Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] poprawa cyrkulacji powietrza wewnątrz....

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

zastanawiałem się ostatnio w związku z upałami i klimatyzacją czy nie dałoby się poprawić skuteczności jej działania poprzez poprawienie cyrkulacji powietrza wewnątrz, mam bowiem wrażenie że dmuchawa wdmuchuje zimne powietrze do wnętrza a to ciepłe powietrze 'stoi' przez co skuteczność jest niewielka, przejechałem się ostatnio nowym Avensisem i byłem zdziwiony jak szybko klimatyzacja schłodziła auto - mimo że to stało wcześniej długo w pełnym słońcu, a wentylator chodził na małych obrotach,

pomysł jest taki- na tylnym pasie pod zderzakiem jest kratka wentylacyjna - może założyć przed nią jakiś wysokowydajny wentylator na 12V na którym pojawia się napięcie po załączeniu zapłonu, wspomagałby cyrkulacje powietrza, jak sądzicie dałoby to coś?

brat

Napisano

Pomysł dobry tylko ciekawe czy wentylator będzie na tyle wydajny. Moim zdaniem lepiej powiększyć liczbę kanałów powietrza, np. na wzór Omegi B - tam tych kanałów jest sporo.

Napisano
  • Autor

> Pomysł dobry tylko ciekawe czy wentylator będzie na tyle wydajny.

> Moim zdaniem lepiej powiększyć liczbę kanałów powietrza, np. na

> wzór Omegi B - tam tych kanałów jest sporo.

o widzisz, nie pamiętam ile jest w O-B ale OIDP w niektórych autach są dwie, po bokach pod zderzakiem, nie uśmiecha mi się działać szlifierką kątową przy aucie furious.gif więc pomyślałem o rozwiązaniu z dodatkowym wentylatorem, ale musiałby być solidny taki w metalowej obudowie - taki jak stosuje się w wentylacji szaf sterowniczych itp,

brat

Napisano

Jeżeli chodzi o skuteczność chłodzenia klimatyzacji mam porównanie z Fiatem Palio - Wekeend - totalna porażka od nowości, wszystko sprawne, serwisowane itp.

W mojej starej, poczciwej astrze chłodzi super, jak nagrzane auto na słońcu to rzeczywiście trzeba przedmuchać, 3,4 bieg dmuchawy, ale w trasie to max. 1 i czasami trzeba wyłączyć, bo za zimno.

Napisano

A czy ten nowy Avensis nie miał czasem szyb odbijających promieniowanie cieplne? WIele nowych auta tak ma poza tym wydaje mi się, że automatyczna klima (a sądzę, że auto tej klasy ją ma) na początku daje prawie maxa na wentylach i na chłodzeniu - inna sprawa, że tego nie czuć ani nie słychać - taka to już nowa konstrukcja...

Tak na marginesie mój asterix świetnie schładza się po długim postoju na słońcu - nie narzekam. Narzekam za to na klime w megance - niestety jest jakaś tak strasznie mało chłodząca (ponoć w tej wersji to TTTM...)

Pozdrawiam

Calv

Napisano
  • Autor

> Sama Omega B ma to tak rozplanowane:

OK, chyba myślimy o czymś innym,

astra G ma podobnie jak w Omedze - ja mam wersję która również ma nadmuchy na nogi pasażerów z tyłu,

tzw. kratka wentylacyjna o której mówię to kratka która znajduje się w pasie tylnym, pod zderzakiem i wylatuje nią powietrze na zewnątrz, powietrze przelatuje przez kratki zaślepiające również otwory w tapicerce tylnej przez który jest dostęp do lamp, dopiero później leci do tej kratki na zewnątrz, stąd mój pomysł aby "pomóc" w cyrkulacji powietrza,

brat

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o skuteczność chłodzenia klimatyzacji mam porównanie z

> Fiatem Palio - Wekeend - totalna porażka od nowości, wszystko

> sprawne, serwisowane itp.

> W mojej starej, poczciwej astrze chłodzi super, jak nagrzane auto na

> słońcu to rzeczywiście trzeba przedmuchać, 3,4 bieg dmuchawy,

> ale w trasie to max. 1 i czasami trzeba wyłączyć, bo za zimno.

widzisz, ja korzystam z pokrętła regulacji temperatury, bo z pokrętłem na min. można załapać co najwyżej anginę a w środku i tak będzie duszno poza tymi strumieniami zimnego powietrza, ustawiam np 1/3 mniej zimnego niż na maks i daję dmuchawę na II stopień, do tego strumień główny powietrza na szybę przednią, wciąż jednak nie jest tak jak powinno, do samej skuteczności dmuchawy/wentylacji nie mogę mieć zastrzeżeń bo wieje mocno, jednak wrażenie jest takie jakby powietrze nie wywiewało na zewnątrz,

brat

Napisano
  • Autor

> A czy ten nowy Avensis nie miał czasem szyb odbijających

> promieniowanie cieplne?

bocznych i tylnej na pewno nie, przedniej - nie wiem,

> WIele nowych auta tak ma poza tym wydaje

> mi się, że automatyczna klima (a sądzę, że auto tej klasy ją ma)

> na początku daje prawie maxa na wentylach i na chłodzeniu - inna

> sprawa, że tego nie czuć ani nie słychać - taka to już nowa

> konstrukcja...

owszem słychać było i to głośno, dlatego skręciliśmy ją na II bieg, po kilku minutach w aucie było bardzo przyjemnie - coś pewnie koło tych 21stC które były nastawione, i to właśnie mnie zastanowiło, słońce grzało, wentylacja lekko chłodziła, nawiew nie dmuchał mocno i było super, w astrze muszę ustawić większy nawiew, niższą temp powietrza niż leciała z nawiewów w Avensisie a i tak nie uzyskam takiego komfortu, stąd moje podejrzenie padło na kratkę wylotu powietrza ze środka, jeszcze jutro pozamykam auto i przyłożę rękę pod zderzak do tej kratki czy w ogóle czuć czy cośtam wieje,

> Tak na marginesie mój asterix świetnie schładza się po długim postoju

> na słońcu - nie narzekam. Narzekam za to na klime w megance -

> niestety jest jakaś tak strasznie mało chłodząca (ponoć w tej

> wersji to TTTM...)

nie wiesz, że nie kupuje się aut na F wink.gif

nie no żartuję, sam pewnie następne kupię na F hehe.gif

brat

Napisano

A próbowałeś z włączonym obiegiem wewnętrznym? Wtedy klima schładza co raz to chłodniejsze powietrze z wnętrza a nie pobiera cały czas ciepłe z zewnątrz. Pewnie w Toyotce jest klima automatyczna i komp sam taką czynność wykonał żeby szybko uzyskać ustawioną temperaturę.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś z włączonym obiegiem wewnętrznym? Wtedy klima schładza

> co raz to chłodniejsze powietrze z wnętrza a nie pobiera cały

> czas ciepłe z zewnątrz. Pewnie w Toyotce jest klima automatyczna

> i komp sam taką czynność wykonał żeby szybko uzyskać ustawioną

> temperaturę.

fakt, pewnie byłoby to skuteczniejsze, niemniej mam odpiętą wtyczkę z silniczka obiegu wew. bo się zacina więc tymczasem nie mam sterowania obiegiem wew. mlot.gif

brat

Napisano

tymczasem nie mam

> sterowania obiegiem wew.

O to całkiem jak i ja. Genialny patent Opla z elektrycznym silniczkiem obiegu wewnetrznego. zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> O to całkiem jak i ja. Genialny patent Opla z elektrycznym

> silniczkiem obiegu wewnetrznego.

elektryczny niech będzie, ale rozwiązanie jest chore, a wystarczyło nie oszczędzać na dwóch microswitchach 0,05Eur i zrobić patent jaki opracował jeden z kolegów z forum,

brat

EDIT: zdjąłem dziś tapicerkę osłaniającą pas tylny i mój pomysł okazuje się w praktyce trudny do zrealizowania, nie ma szans wsadzić tam wentylatorów :/ jedynie gdzieś z boku jednocześnie uszczelniając całość więc pomysł jest utopijny sciana.gif

Napisano

Hej kolego, kiedyś dorwałem manual ale od corsy c i tak było opisane błyskawiczne schładzanie wnętrza w upalne dni:

oczywiście pomijam kwestię przewietrzenia przed włączeniem klimy itd.

1. właczamy obieg wewnętrzny czyli jednocześnie zabezpieczamy przed wciąganiem gorącego powietrza z zewnątrz.

2. właczamy klimę i nawiew na min 2 następnie pokrętło nawiewu ustawiamy na twarz natomiast środkowe kratki na wprost i lekko do góry.

w całej kabinie po 20 - 30 sekundach robi się odczuwalnie chłodno.

trzeba tylko pamiętać aby zaraz potem (jak szybko schłodzisz kabimę) właczyć dopływ powietrza z zewnątrz (tlenu co by nie zasnąć) nawiew na szybę 1 lub 2 i możesz jechać nad morze.

nie za zimno nie za ciepło (wysoka amerykańska klasa)

trochę przynudziłem, to banały ale naprawdę działa,

Napisano

Niemal to samo znalazlem w niemieckiej instrukcji obslugi mojego wozu, czytajac z nudow w oczekiwaniu na pizze...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.