Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grało i się zje$% co mogło się stać ??

Featured Replies

Napisano

O TAKI ZESTAW

Wszystko ładnie poskładałem , wytłumiłem wełną mineralną , pograło 5 minut i głośnik przy większym basie zaczyna charczyć/pierdzieć , czy taki montaż mógl uszkodzic głośnik ???

Jak go wyciągne to nadal to samo sciana.gifangryfire.gif czyzby zrobil banana-wave.gifsciana.gif

Napisano

> O TAKI ZESTAW

> Wszystko ładnie poskładałem , wytłumiłem wełną mineralną , pograło 5

> minut i głośnik przy większym basie zaczyna charczyć/pierdzieć ,

> czy taki montaż mógl uszkodzic głośnik ???

> Jak go wyciągne to nadal to samo czyzby zrobil

za wilka skrzynke jak nic dales

Napisano

> jest do odratowania

Pisz do Passata smile.gif

Napisano

> Pisz do Passata

nie wiem czy bedzie opłacać sie ratować ten głośnik, Hans miałeś posłuchać ludzi i zamiast głosnika wymontowanego z tuby kupić coś z parametrami T/S i dopiero robić skrzynke z obliczona objętościa, a tak teraz jestes w plecy z tym gośnikiem.

Napisano

> O TAKI ZESTAW

ale głośnik powinien być zamontowany tzn przykręcony po zewnętrznej stronie skrzynki, a nie tak jak na zdjeciu tongue.gif

Napisano

co to za litrarz szkrzyni jaka wielka i to jeszcze zamknieta to jest dobry litrarz ale na JL 12w7 w BR :D no i przekrec glsonik na zewnetrzna strone a jak cos sie zepsulo to tylko wzmak smile.gif

Napisano

> ale głośnik powinien być zamontowany tzn przykręcony po zewnętrznej

> stronie skrzynki, a nie tak jak na zdjeciu

mi sie wydaje że to jest obojetne jak go sie przykręci, tylko trzeba uważać żeby zostawić odpowiednia ilośc miejsca aby podczas grania zawieszenie sie nie uszkodziło, jeżeli płyta do której przykręcamy gosnik w taki sposób jak na zdjęciu jest bardzo gruba to możemy sopodziwać sie że moga powstac jakieś zniekształcenia dzwięku ale w przypadku takiej cienkiej płyty jak na zdjęciu i suba to chyba o te zniekształcenia nie trzeba sie martwić

Napisano
  • Autor

Czemu tam jest taka gąbkowo-gumowa podkłądka co idelanie uszczelnia devil.gif , myslisz że to przez to tak gra , jutro go odkręce wogóle od tej płyty i zobacze co i jak biglaugh.gif

Napisano

> A jakoś tak wyszło że wziołem tube

Wiem zlosnik.gif . A wracjąc do charczącego głosnika to sprawdz czy to nie jest tak jak pisze kolega Dieselboss wina wzmacniacza.

Napisano
  • Autor

Jak wzmak i na 1/2 i na 3/4 kanale tak gra angryfire.gif , poza tym ten wzmka ma zabezpieczenia i nei podal by sygnału na głośniczek spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Zarówno na 1/2 jak i 3/4 kanale w tym samym zakresie "charczy"

Napisano

> Zarówno na 1/2 jak i 3/4 kanale w tym samym zakresie "charczy"

na centomani ktoś napisał że może być za duża objętość i głośnik bedzie "furczał", spróbuj jeszcze raz odkręcić to przedniapłyte i załaduj coś do środka skrzynki aby zmniejszyć objętość, moga być np. kologramowe torebki cukru, może przy zmniejszonej objętości cos sie poprawi

Napisano
  • Autor

Ale otworzyłem ja i podałem sygnal i nadal było tak że charczy przy niższych częstotliwościach , może nie charczy ale tak jak by stukal spineyes.gif

Napisano

ja bym spróbował kombinowac cos z pojemnościa, może cos poprawi, jak masz czas to sie pobaw. Stukać może cewka o nadbiegunnik, ale to chyba byłby objaw wysterowania głosnika.

Napisano
  • Autor

> chyba byłby objaw wysterowania głosnika.

że jak bo ja sick.gif jestem ??

Napisano

> że jak bo ja jestem ??

mówisz że stuka, wg. mnie stukać może tylko cewka o nadbiegunnik a to byłby objaw wysterowaia głosnika czyli za dużej mocy podanej do głosnika lub zbyt niskich częstotliwości które "chciałby" przetworzyc głosnik i żeby temu poradzić to trzeba by zrobic filtr subsoniczny(filtr który odcinałby zbyt niski częstotliwośc np. poniżej 35Hz)

Napisano
  • Autor

Niby w tubie mial wysterowanie od 18 do 200Hz

We wzmkaku moge wysterować ale "do" a nie "od"

Napisano

> Niby w tubie mial wysterowanie od 18 do 200Hz

czysto teoretycznie, niewiele gosników nawet tych z najwyższej póki schodzio do prawdziwych 18Hz

a tu masz coś na temat subsonica http://diyaudio.pl/articles.php?id=23&PHPSESSID=84cdadb124c812d63d76dd0d9e5a8a56

ale żeby go dobrze dostroic to wraca znowy problem braku parametrów T/S

Napisano

> Jak wzmak i na 1/2 i na 3/4 kanale tak gra , poza tym ten wzmka ma

> zabezpieczenia i nei podal by sygnału na głośniczek

Po pierwsze za duza skrzynka tzra ja czyms wypelnic polecam gąbke po drgie zly montarz glosnika ma byc na zewnatrz jak taka skrzynia to tylko otwarta na zamknieta jest za duza wiem jak sie zachowuje ten glosnik bo mialem podobny ciezko do niego dostroic skrzynie zwlaszcza ze jego parametrowniegdzie nie ma a magnaty maj to do siebie ze dudnia

Napisano

> O TAKI ZESTAW

IMO jesli napchales do pelna welny mineralnej, a glosnik jest z wentylowana cewka, to mogl zassac jakies czastki tej wełny ( bo chyba chodzi o taka welne szklana do ocieplen elewacji?) i cewka sie rozcentrowala.. ech te moje teorie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.