Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

proszę o pomoc-odpalenie silnika 1.1 60s (gaźnik)

Featured Replies

Napisano

Jakieś pół roku temu po 4 letniej przerwie wyciągnąłem fiacika uno z silnikiem 1.1 60s z garażu i problemy pojawiały się od samego początku...głównie z odpaleniem silnika...na początku tylko przy rozgrzanym silniku, teraz również przy zimnym. Problemem jest brak iskry (chyba), Czytając różne fora, wymieniłem moduł zapłonu, świece, kable do świec, kopułkę ( bo był zaśniedziała w środku), wyczyściłem wszystkie połączenia masy...i dalej nic, czasem odpala bez problemu, a czasem w ogóle...dodam ,że 4 latka temu autko było prawie nie zawodne...powiedzcie, co moźe byc jeszcze przyczyną,

Napisano

> Jakieś pół roku temu po 4 letniej przerwie .... <

Witam,

Cewka zapłonowa - niech się na niej Kolega skupi (z tego co widzę nie była ruszana).

Proponuję jeszcze raz przejrzeć posty z kącików Fiata z nastawieniem na problemy z cewką.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Cewka zapłonowa - niech się na niej Kolega skupi (z tego co widzę nie

> była ruszana).

O przepraszam , nie dopisałem, ale też była wymieniona na nową, problem to może być czujnik halla w aparacie zapłonowym...ale czy to może być rozwiązaniem???

Napisano
  • Autor

> uzupełnij profil skąd jesteś, może ktoś z rejonu pomoże

<DONE ok.gif>

Napisano

> problem to może być czujnik halla w aparacie zapłonowym...ale

> czy to może być rozwiązaniem???

W sumie to już niewiele rzeczy zostało do wymiany wink.gif

Ale trop jest dobry , jeśli nie jest to jak piszesz kwestia związana z brakiem paliwa , to czujnik dający impulsy do modułu zapłonowego może okazać się strzałem w dziesiątkę ok.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie to już niewiele rzeczy zostało do wymiany

zeby.GIF:D nie no bez przesady, paliwo jest, co czuć dookoła samochodu po kilku minutach kręcenia rozrusznikiem...

ok w takim razie byle do poniedziałku, i przejde sie po sklepach może go gdzieś znajde, i spróbujemy...ale jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to proszę o sugestie

ps: czy ktoś w rzeszowie może polecić jakiś dobry sklep z częściami do fiata ( oprócz tego na Okulickiego i oczywiście polmozbytu na rejtana )

Napisano

a czy w ostatnim czasie było grzebane przy rozrządzie ???

przy gaźniku ???

lub była zdejmowana głowica ???

Napisano
  • Autor

> a czy w ostatnim czasie było grzebane przy rozrządzie ???

> przy gaźniku ???

> lub była zdejmowana głowica ???

nie jeszcze od nowości nikt tego nie ściągał czy demontował i nic nie było przy tym robione, jak się chwile pokręci rozrusznikiem, to świece są mokre, ale nie ma na nich iskry...tzn czasem sie pojawi, to wtedy odpala na dotyk, ale ostatnio częściej jej niema anieżeli jest... :\

Napisano

> nie jeszcze od nowości nikt tego nie ściągał czy demontował i nic nie

> było przy tym robione, jak się chwile pokręci rozrusznikiem, to

> świece są mokre, ale nie ma na nich iskry...tzn czasem sie

> pojawi, to wtedy odpala na dotyk, ale ostatnio częściej jej

> niema anieżeli jest... :\

sprawdź przerwe między elektrodami

czy kable połączyłes w prawidłowej kolejności??

palec rozdzielacza ma jakieś luzy???

jak go obrucisz, to czy są jakies niepokojące odgłosy ????

i ostatnie to mi przychodzi na myśl to czujnik Halla (co się bardzo rzadko zdarza)

Napisano

> zeby.GIF nie no bez przesady, paliwo jest, co czuć dookoła samochodu po

> kilku minutach kręcenia rozrusznikiem...

> ok w takim razie byle do poniedziałku, i przejde sie po sklepach może

> go gdzieś znajde, i spróbujemy...ale jak ktoś ma jeszcze jakieś

> pomysły, to proszę o sugestie

> ps: czy ktoś w rzeszowie może polecić jakiś dobry sklep z częściami

> do fiata ( oprócz tego na Okulickiego i oczywiście polmozbytu na

> rejtana )

pozostal jeszcze modul zaplonowy na aparacie. objawy pasuja do niego..wymontowac,sprawdzic styki i kabelek z masa ktory jest pod nim..

Napisano

> pozostal jeszcze modul zaplonowy na aparacie. objawy pasuja do

> niego..wymontowac,sprawdzic styki i kabelek z masa ktory jest

> pod nim..

Quote:

wymieniłem moduł zapłonu, świece, kable do świec, kopułkę

biglaugh.gif

Napisano

> Quote:

> wymieniłem moduł zapłonu, świece, kable do świec, kopułkę

a kabelek mogl sie poluzowac cfaniaczek.gif033102bebe_1_prv.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

i tak jak sie spodziewalem padl czujnik, wykorzystujacy zjawisko halla, wiec nie jest to bezawaryjna czesc... dzieki za pomoc i sugestie

Napisano

Po dłuższym postoju na pewno zwiększyła się ilość wody w benzynie a gazniki są na to czułe.Dolanie do benzyny czegoś co zawiera alkohol izopropylowy coś pomoże.

Napisano
  • Autor

> Po dłuższym postoju na pewno zwiększyła się ilość wody w benzynie a

> gazniki są na to czułe.Dolanie do benzyny czegoś co zawiera

> alkohol izopropylowy coś pomoże.

dzięki, ale to autko szczerze prawie nigdy nawet nie jechało na rezerwie, mój tata, był nadzwyczaj przezorny, i delikatny co do fiacika, i mi to chyba zostało, w cudzysłowiu oczywiście zeby.GIF, ale po wymianie prawie całego aparatu zapłonowego, jak już wspomnialem wymiana czujnika wykorzystującego efekt halla pomógło...i smiga, aż miło zeby.GIF:D:D.

Napisano

>.i smiga, aż miło zeby.GIF:D.

Na ssaniu biglaugh.gif gdy silnik zimny 893goodvibes.gif

Jak natychmiast po odpaleniu wyłączysz ssanie(bez wyłaczania podwyższonych obrotów dla zimnego silnika-wajcha ssania nie do konca wciśnięta)i silnik po chwili zgaśnie to masz problem z wodą w paliwie ok.gif

Czytać:spis kacików/gaz na ulicach/ stara benzyna w baku wazniak.gif

Napisano
  • Autor

> Na ssaniu gdy silnik zimny

> Jak natychmiast po odpaleniu wyłączysz ssanie(bez wyłaczania

> podwyższonych obrotów dla zimnego silnika-wajcha ssania nie do

> konca wciśnięta)i silnik po chwili zgaśnie to masz problem z

> wodą w paliwie

właśnie czytaj wątki, było pisane,że paliwo było świeże, auto garażowane, i zadbane, i o wodzie w paliwie nie było mowy...pozatym wiem jakie są skutki wody w baku...i o ssaniu mi nie mów, bo przez 8 lat jeździłem maluchami, i mam jeszcze 3 do tej pory... 270751858-jezyk.gif:P

pzdr.

Napisano

> ...pozatym wiem jakie są skutki wody w baku...

Z tą wodą w paliwie to tak zwyczjowo się mówi bo nie o wodę w paliwie chodzi ale o to gdzie się oddzieli woda od benzyny i następnie gdzie popłynie ta woda i gdzie się zatrzymie.

U mnie woda się zatrzymuje i gromadzi na/przed zaworkiem otwieranym przez pływak w gazniku.Pomaga odkręcenie zaworka i przedmuchanie.A ponieważ nie chce mi się co chwila odkręcać gaznika,ani lać do pełna do baku benzyny,a dodatki przeciew wodzie pomagają więc dolewam te dodatki do benzyny.

Wlanie świeżej benzyny nie pomaga,woda na zaworku od świeżej benzyny nie zniknie.Jak dożo się nagromadzi tej wody to bez ssania gdy silnik jest zimny nie da się jechać,nawet wymiana dyszy gównej paliwa na większą nie pomogło,do tego dochodzi falowanie obrotów na postoju przy obrotach niższych jak 1500/min.Bez wody na 1000obr ładnie silnik pracuje.

pozdr.

Napisano

> jeździłem maluchami

Z maluchami i 125p nie ma co porównywać bo mają one

do ssania i podwyższania obrotów zimnego silnika dodatkowy mały gaznik.Czasami się zastanawiam gdyby tak do uno się zamontowało gaznik od malucha-ciekawe jak by to jezdziło. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.