Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prosze o pomoc w regulacji lanka 1,5 16v

Featured Replies

Napisano

Witam chciałem wyregulować porządnie lanka kupiłem interface i mam programik tylko brak trochę wiedzy. Przy odczycie jak chciałem parownik wyregulować to napięcie sondy skakało dziwnie bo nie mogłem ustwić tak parownika żeby było na zielonym tle. Od 0,60v odrazu spada do 0,30v i za chiny nie chciało sie zatrzymać koło 0.5

i myślę że coś jest źle z tymi ustawieniami.

282565119-bez%A0tytu%B3u1.jpg

282565119-bez%A0tytu%B3u.jpg

Napisano

napięcie sondy ma oscylować od 0,1 do 0,8V. Jeśli tak jest, to zostaw gaz w spokoju i poszukaj innych problemów w aucie.

Napisano

>Przy odczycie jak chciałem

> parownik wyregulować to napięcie sondy skakało

czyli wygląda że było dobrze

> dziwnie bo nie

> mogłem ustwić tak parownika żeby było na zielonym tle.

czyli chciałeś zrobić źle

>Od 0,60v

> odrazu spada do 0,30v i za chiny nie chciało się zatrzymać koło

> 0.5

> i myślę że coś jest źle z tymi ustawieniami.

poczytaj sobie nt działania sondy lambda

Napisano
  • Autor

ale na wolnych obrotach czyli 800-850 jak mi gaziarz ustawiał na początku to elegancko ta kreska stała w miejscu na 0,45 na elektrodzie czytałem i ustawieniach i koleś miał całkiem inaczej niż ja i teraz nie wiem czy on ma źle czy ja.

282566772-Widok1.jpg

282566772-Widok2.jpg

Jest kilka dość znacznych różnic w moich a jego ustawieniach niewiem czy tu nie leży problem.

post-118760-14352503025177_thumb.jpg

Napisano

> ale na wolnych obrotach czyli 800-850 jak mi gaziarz ustawiał na

> początku to elegancko ta kreska stała w miejscu na 0,45

to znaczy że źle było i jeżeli gaziarz starał się doprowadzić do takiej sytuacji to czym prędzej zmień gaziarza bo ma on wiedzy o LPG tyle co ty, czyli nic

> na

> elektrodzie czytałem i ustawieniach i koleś miał całkiem inaczej

> niż ja i teraz nie wiem czy on ma źle czy ja.

Nie ma takich samych ustawień, każdy samochód reguluje się indywidualnie i ustawienia będą się różnić. Tylko zasady regulacji są takie same..

old.gif szukajka! +lambda +oscylacje 1 rok

Napisano
  • Autor

Dzięki widzę że będę musiał poważnie zagłębić sie w temacie instalacji gazowych poczytam po uczę się dzięki za pomoc

Napisano

> Dzięki widzę że będę musiał poważnie zagłębić sie w temacie

> instalacji gazowych poczytam po uczę się dzięki za pomoc

No właśnie. Jak zrozumiesz podstawy działania wtedy z chęcią pomożemy w konkretnych aspektach regulacji i ustawień.

Napisano

poszukaj watkow o regulacji bingo z ostatnich 3 miesiecy. wydaje mi sie, ze dosc lopatologicznie bylo tam wyjasnione co i jak nalezy wciskac i czym krecic zeby ustawic poprawnie.

i wrzuc screen z oscyloskopu przy jalowych i 3000obr. najlepiej pod obciazeniem. 1 osoba jedzie, a druga obsluguje komputer.

Napisano
  • Autor

Mam tylko pytanie ważne czy mogę uszkodzić silnik jeżdżąc tak jak teraz tzn. na wolnych obrotach jest w granicach 0.6v czyli bogata mieszanka. Chodzi mi o to że nie mam za dużo czasu a wiedzy w temacie muszę przyswoić sporo tak że zejdzie mi troche z tym.

Napisano

> Mam tylko pytanie ważne czy mogę uszkodzić silnik jeżdżąc tak jak

> teraz tzn. na wolnych obrotach jest w granicach 0.6v czyli

> bogata mieszanka. Chodzi mi o to że nie mam za dużo czasu a

> wiedzy w temacie muszę przyswoić sporo tak że zejdzie mi troche

> z tym.

jak jest bogato to bedzie CI wiecej palil. gorzej jak jest ubogo bo wtedy mozesz uwalic glowice, zawory, uszczelke i inne historie.

skoro nie masz wiedzy i czasu to podjedz po prostu do kumatego gaziarza.

ale proponuje przejrzec Ci watki. ja kiedys tego tez nie rozumialem. kilka prob, pytan i odpowiedzi z forum i 001.gif

w jednym z moich watkow wydaje mi sie, ze lopatologicznie opowiedziane jest jak wyregulowac. jesli bedziesz mial pytania to pisz.

Napisano
  • Autor

Po krótkiej nauce mam kilka rzeczowych pytań grinser006.gif :

-jak sprawdzić punkt neutralny sondy lambda?

-czy jeśli sonda oscyluje od 0,2 do 0,6 i krokowy kroczy od 90 do 110 to jest wyregulowany tak jak powinno być? Bo wyczytałem że złoty środek to 100 kroczków i pwa ustawiło sie podczas nauki na 100.

Napisano

> Po krótkiej nauce mam kilka rzeczowych pytań :

> -jak sprawdzić punkt neutralny sondy lambda?

punkt neutralny w Twoim przypadku wynosi 0.44V - odczytujesz to w programie - screen na samej gorze

> -czy jeśli sonda oscyluje od 0,2 do 0,6 i krokowy kroczy od 90 do 110

> to jest wyregulowany tak jak powinno być?

jesli sonda oscyluje w takim zakresie to powiedzmy, ze jest ok. aczkolwiek trzeba zobaczyc jak szybko oscyluje. punkt pracy krokowego zalezy od auta i nie ma zlotego srodka i imvho nie mozna powiedziec, ze powinno byc 100 bo wtedy jest ok. daj screeny z oscyloskopu przy jalowym i przy 3000obr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.