Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn chłodzący

Featured Replies

Napisano

Witam

Proszę radę ws. płynu chłodzącego.

Otóż mam instalację LPG od 4 lat i do tej pory wszystko działało w porządku. Niestety ostatnio zaczął schodzić płyn chłodzący. Różowy nalot pojawiał się przy poluzowanych opaskach zaciskowych przy wężach układu chłodzenia LPG. Dokręciłem, wyczyściłem różowy nalot i na jakiś czas pomogło. Ale znowu płyn zszedł i pojawił różowy nalot w tych samych miejscach. Doszedłem do wniosku że najlepiej to będzie wyciemnić trójniki i opaski w warsztacie gdzie zakładałem LPG. Ale tam poradzili mi również wymianę płynu z Paraflu na jakiś zielony bo ten czerwony ma podobno właściwości "żrące".

Moje pytanie: czy wymieniać Paraflu na inny zielony płyn (nie pamiętam nazwy)? Mam jeszcze trochę Paraflu i szkoda mi tego zapasu. Tym bardziej, że przez 4 lata było dobrze. Co o tym sądzicie?

Przy okazji dodatkowo zapytam. Czy znacie jakieś lepsze opaski zaciskowe niż te co sprzedają w Castoramie? Bo te często się przekręcają.

Napisano

co do płynu się nie wypowiadam ;-)

natomiast trójniki koniecznie wymień na metalowe (bo pewnie plastikowe miałeś?)

Napisano
  • Autor

Ten uśmiech na końcu bardzo podejrzany... czyli... bujda?

Tak, trójniki są plastikowe.

Napisano

> Ten uśmiech na końcu bardzo podejrzany... czyli... bujda?

szczerze mówiąc nie wiem...

fakt, że jest taka opinia - nieraz słyszałem

może dla świętego spokoju zmień, petrygo może być

> Tak, trójniki są plastikowe.

przypilnuj, żeby przy zmianie nie zastosowali takich samych ok.gif

Napisano

> Doszedłem do

> wniosku że najlepiej to będzie wyciemnić trójniki

a na czym polega wyciemnianie trojnikow? wink.gif za jasno maja i przez to sie tak poca? zeby.GIF

i opaski w

> warsztacie gdzie zakładałem LPG. Ale tam poradzili mi również

> wymianę płynu z Paraflu na jakiś zielony bo ten czerwony ma

> podobno właściwości "żrące".

kazdy plyn jest na swoj sposob zracy bo przewaznie ma glikol lub inny wynalazek.

>Czy znacie jakieś lepsze opaski

> zaciskowe niż te co sprzedają w Castoramie? Bo te często się

> przekręcają.

kup opaski marki Norma. mozesz tez pojsc o krok dalej i zastosowac opaski do wezy hydraulicznych - tych na pewno juz nie przekrecisz. Ale Norma daje rade.

co do plynu - ja uzywam produktow Organiki. Paraflu nie znam.

Napisano

> Ten uśmiech na końcu bardzo podejrzany... czyli... bujda?

> Tak, trójniki są plastikowe.

Pierwsze słyszę ze Paraflu jest żrące bardziej niż inne płyny. Miałem podobną sytuacje jak u Ciebie ciekło na trójnikach więc wymieniłem na metalowe, ale po pewnym czasie też zaczęło cieknąc. Wymiana opasek na jakieś mocniejsze nic nie da, tylko poprzecinasz przewody i dopiero będzie problem. Proponuje (jak tak zrobiłem i jest waytogo.gif ) wymienić przewody gumowe od parownika gdyż gazownicy w swej oszczędności zakładają niby oryginalne ale bardzo sztywne po pewnym czasie (a zwłaszcza w zimie) przewody robią sie tak sztywne że nie ma żadnego uszczelnienia. Szukaj w sklepach motoryzacyjnych (lub nawet do maszyn rolniczych) przewodów do chłodzenia ale bardzo elastycznych nawet powiem się lekko łamiących i sam sobie po jednym wymień. Nie jedź do gazowników nie jest to tak skomplikowana robota tylko uważaj i wymieniaj na zimnym płynie. waytogo.gif

stilak 1.6 16V LPG 5G

Napisano

> ... Proszę radę ws. płynu chłodzącego ...

U mnie po 2 latach pękały przewody dołożone przez gaziarzy - to były przewodu firmy Fagumit (chyba). Dokupiłem przewody firmy semperit i miałem spokój. po ok. 4 latach od założenia lpg postanowiłem podłączyć reduktor szeregowo, poprzednio miałem równolegle na trójnikach plastikowych, które były dobre, ale zmieniłem je na metalowe przy okazji wymiany przewodów.

Podłączyłem reduktor szeregowo dokupując oryginalny przewód w ASO za 78zł - ten w który były włożone trójniki. Wykorzystałem też kawałek starego oryginalnego przewodu i teraz nie mam nieoryginalnych przewodów układu chłodzenia. Oryginalne nawet po 6 (punto) lub nawet po 18 latach (BX) są miękkie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.