Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Sequent 24 nie przechodzi na LPG - pomocy !!!

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów i proszę o pomoc.

Mam instalację jak w tytule w Chevrolecie Aveo.

Postanowiłem dołożyć do układu odcięcie pompy paliwowej NoPB. Zrobiłem je na standardowym przekaźniku samochodowym z biernym stykiem, zasilanym spod cewki zaworu gazowego (włącza się zawór LPG razem z przekaźnikiem i rozłącza zasilanie pompy NoPB - miałem tak samo w poprzednim aucie). Ponieważ przewody do zaworu były bardzo długie i przechodziły obok skrzynki z bezpiecznikami, gdzie ulokowałem dodatkowy przekaźnik, połączenie wykonałem przrz przecięcie przewodów do cewki i podlutowanie do połączonych końców konektorków, które następnie umieściłem w kostce przekaźnika. Stykiem biernym rozłączam przewód pompy paliwowej. Na czas tych zmian nie zdejmowałem napięcia z instalki LPG, ponieważ operowałem tylko na przewodzie do elektrozaworu, a kluczyki nie były w stacyjce.

Połączenia zostały wykonane profesjonalnie (jestem elektrykiem), a mimo to po uruchomieniu auta nie mogę przejść na LPG, nawet po zagrzaniu. Próbowałem wyjąć bezpiecznik LPG i włożyć go po kilku minutach, ale to nic nie dało. Przekaźnik nie jest polaryzowany, więc nie może być mowy o błędnym podaniu napięcia. Panel LPG świeci, pokazuje ilość gazu, natomiast nie chce się przełączyć. Chwilowo wyjąłem dołożony przekaźnik puszczając pompę NoPB na zworce, ale to też nic nie dało. Czy ktoś ma jakiś pomysł ???

Nie wykluczam otarcia się o masę przewodów zasilających cewkę zaworu LPG po ich przecięciu a przed włożeniem w kostkę nowego przekaźnika.

Napisano

witam !! są dwie możliwości . 1 padł czujnik temperatury i ciśnienia na listwie wtryskowej , jeżeli tam występuje , ale wtedy na przełączniku paliła by się na pomarańczowo dioda od trybu pracy . 2 pamiętaj o tym że w SQ24 elektrozawory gazowe sterowane są "masą "sygnał wysyłany jest z centrali SQ24 , "plus jest stały "pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> witam !! są dwie możliwości . 1 padł czujnik temperatury i ciśnienia

> na listwie wtryskowej , jeżeli tam występuje , ale wtedy na

> przełączniku paliła by się na pomarańczowo dioda od trybu pracy

> . 2 pamiętaj o tym że w SQ24 elektrozawory gazowe sterowane są

> "masą "sygnał wysyłany jest z centrali SQ24 , "plus jest stały

> "pozdrawiam.

I tego się obawiałem...moja głupota....odkręciłem główną śrubę zasilającą panel przekaźników, ale zapomniałem, że instalka jest zasilana bazpośrednio z plusa aku osobnym bezpiecznikiem.

Zatem na skutek nieodpięcia plusa miałem go cały czas na kablu podczas moich manewrów ?

Czy wówczas przypadkowe dotknięcie wolnym końcem do masy mogło spowodować uszkodzenie? Żadnych iskier nie dostrzegłem...a choćby nawet, to przy stałym plusie powinien co najwyżej polecieć bezpiecznik.

Nie gwarantuję też, że dotknąłem, jest to jedynie prawdopodobne. A czy w przypadku uszkodzenia tranzystora sterującego zaworem układ nie powinien próbować przerzucić ? Przecież nie zorientuje się, że cewka nie weszła.

Napisano

> I tego się obawiałem...moja głupota....odkręciłem główną śrubę

> zasilającą panel przekaźników, ale zapomniałem, że instalka jest

> zasilana bazpośrednio z plusa aku osobnym bezpiecznikiem.

> Zatem na skutek nieodpięcia plusa miałem go cały czas na kablu

> podczas moich manewrów ?

> Czy wówczas przypadkowe dotknięcie wolnym końcem do masy mogło

> spowodować uszkodzenie? Żadnych iskier nie dostrzegłem...

> Nie gwarantuję też, że dotknąłem, jest to jedynie prawdopodobne. A

> czy w przypadku uszkodzenia tranzystora sterującego zaworem

> układ nie powinien próbować przerzucić ? Przecież nie zorientuje

> się, że cewka nie weszła.

masz może jakiś schemat? bo też planuje zrobić odcięcie pompy na lpg hmm.gif

Napisano
  • Autor

> masz może jakiś schemat? bo też planuje zrobić odcięcie pompy na lpg

To łopatologicznie proste. Podpinasz cewkę przekaźnika równolegle do zaworu LPG, a stykiem biernym przerywasz obwód pompy NoPB. Nie bardzo mogę narysować schemat, bo montaż jest zależny od auta, choć idea ta sama. Poza tym to cztery przewody, z którycvh dwa powstają przez przecięcie jednego - cóż tu rysować ? ...choć jak widać, można się sparzyć 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

w SQ24 elektrozawory gazowe sterowane są

> "masą "sygnał wysyłany jest z centrali SQ24 , "plus jest stały

A nie masz kolego jakiegoś schematu centralki ?

Jestem wystarczająco elektronikowaty, żeby sobie pomierzyć napięcia i w razie potrzeby podłubać w układzie, a przynajmniej w obwodach wyjściowych.

Napisano

teraz nie mam , jutro wieczorem , jak będę miał to zapodam,może być na priv ? cool.gif

Napisano
  • Autor

> teraz nie mam , jutro wieczorem , jak będę miał to zapodam,może być

> na priv ?

Jasne, z góry dziękuję !!!

Podesłałem prywatnego maila na priv-a.

Napisano

> masz może jakiś schemat? bo też planuje zrobić odcięcie pompy na lpg

Polecam podłączenie się po czujniku uderzeniowym, tak jak zrobił to Citymatic w punto2 . Podłączenie przed pompą może spowodować palenie się kontrolki silnika ...

Napisano
  • Autor

> Polecam podłączenie się po czujniku uderzeniowym, tak jak zrobił to

> Citymatic w punto2 . Podłączenie przed pompą może spowodować

> palenie się kontrolki silnika ...

Układ oczywiście słuszny. Manual może dać naszemu koledze sporo informacji co do szczegółów, natomiast nie pojmuję w jaki sposób wpięcie styku "po mojemu", czyli za istniejącym przekaźnikiem pompy, może spowodować uruchamianie kontrolki silnika. Przecież odcinam bezpośrednio silnik pompy...chyba, że coś mierzy przepływ prądu lub ciśnienie paliwa, wtedy oszukanie tego może być skomplikowane, ale jakiemu celowi miałoby to służyć ?

Napisano

> ... natomiast nie pojmuję w jaki sposób wpięcie styku "po mojemu", czyli za istniejącym przekaźnikiem pompy, może spowodować uruchamianie kontrolki silnika. ...

Przepraszam, ale nie wnikałem za bardzo w Twoją wersję.

Pamiętam tylko, że była wersja montażu przekaźnika w skrzynce bezpieczników w komorze silnika punto2 i podobno tam były właśnie tego typu problemy ...

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, ale nie wnikałem za bardzo w Twoją wersję.

> Pamiętam tylko, że była wersja montażu przekaźnika w skrzynce

> bezpieczników w komorze silnika punto2 i podobno tam były

> właśnie tego typu problemy ...

No-cóż, może to kwestia szczegółów instalacji konkretnego auta. Ja wpiąłem w felicii i było OK, teraz tak samo postąpiłem w aveo i analizując schemat nie znalazłem przyczyn, dla których miałoby być coś nie tak w moim aucie. Upewnię się, kiedy postawię LPG na nogi frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.