Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chcę wymienić piastę - dam radę

Featured Replies

Napisano

Witam. W astrze rodziców padł czujnik ABS w piaście z przodu (ASTRA G 1999). Jako że piasta jest kompletna myślę że dam radę ją wymienić i tu moje pytanie: tarcza zacisk tu nie ma problemu, ale jak zabrać się za odkręcenie śruby przegubu? Czy lepiej ją poluzować jak autko stoi jeszcze na kołach czy są na to jakieś inne patenty. Czy wystarczy dokręcić piaste na "siłę" czy lepiej użyć klucza dynamometrycznego? (musiał bym kupić, ale i tak będę jak coś koszty robocizny do przodu a klucz się przyda). Dzięki za rady i pozdrawiam.

Napisano

> Czy lepiej ją

> poluzować jak autko stoi jeszcze na kołach

Dobry pomysł.

> Czy wystarczy dokręcić piaste na "siłę" czy lepiej

> użyć klucza dynamometrycznego?

Zgodnie ze sztuką kluczem plus na kąty. Wtedy łożysko dłużej pożyje. Ale są też szkoły mówiące: dokręcasz aż czujesz że się gwint na czopie przegubu uplastycznia wink.gif

Napisano

Demontaż: nakrętkę 30mm luzujesz, gdy koło opiera się o podłoże, łatwizna. Wcześniej zdejmujesz kapselek płaskim wkrętakiem, wyciągasz zawleczkę i zapodajesz WD-40. Teraz podnosisz samochód i zdejmujesz koło, potem zacisk hamulca, następnie tarczę hamulcową. Tu może być probvlem z odkręceniem wkręta mocującego tarczę do piasty - dobrze przed odkręcanniem zapodać WD-40 i walnąć go porządnie ciężkim młotkiem!

Masz jeszcze do odkręcenia 3 śruby z łbem torx, które łączą zwrotnicę z piastą. Będziesz potrzebował porządnej 1/2" grzechotki i oczywiście nasadek torx. I WD-40 też! Nie wiem, czy będziesz w stanie je odkręcić, gdy samochód stoi na lewarku - może będzie potrzebny dostęp od dołu i od wewnątrz pojazdy - z kanału lub przy samochodzie na podnośniku. Czasem, zeby sobie ułatwić robotę nie odkręcaj zwrotnicy od amortyzatora, bo poleci ci pochylenie kół!!!

Montaż: 3 śruby torx łączące zwrotnicę z piastą - moment 90Nm, następnie kąt 30* i kąt 15*, ale jeśli masz nowe śruby!!! Jak masz stare, to nie wiem... może wystarczy moment?

Przykręcanie nakrętki przegubu: to już jest zabawa - najpierw dokręcasz 120 Nm, potem luzujesz, następnie dokręcasz 20Nm, potem jeszcze dociagasz sztywnym kluczem o kąt 90*. Oczywiście przepis dotyczy nowej nakrętki, jak przy wymianie przegubu starego na nowy, ale przy starej nakrętce to nie wiem, bo jest przeciągnięta...

Jakby nie kombinować, to klucz dynamometryczny jest potrzebny...

Powodzenia. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie za pomoc i mam jeszcze jedno pytanko. Czy kabelek wychodzący z piasty jest do niej wlany, czy ten niebieski kwadracik to wtyczka? Fotka z allegro ( link ). Po obadaniu problemu widzę że te kabelki wychodzące z piasty są u mnie oderwane przy samej piaście.

A że chwilowo nie mam dostępu do autka to chcę wiedzieć jak mam się przygotować. Gdyby to była wtyczka to malinka, bo bym sobie ją odłączył i dolutował kabelki spowrotem zlosnik2.gif

Napisano

Niedawno wymienialem taka piaste, oczywiscie w AII. Spokojnie poradzisz sobie z podnosnika typu "zaba", kanal niepotrzebny. Wtyczka czujnika ABS jest podlaczona do czujnika ABS w piascie, wiec nie przejmuj sie tym, ze w starej piascie przewody sa urwane. Zakladasz nowa piaste, podlaczasz wtyczke do wtyczki "od strony samochodu", przewod wychodzi z komory silnika. Niebieski, okragly duzy plastik na zdjeciu to uchwyt transportowy dla wtyczki ABS (szara, na srodku uchwytu transportowego-nic nie lutujesz, wyjmujezsz szara wtyczke z uchwytu transportowego, podpinasz jak wyzej), przed montazem zdejmujesz uchwyt z piasty. Sruby mocujace piaste do zwrotnicy dobrze jest pokryc srodkiem do blokowania srub (dostepny w sklepach motoryzacyjnych) i dokrecic odpowiednim momentem (patrz wyzej na posty). Ja zdjalem cała zwrotnice bo klient i tak mial jechac na geometrie, jest wtedy znacznie latwiej.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.