Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dystrybutory LPG i ich "szybkość" tankownia

Featured Replies

Napisano

Z pewnością każdy zauważył, że dystrybutory LPG są "przeróżne" biglaugh.gif i potrzebują mniej lub więcej czasu na napełnienie butli o takiej samej pojemności.

Ale pytanie jest takie: czy dystrybutor pompujący bardzo wolno (a takich jest chyba większość) może spowodować, że do butli da się wepchnąć więcej LPG ?

Bo zaczynam zauważać taką prawidłowość.

Pozdrawiam.

Filip.

Napisano

> Z pewnością każdy zauważył, że dystrybutory LPG są "przeróżne" i

> potrzebują mniej lub więcej czasu na napełnienie butli o takiej

> samej pojemności.

> Ale pytanie jest takie: czy dystrybutor pompujący bardzo wolno (a

> takich jest chyba większość) może spowodować, że do butli da się

> wepchnąć więcej LPG ?

> Bo zaczynam zauważać taką prawidłowość.

> Pozdrawiam.

> Filip.

A czy tankując na stacjach na których wolniej tankujesz nie zauważasz wiekszego spalania??

Ja się kilka razy naciołem na stacje które właśnie wolno tankowały i jakoś dużo gazu mi wchodziło (butla 42 litry gazu lekko ponad 40 litrów), akurat mieli pecha bo jechałem w trase gdzie raczej nie gonie (60 koników to i za bardzo nie ma czym) i spalanie mi wyszło ponad 8 litrów yikes.gif obserwacje moje potwierdził kumpel. Skubańce oszukują na dystrybutorze i licznik pokazuje więcej niż w rzeczywistości zatankował.

Nie mówię, że to reguła ale lepiej uważać na stacje w szczerym polu typu noname.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A czy tankując na stacjach na których wolniej tankujesz nie zauważasz

> wiekszego spalania??

Dokładnie - tak właśnie jest.

Ale tankowałem na niby Statoilu (ale przy Realu). Nawet certyfikat/homologację dystrybutora widziałem - tylko co z tego....

Natomiast ostatnio pobierałem LPG na Shell-u 2 razy po kolei i gazu "wchodzi" tyle ile powinno w butlę 42 litry czyli ok 36.5 l.

Napisano

musisz wziąść pod uwagę temperaturę otoczenia. Zauważysz różnicę ON czy benzynę gdy zatankujesz do pełna rano po zimnej nocy, a w dzień przy temp. 30stopni w cieniu. W upalny dzień wejdzie ci duużo mniej paliwa. Jak zalejesz pod korek ON/benzyny i postawisz na słońcu to gwarantuję Ci że co najmniej 1 litr wyleci wink.gif W przypadku gazu będzie podobnie smile.gif

Napisano

> musisz wziąść pod uwagę temperaturę otoczenia. Zauważysz różnicę ON

> czy benzynę gdy zatankujesz do pełna rano po zimnej nocy, a w

> dzień przy temp. 30stopni w cieniu. W upalny dzień wejdzie ci

> duużo mniej paliwa. Jak zalejesz pod korek ON/benzyny i

> postawisz na słońcu to gwarantuję Ci że co najmniej 1 litr

> wyleci W przypadku gazu będzie podobnie

Tylko gaz jest w postaci płynnej tankowany, znajduje się pod dużym ciśnieniem, różnica temp. nie powinna wpłynąć na ilość zatankowanego paliwa. Poza tym według twojej teorii w cieplejsze dni powinno się zatankować znacznie mniej LPG gdyż wyższa temp. rozrzedza paliwo co za tym idzie mniej się mieści do baku. Ale tak jak napisałem LPG został poddany wcześniej kompresji różnica temp. 30-stu stopni nie może wpłynąć na jego objętość, co innego jeżeli mówimy o osprzęcie typu zawory czy nawet same mierniki, ale są one tak skonstruowane aby uniknąć takich problemów przy takich warunkach. Jeżeli prawidłowo do mojej butli powinno się dać zatankować 38 litrów a tankuje ponad 40 to nie mów że to kwestia rozszerzalności cieplnej LPG.

Napisano

Ale

> tak jak napisałem LPG został poddany wcześniej kompresji różnica

> temp. 30-stu stopni nie może wpłynąć na jego objętość,

Ciecze też mają współczynnik rozszerzalności cieplnej.

Napisano

a czy wpływ na ilość zatankowanego gazu może mieć pompa tłocząca lub zawór odcinający - ich ustawienie ? Nie wiem pod jakim ciśnieniem jest pompowany gaz ale np. zmniejszenie o 1 atm ciśnienia może mieć wpływ na ilość zatankowanego gazu? hmm.gif

takie coś znalazłem na necie:

LPG to skrót od - Liquid Petroleum Gas ( Płynne Paliwo Gazowe). Chodzi o nazwę ogólną lotnych związków węglowodorów ropy naftowej. Pod ciśnieniem atmosferycznym i w temperaturze otoczenia znajduje się on w stanie gazowym. Jeżeli zostanie poddany stosunkowo niewielkiemu ciśnieniu (2 do 8 bar) gaz przekształca się w ciecz. Na skutek tego przekształcenia jego objętość zmniejsza się około 250 razy. Cecha ta pozwala na magazynowanie stosunkowo dużej ilości LPG w ograniczonej objętości, chociaż zbiorniki tak czy inaczej muszą być pojemnikami pod ciśnieniem.

Napisano

> Ale

> Ciecze też mają współczynnik rozszerzalności cieplnej.

Oczywiście, tak jak każdy jeden pierwiastek tylko czasami mniejszą rozszerzalność a czasami większą. Tylko, że tankowanie pojazdu odbywa się w hermetyczny sposób, aby zatankować gazu była by potrzebna wysoka temperatura zbiornika z LPG co raczej nie jest dopuszczalne.

Napisano

> a czy wpływ na ilość zatankowanego gazu może mieć pompa tłocząca lub

> zawór odcinający - ich ustawienie ? Nie wiem pod jakim

> ciśnieniem jest pompowany gaz ale np. zmniejszenie o 1 atm

> ciśnienia może mieć wpływ na ilość zatankowanego gazu?

Moim zdaniem nie. Ponieważ to zawór w butli odcina dopływ gazu z dystrybutora do butli. Czyli jeżeli w butli zostanie wytworzone odpowiednie ciśnienie (czytaj więcej gazu wlać się już nie da), wtedy słychać charakterystyczne działanie zaworu zamykającego dopływ. Jak będzie mniejsze ciśnienie na to po prostu będzie się wolniej tankowało.

Napisano

> Oczywiście, tak jak każdy jeden pierwiastek tylko czasami mniejszą

> rozszerzalność a czasami większą. Tylko, że tankowanie pojazdu

> odbywa się w hermetyczny sposób, aby zatankować gazu była by

> potrzebna wysoka temperatura zbiornika z LPG co raczej nie jest

> dopuszczalne.

A miernice czasami nie sprowadzają ilości tankowanego gazu do jednych warunków (tzn. ciśnienie i temperatura)?

Wiadomo: litr jest litr smile.gif i zbiornik ma ograniczenie objętościowe, ale jest różnica pomiędzy faktyczną ilością (masą) gazu dla 30 litrów LPG w mroźną zimę i w upalne lato.

Napisano

> A miernice czasami nie sprowadzają ilości tankowanego gazu do jednych

> warunków (tzn. ciśnienie i temperatura)?

> Wiadomo: litr jest litr i zbiornik ma ograniczenie objętościowe, ale

> jest różnica pomiędzy faktyczną ilością (masą) gazu dla 30

> litrów LPG w mroźną zimę i w upalne lato.

Jest to możliwe oczywiście, ale może dla pierwszych dwóch - trzech litrów. Później temperatura się normuje ponieważ rozprężający gaz chłodzi to co jest cieplejsze.

Napisano

> Moim zdaniem nie. Ponieważ to zawór w butli odcina dopływ gazu z dystrybutora do butli.

Odcina ale tylko chwilowo, a czujnikiem który steruje zaworem jest pływak - przynajmniej w tych wielozaworach które rozbierałem.

Krótko mówiąc - odcięcie zależy bezpośrednio od poziomu ciekłego lpg w butli, a nie od ciśnienia jakim jest tłoczone.

Chociaż możnaby się zastanawiać czy jeżeli szybko tłoczy, to nie powinno wejść więcej ze względu na czas reakcji pływaka, ale można też powiedzieć, że jak szybko tłoczy wytwarzane są fale na powierzchni płynnego lpg i wtedy zawór powinien zadziałać szybciej. to powierzchnia

> Czyli jeżeli w butli zostanie wytworzone odpowiednie ciśnienie (czytaj więcej gazu wlać się już nie da), wtedy słychać charakterystyczne działanie zaworu zamykającego dopływ.

Da się więcej - nawet do pełna, zawór zamykany jest tylko na chwilę, potem odpuszcza. Jakby ktoś był cierpliwy to pomimo "dzwonienia" zaworu może zatankować do pełna.

Napisano

Tak jak na samym początku napisałem, specjalistą nie jestem. Wydawało mi się, że tym zaworem steruje jakiś czujnik ciśnienia. Jeżeli jest to pływak i działa to czemu nie. W każdym bądź razie ilość zatankowanego paliwa nie jest uzależniona od dystrybutora.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.