Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylamat na temat opony

Featured Replies

Napisano

Witajcie

jak napewno juz wiecie padla mi opona Hankook Optimo K406 185/55 R15 i musze kupic nowa ale mam dylemat ale mam dylemat

- kupic nowa Hankooka ( do tych co sa w samochodzie )

- kupic jakies dwie inne dobrej jakosci i np zalozyc na przod a na tyl zostawic hankoki

Co byscie radzili

Napisano

> Witajcie

> jak napewno juz wiecie padla mi opona Hankook Optimo K406 185/55 R15

> i musze kupic nowa ale mam dylemat ale mam dylemat

> - kupic nowa Hankooka ( do tych co sa w samochodzie )

> - kupic jakies dwie inne dobrej jakosci i np zalozyc na przod a na

> tyl zostawic hankoki

> Co byscie radzili

Łomatko, Ty dalej męczysz temat opony. Trzy wątki na kąciku Lacetti, wątek na motodyskusjach spineyes.gif Aż boje się co będzie jak będziesz naprawiał coś większego, całe AK będzie żyło wymianą jakiegoś paska rozrządu zlosnik.gif Jak Hankoki na aucie są nowe to dokup jednego i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Łomatko, Ty dalej męczysz temat opony. Trzy wątki na kąciku Lacetti,

> wątek na motodyskusjach Aż boje się co będzie jak będziesz

> naprawiał coś większego, całe AK będzie żyło wymianą jakiegoś

> paska rozrządu Jak Hankoki na aucie są nowe to dokup jednego i

> po sprawie.

oj trzeba cos popisac smile.gif

No i tak tez mysle hankoki zalozone w kwietniu okolo 2000km zrobione tylko kurde nigdzie tego modelu opony nie ma

Napisano

> oj trzeba cos popisac

> No i tak tez mysle hankoki zalozone w kwietniu okolo 2000km zrobione

> tylko kurde nigdzie tego modelu opony nie ma

W jednym z Twoich wątków zaproponował Ci rozwiązanie. Zaloguj się na www.netcar.pl , kup oponę i jutro z rana masz je na kołach.

Napisano
  • Autor

> W jednym z Twoich wątków zaproponował Ci rozwiązanie. Zaloguj się na

> www.netcar.pl , kup oponę i jutro z rana masz je na kołach.

Znajdz w ich ofercie hankook Optimo K406 185/55 R15 82V

Napisano

> wątek na motodyskusjach Aż boje się co będzie jak będziesz

> naprawiał coś większego,

Np: chcę wymienić olej - jaką podkładkę pod korek miski kupić ? Elring, Hans Pries, oryginał daewoo czy oryginał chevrolet ?

Czy oryginalna podkładka w ASO jest dobra ? Bo w Bravo Girl piszą, że lepiej kupić w ASO w Niemczech, bo na Polskę idą chińskie podróbki - czy to sprawdzona wiadomość ?

Może warto zamówić w niemieckim ASO z przesyłką - ale którego kuriera wybrać ?

Napisano

> Np: chcę wymienić olej - jaką podkładkę pod korek miski kupić ?

> Elring, Hans Pries, oryginał daewoo czy oryginał chevrolet ?

> Czy oryginalna podkładka w ASO jest dobra ? Bo w Bravo Girl piszą, że

> lepiej kupić w ASO w Niemczech, bo na Polskę idą chińskie

> podróbki - czy to sprawdzona wiadomość ?

> Może warto zamówić w niemieckim ASO z przesyłką - ale którego kuriera

> wybrać ?

Spokojnie kolego, na tyle pytań trzeba założyć kilka wątków a nie tak w jednym zlosnik.gif Po jednym na kąciku daewoo i chevroleta dotyczącej rodzaju uszczelki. Można jeszcze zapytać na kąciku opla, bo to w końcu też GM. O tym, czy można trafić na podróbkę to na Motodyskusjach, natomiast o wyborze firmy kurierskiej na HP zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie

> jak napewno juz wiecie padla mi opona Hankook Optimo K406 185/55 R15

> i musze kupic nowa ale mam dylemat ale mam dylemat

> - kupic nowa Hankooka ( do tych co sa w samochodzie )

> - kupic jakies dwie inne dobrej jakosci i np zalozyc na przod a na

> tyl zostawic hankoki

> Co byscie radzili

Kup hankoki jak szkoda Ci kasy to kup uzywke. Nie kombinuj i bedziesz zdrowszy.

Napisano
  • Autor

> Kup hankoki jak szkoda Ci kasy to kup uzywke. Nie kombinuj i bedziesz

> zdrowszy.

Kupilem hankoki w motoduet.pl - te 3 ktore sa na samochodzie sa w bardzo dobrym stanie wiec szkoda kasy bylo kupowac dwoch innych. Jakos wszyscy jezdza na tych hankokach i nawet chwala smile.gif

TYlko sie teraz jeszcze zastanawiam gdzie nowke wsadzic na przod ( w miejsce uszkodzonej) czy na tyl a ta z tylu wsadzic do przodu ( bo tak wracalem)

Napisano

> Jakos wszyscy jezdza na tych hankokach i nawet chwala

Niektorzy chwala debica passio wink.gif

> TYlko sie teraz jeszcze zastanawiam gdzie nowke wsadzic na przod ( w

> miejsce uszkodzonej) czy na tyl a ta z tylu wsadzic do przodu (

> bo tak wracalem)

Na tyl...

Napisano

> Niektorzy chwala debica passio

hankoki nie sa az takie zle, ot taka srednia polka. Chociaz po przesiadce na goodyear excellence nie chce nic innego grinser006.gif

> Na tyl...

Wieksza frajda jak tyl ucieka hehe.gif

Napisano
  • Autor

tez wlasnie tak mysle aby na tyl wsadzic ale czy obie z tylu wsadzic na przod a na tyl wsadzic ta jedna dobra z przodu plus nowa ? (taki schemat)

ktore opony szybciej sie zuzywaja , przednie czy tylnie ?

czy te opony sa kierunkowe czy nie ? bo tak ogladajac je zauwzylem ze chyba sa niekierunkowe

Napisano

> ktore opony szybciej sie zuzywaja , przednie czy tylnie ?

Te,ktore sa na napedzanej osi...

> czy te opony sa kierunkowe czy nie ? bo tak ogladajac zauwzylem ze

> chyba sa niekierunkowe

A obejrzyj moze gdzies maja napis ,ze ta strona na zew albo kierunek obrotu.

Napisano

> hankoki nie sa az takie zle, ot taka srednia polka. Chociaz po

> przesiadce na goodyear excellence nie chce nic innego

Ja widzialem po przesiadce na sredniej jakosci zimowki...

> Wieksza frajda jak tyl ucieka

Szczegolnie z dziecmi na pokladzie...

Napisano
  • Autor

no zarty zartami ale realnie mowiac to co gdzie ta nowa wsadzic oponke aby bylo bezpiecznie ?

Napisano

> no zarty zartami ale realnie mowiac to co gdzie ta nowa wsadzic

> oponke aby bylo bezpiecznie ?

TYL zeby.GIF

Napisano

Przy takim przebiegu na starych to praktycznie roznicy nie bedzie, wiec wsadz gdzie Ci sie tylko podoba i nie denerwuj sie tak takimi pierdolami ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przy takim przebiegu na starych to praktycznie roznicy nie bedzie,

> wiec wsadz gdzie Ci sie tylko podoba i nie denerwuj sie tak

> takimi pierdolami

ja tam sie nie denerwuje tylko tak sobie do glowy mi przyszlo - najwyzej w wulkanizacyjnym gdzie beda zakladac mi oponke zobacza gdzie ile bieznika startego i jakos skompletuja smile.gif

Napisano

> ja tam sie nie denerwuje tylko tak sobie do glowy mi przyszlo -

> najwyzej w wulkanizacyjnym gdzie beda zakladac mi oponke zobacza

> gdzie ile bieznika startego i jakos skompletuja

Jezeli nie darles opon na kazdym starcie ze swiatel (a po Twoich postach wydaje mi sie, ze wolisz na auto chuchac niz jezdzic grinser006.gif) to napewno gumiarz Ci po 2kkm powie na oko ile opony zdarles rotfl.gif, nawet jak mu sie mierzyc zechce to wynik bedzie na granicy bledu.

Napisano

Proponuję udać się do specjalistycznego zakładu (najlepiej zakładu homologacji i badań pojazdów instytutu transportu samochodowego) kontakt

gdzie przeprowadzą wiarygodne badania zachowania Twojego pojazdu z uwzględnieniem miejsca montażu nowej opony.

W wyniku takich badań będzie można założyć oponę na właściwe koło, jak również wybrać właściwą obręcz. Może się bowiem okazać, że nową oponę należy założyć na obręcz która aktualnie jest zamontowana na innym kole i założenie nowej opony dla zachowania bezpieczeństwa prowadzenia Twojego pojazdu będzie wymagać rotacji wszystkich opon.

Nie zapomnij też zapytać producenta opon, czy zakupiona przez Ciebie opona może być montowana z pozostałymi trzema - mimo tego samego bieżnika mogła zostać wyprodukowana w innej fabryce, przy użyciu innej mieszanki gumy i w innych warunkach fizykochemicznych, co uniemożliwia jej użycie w komplecie z innymi oponami.

Pamiętaj także o konieczności napompowania wszystkich 4 opon równocześnie tą samą mieszanką gazów - jeśli w tej nowej będziesz miał inną mieszankę gazów (np. napompujesz ją powietrzem, a pozostałe azotem), będzie się inaczej zachowywać przy zmianie temperatur, co może w znaczący sposób wpłynąć na bezpieczeństwo, a w razie wypadku na wypłatę odszkodowania.

Napisano

hehe.gifbiglaugh.gif

Ja krócej kupowałem drugie auto niż on jedną oponę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja krócej kupowałem drugie auto niż on jedną oponę

czy ty na tym kaciku robisz za pajaca ? bo zamiast cos powiedziec sensownego to zabawiasz odpowiedziami nie zwiazanymi z tematem i tylko tematy sie roztrstaja o nie potrzebne posty.

Napisano

> czy ty na tym kaciku robisz za pajaca ? bo zamiast cos powiedziec

> sensownego to zabawiasz odpowiedziami nie zwiazanymi z tematem i

> tylko tematy sie roztrstaja o nie potrzebne posty.

Ale ja serio piszę. Zobaczyłem mojego lacka u dealera w komisie, zrobiłem jazdę próbną i tego samego dnia po paru godzinach zadzwoniłem do kolegi, który tam pracuje, że go kupuję. Natomiast ty szczypiesz się i panikujesz z tą oponą jakbyś życiową decyzję podejmował.

Napisano

> Ale ja serio piszę. Zobaczyłem mojego lacka u dealera w komisie,

> zrobiłem jazdę próbną

A ja trzy kolejne auta kupiłem na odległość hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale ja serio piszę. Zobaczyłem mojego lacka u dealera w komisie,

> zrobiłem jazdę próbną i tego samego dnia po paru godzinach

> zadzwoniłem do kolegi, który tam pracuje, że go kupuję.

> Natomiast ty szczypiesz się i panikujesz z tą oponą jakbyś

> życiową decyzję podejmował.

Bo mam wkolo swojej osoby (w domu i okolicy) kilka osob ktore mi rozne teorie troja a ja jako z zawodu informatyk gubie sie w dzidzinie motoryzacyjnej wiec wole tutaj Was sie popytac i miec pewnosc ze dzieki wam podejme sluszna i najlepsza decyzje.

Ja swoje Aveo tez kupilem w dwa dni - bylem ograniczony finansowo i chcialem nowe autko smile.gif i nie zaluje tego zakupu.

Jako popierdulka na miasto bardzo dobrze sie sparwuje a takze teraz wyjazd nad morze (ponad 500km w jedna strone) tez sie super spisywal. Nawet powrot na innej oponie trzymal autko ladnie na naszych chorych drogach ( koleiny itp)

Napisano

> spisywal. Nawet powrot na innej oponie trzymal autko ladnie na

> naszych chorych drogach ( koleiny itp)

A nie widzisz absurdu w tym, że zakładasz milion wątków - wszyscy Ci odpowiadają, żebyś albo kupił taką samą oponę, albo parę opon, a Ty i tak robisz swoje ?

Jaki był sens tych pytań jak zrobiłeś coś, co wszyscy Ci odradzali ??

Napisano
  • Autor

> A nie widzisz absurdu w tym, że zakładasz milion wątków - wszyscy Ci

> odpowiadają, żebyś albo kupił taką samą oponę, albo parę opon, a

> Ty i tak robisz swoje ?

> Jaki był sens tych pytań jak zrobiłeś coś, co wszyscy Ci odradzali ??

no i wlasnie kupilem taka sama opone bo te co sa na samochodzie sa malo zuzyte wiec roznica w bieznika znikoma

Napisano

> no i wlasnie kupilem taka sama opone bo te co sa na samochodzie sa

> malo zuzyte wiec roznica w bieznika znikoma

To tylko samochod jest a nei dziecko. Mi w nowej ceed przeciela sie opona, na dodatek juz jej nei produkuja! Kupilem roczna uzywke i nie ma zadnej roznicy w biezniku.

Pamietaj, ze nagroliswosc gorsza od faszyzmu. grinser006.gif

Napisano

> Jako popierdulka na miasto bardzo dobrze sie sparwuje a takze teraz

> wyjazd nad morze (ponad 500km w jedna strone) tez sie super

> spisywal. Nawet powrot na innej oponie trzymal autko ladnie na

> naszych chorych drogach ( koleiny itp)

Nie obraz sie, bo nie to jest celem mego posta, ale z boku, dla osoby nie zyjacej Twymi problemami motoryzacyjnymi naprawde troche to smiesznie wyglada.

Samochod masz chyba 2 miesiace, a problemow co niemiara, wiec wniosek z tego taki, ze albo strasznie kijowe autko kupiles, albo mocno przewrazliwiony jestes.

Wiem, ze nie kazdy musi znac sie na autach, zreszta ja tez sie nie znam i nie lubie sie brudzic (na dodatek zawsze jak cos naprawie to cos innego popsuje hehe.gif) wiec gdy zepsuje mi sie byle gow.. jade do mechanika.

500km w 1 strone nie jest argumentem do zadowolenia z nowki auta, ludzie o wiele wiecej nie takimi szrotami robia. Ja np. 9 letnim Lanosem takie dystanse z marszu robie 2x w tygodniu i nie ma w tym nic dziwnego, bo choc jest cholernie niewygodny i ma wiele wad to mechanicznie staram sie go utrzymywac w stanie bdb.

20.GIF

Napisano

...a ja proponuje zamknąć już ten temat i będzie po sprawie palacz.gif

Napisano

> Samochod masz chyba 2 miesiace, a problemow co niemiara,

Ja to widzę tak - chłopak wydał furę kasy, kupił sobie pierwsze auto, chucha i głaszcze go - jak przeciętny szczęśliwiec w PRL. Jest trochę faktem posiadania nowego auta podniecony i stąd nadaktywność w necie.

Spokojnie, dojrzeje, zmieni kilka aut i zacznie do auta podchodzić normalnie, jak do butów czy ścierki do podłogi.

Napisano

Bez urazy dla Portala ale to kwestia, jaki kto jest, jakie ma nawyki. Mam kumpla od lat dziecięcych. Super gościu przyjaciel w stylu takich, z którym można konie kraść, ale nie można z nim chodzić do sklepu.

Przykład wypad do Zakopca idziemy do spożywczego on chce kupić sobie rybkę w puszce 5 min czytał etykietki prosił sprzedawczynie o to by podała następną w międzyczasie zrobiła się dluuuuugaśna kolejka spragnionych facetów za piwem napięcie rośnie pomruki niezadowolenia a on dalej wybrzydza a na koniec i tak nic nie kupił.

Czasem trzeba wziąć na wstrzymanie i uzbroić się w cierpliwość. Portal nie przejmuj się kupiłeś już tą oponę załóż ja na tył i ciesz się bezawaryjną jazda Chevim. Mimo tej przygody mam nadzieje ze milo będziesz wspominał urlop. Chrzest bojowy za tobą.

Napisano

> hankoki nie sa az takie zle, ot taka srednia polka. Chociaz po

> przesiadce na goodyear excellence nie chce nic innego

> Wieksza frajda jak tyl ucieka

Conti Premium Contact 2 lepsze - sprawdziłem na O1, polecam Conti smile.gif

Napisano

> Conti Premium Contact 2 lepsze - sprawdziłem na O1, polecam Conti

Nigdy nie mialem hmm.gif IMHO goodyear sa lepsze chociaz ze wzgledu na wiekszy udzial w sporcie.

Napisano

> Nigdy nie mialem IMHO goodyear sa lepsze chociaz ze wzgledu na

> wiekszy udzial w sporcie.

Piszę o porównaniu tych dwóch modeli w tej samej O1 TDI - na Conti jeździ się lepiej (trzymanie w zakrętach) i jak narazie nie zdradzają tendencji do ząbkowania (typowe w O1).

Napisano

> Piszę o porównaniu tych dwóch modeli w tej samej O1 TDI - na Conti

> jeździ się lepiej (trzymanie w zakrętach) i jak narazie nie

> zdradzają tendencji do ząbkowania (typowe w O1).

W Aveo trudno to dostrzec bo cala buda sie przechyla grinser006.gif

Co do zabkowania to wystepuje to przedewszystkim w skomplikowanych zawieszeniach tylnych. A w Aveo jest belka skretna wiec nie ma prawa wystapic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.