tego czujnika nie ma wody...

Napisano
  • Autor

> a nie mozesz odpiac tej wtyczki i wysuszyc/rozebrac?

Nie, gdyż zlosnik.gif:

a) nie wiem gdzie jest

b) nie znam się na samochodach

c) nie chce mi się

d) mechanik wypiął wtyczkę, przeczyścił, wpiął i dalej problem występuje

e) jeżeli dobrze zrozumiałem mechanika to do czujnika idzie jedna żyła więc we wtyczce nie ma co zwierać

zlosnik.gif

Napisano

> a) nie wiem gdzie jest

w glowicy od strony sciany grodziowej silnika.

> b) nie znam się na samochodach

pacz... a myslalem, ze GoldFinger, to nie z ksiezyca bylo... wink.gif

> d) mechanik wypiął wtyczkę, przeczyścił, wpiął i dalej problem

> występuje

> e) jeżeli dobrze zrozumiałem mechanika to do czujnika idzie jedna

> żyła więc we wtyczce nie ma co zwierać

ja bym odpial te wtyczke i patrzyl czy bedzie sie zapalac. jesli tak, to zwarcie do masy jest gdzies indziej, a jesli nie, to mozna ten czujnik zmienic.

Napisano
  • Autor

> ja bym odpial te wtyczke i patrzyl czy bedzie sie zapalac. jesli tak,

> to zwarcie do masy jest gdzies indziej, a jesli nie, to mozna

> ten czujnik zmienic.

Po wypięciu czujnika kontrolka przestaje świecić. W każdym razie wygląda, że zmieniła się charakterystyka czujnika, albo sam czujnik został czymś zabrudzony bo nie sądzę by 24 godzinach dalej tam była woda (skoro w okolicy jest ok. 90 stopni).

Napisano
  • Autor

> czujnik masz w tym miejscu

Dzięki za fotkę, pomacam ten czujnik przy najbliższej okazji i sprawdzę czy jest jakaś różnica.

Napisano

> Dzięki za fotkę, pomacam ten czujnik przy najbliższej okazji i

> sprawdzę czy jest jakaś różnica.

ok.gifok.gif

Napisano

wymień czujnik może ustąpi usterka, a jak nie to szukaj dalej przyczyny

Napisano

U siebie jeździłem przez jakiś czas na czujniku z tempry diesel tym dwu pinowym, który ma pin na przegrzanie i na wskaźnik coś około 30 zł. Oryginał sporo kosztuje coś koło 200 zł a inne dostępne w sklepach to wszystkie na wskaźnik i dalej będzie żarzyło hehe

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> masz zamoczoną wtyczkę z czujnika przegrzania silnika po pewnym

> czasie sama powinna zgasnąć

Sukces. Po dwóch tygodniach prawie ciągłego świecenia nareszcie przestało samo z siebie bydle walić po oczach hehe.gif

Napisano

> Sukces. Po dwóch tygodniach prawie ciągłego świecenia nareszcie

> przestało samo z siebie bydle walić po oczach

no i gut ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.