Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LANOS - STAG 4 - sekwencja czy półsekwencja

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> poswiec weekend, zdejmij, i wyczysc reszte opilkow... sam sie na

> wlasne oczy przekonasz... a jak juz bedzie miasz zdjety to moze

> rozwaz poprawienie nawiertow...

Może bym to i zrobił ale nie mam gwintowników. Po za tym czym miałbym niby zatkać stare dziury ?

Napisano

> pol godziny strojenia, nie powiedzialem ze jest idealnie, ale

> poprawnie juz tak;

............

Zdecydowanie nie jest poprawnie. Jest bardzo kiepsko. Widziałeś kiedyś zgrane mapy?? Jaki jest sens rozkładać strojenie na 2 tury to juz wogóle nie rozumiem. Postaram się w tym tygodniu zrzucić mapy mojej roboty z Matiza i Lanosa. Popatrzysz sobie jak wygląda fachowa robota.

Powodzenia w drugim i mam nadzieję ostatnim podejściu.

Pzdr

Napisano

> Może bym to i zrobił ale nie mam gwintowników. Po za tym czym miałbym

> niby zatkać stare dziury ?

srubami + poxy

Napisano

> ............

> Zdecydowanie nie jest poprawnie. Jest bardzo kiepsko. Widziałeś

> kiedyś zgrane mapy??

widzialem, nadal mnoznik wg instrukcji jest 1-1,2

>Jaki jest sens rozkładać strojenie na 2

po 11u godzinach z kolektorem kazdemu moze sie odechciec

> Powodzenia w drugim i mam nadzieję ostatnim podejściu.

> Pzdr

skoro teraz auto jezdzi pierdyliard razy lepiej niz przy magicach pomimo takiej mapy to odpowiedz sobie sam jaka roznice robi porzadna listwa wtryskowa...

Napisano

> skoro teraz auto jezdzi pierdyliard razy lepiej niz przy magicach

> pomimo takiej mapy to odpowiedz sobie sam jaka roznice robi

> porzadna listwa wtryskowa...

Nic nie pisałem o listwach wtryskowych bo nie wiem co miałeś i jak zainstalowane. Piszę tylko że masz kijowe mapy i zbyt mały mnożnik. Co do listew to u mnie żółty Valtek chodził tak samo dobrze jak teraz Matrix, tylko że wymagał regularnego czyszczenia a póki co Matrixa nie dotykam. MagicJeta nawet nie widziałem, ale opinie raczej mają dobre. A co takiego robił gazownik przy kolektorze że spędził tyle czasu??

Napisano

> A co takiego robił

> gazownik przy kolektorze że spędził tyle czasu??

Zdejmował i poprawiał montaż "profesjonalnego" warsztatu który wierci dysze "pod wiatr" 5cm przed wtryskami benzynowymi, o niedokręconej listwie noPb nie wspominając oslabiony.gif No i butla na wstecznym zlosnik.gif Ale kol. Lazeg bardziej szczegółowo to opisze skromny.gif

Napisano

> ............

> Zdecydowanie nie jest poprawnie. Jest bardzo kiepsko. Widziałeś

> kiedyś zgrane mapy?? Jaki jest sens rozkładać strojenie na 2

> tury to juz wogóle nie rozumiem. Postaram się w tym tygodniu

> zrzucić mapy mojej roboty z Matiza i Lanosa. Popatrzysz sobie

> jak wygląda fachowa robota.

> Powodzenia w drugim i mam nadzieję ostatnim podejściu.

> Pzdr

widzialem.

ale nadal to Ty wyrywasz sie z pochopnymi opiniami mistrzu.

screen mapy jest po podlaczeniu klimy. strojenie bylo gdy mialem jeszcze nieoperatywna

na jalowym czasy wtrysku po wlaczeniu klimy zwiekszaja sie nawet o 40% z 2,1 ms na 2,9.

jak jezdzilem teraz widzialem jak zmienia sie mapa gazowa przy wlaczonej klimie - to co sie dzieje to istne chocki klocki; pare razy obie mapy mi sie pokryly, ale juz za duzo eksperymentow z ustawieniami zrobilem

te screeny ktore zalaczylem zrobione byly gdy w koncu podpialem klime, i stad od razu te krzaki wyszly, co imho nadal znaczy ze cos jest nie tak.

czekam na nikosia, albo zgarne michała jak bedzie mial chwile, bo nienajlepiej koryguje sie punkty prowadzac...

Napisano

A co ma klima do rzeczy?? Mam klimatyzację a Lanosie i nie ma z tego tytułu rozjazdu map. Nie ma też logicznego uzasadnienia takiego zjawiska.

Napisano

> A co ma klima do rzeczy?? Mam klimatyzację a Lanosie i nie ma z

> tego tytułu rozjazdu map. Nie ma też logicznego uzasadnienia

> takiego zjawiska.

a jednak jest.. http://iscream.pl/nuba/nastawy_new.jpg

zebrane obie mapy na 4ymbiegu, przy takich samych obciazeniach...

Napisano

To mogłoby oznaczać, że Stag nie nadaje się do auta z klimą.

Czegoś takiego w A3 ze stagiem 300 ostatnio nie zaobserwowałem.

Czas wtrysku oczywiście się wydłużał, ale rosło też ciśnienie w kolektorze.

Napisano

> To mogłoby oznaczać, że Stag nie nadaje się do auta z klimą.

> Czegoś takiego w A3 ze stagiem 300 ostatnio nie zaobserwowałem.

> Czas wtrysku oczywiście się wydłużał, ale rosło też ciśnienie w

> kolektorze.

nie nie, spokojnie. jaki kraj taki obyczaj... czytaj w moim magicznym daewoo, prototytpie nubiry - mapy potrafia sie baardzo "zmieniac" w zaleznosci od stylu jazdy, i obciazenia, ale nie ma co panikowac, co jeden z bardzo wytrawnych i doswiadczonych gaziarzy tutaj powinien mi naswietlic; no chyba ze wszyscy potrafia jezdzic powtarzalnym sposobem, a tylko ja mam tendencje do wyzwalania pelnego spektrum obciazen na zawolanie tudziez podswiadomie

na ostatnim pokazanym zalaczniku mapa ze strojenia zgodnie z zaleceniem staga - "Przy zbieraniu mapy należy starać się jechać

na jednym biegu np. na 4 i należy jechać w ten sposób" itepe itede

po prostu obie mapy przy tych samych obciazeniach potem w ten sam sposob zebrana mapa gazowa. regulacja mnoznika - voila, mapa sie pokryla.

ale potem kuriozum - zmiana stylu jazdy na "normalny" - tj. moj styl jazdy miejskiej codziennej - i nagle mapa gazowa odjezdza do gory. podobne kurozium bylo na pierwszych zalacznikach.

wtedy akurat wypada zebrac mape benzynowa zgodna z nowa ch. jazdy - zeby sie okazalo jakie odchylki ma w stosunku do gazowej: a). obliczanej badz co badz wg ustalonego mnoznika, b) benzynowa przy jezdzie na gazie sie nie odświeża a i wystarczy przejechac pare km na gazie zupelnie innym obciazeniem niz przy ktorym byla zebrana wstepna nopb by nie miec "pokrytych" map...

po zebranej nowej nopb przy nowym stylu jazdy wychodzi ze jednak mapa benzynowa znow prawie sie pokrywa, ew. wymaga kolejnych malych juz krokorekt w mnoznikach... ot, jazda na wszystkich biegach owocuje inna praca vgisa i wyzszymi cisnieniami w kolektorze anizeli przy sugerowanym 4ym biegu, podczas wstepnego zbioru... wiec - pozwole sobie zasugerowac potomnym uzytkownikom du i staga aby ustalic wstepne mnozniki wpierw na sugerowanym przez ac jednym biegu, potem robic wakujace korekty przy nowych mapach, ale juz przy normalnej jezdzie.

w finale - tryb sekwencji (badz co badz - jedyna opcja dost. w stagu 300) dysze 2.1 (tez mieszcza sie w zalecanych srednicach staga dla ~25koni z gara), autokalibracja przechodzi bez fochow tj dysze sa ok, niestety dobiera z dupy wstepne mnozniki (zaczyna od 1.2 zamiast 1), jalowe nie faluja, nie szarpie przy przelaczaniu, nie szarpie po przelaczeniu, nie przerywa w gornych rejestrach - jest po prostu jak na nopb;

wczoraj przy regulacji, tj palowaniach, zylowaniach na jednym biegu, max butach itp itd - spalila 12,51 po miescie, a wypila 33 litry lacznie (Caly czas z klima) - wiec, ide qrfa do barku, bo samochod w koncu jezdzi jak pan bog przykazal, a zaraz potem wystawiam na otomoto, bo jak znam zycie zaraz cos sie zyebye na skutek dzialan zyczliwych/zazdraszczajacych.

wracajac jeszcze do cisnienia gazu - 1 bar wystarczajaca wystarczajacosc, powyzej czasy sie skroca, ale dokladnosc wtryskiwaczy spadnie, stad przy valtekach cisnienie 1.1 moze byc dobre, 1,2 i 1,3 zaryzykuje stwierdzenie tez, bo cos tam je przyspieszy, a precyzji i tak nie zmieni bo o tej nie wypada mowic...:P

to tyle w temacie, ide sie cieszyc resztka pie*rzonego urlopu zeby.GIF powodzenia pozostałym

Napisano

A że tak zapytam skrótowo:

Były problemy z jazdą na benzynie, po rozjechaniu mam oczywiście, czy po prostu lubisz mieć wszystko na tip-top? smile.gif

Mając na uwadze powyższe w moim następnym aucie zastosuję najprawdopodobniej BRC, choć raczej już nie będzie to Daewoo.

Staga miałem pakować samemu do Lanosa w ramach upgrade'u II generacji, ale mi go zepsuli na tyle, że nie bardzo opłaca się go naprawiać, nie mówiąc już o jakichś zabawach z LPG. Innych niż tankowanie oczywiście. smile.gif

Napisano

> A że tak zapytam skrótowo:

> Były problemy z jazdą na benzynie, po rozjechaniu mam oczywiście, czy

> po prostu lubisz mieć wszystko na tip-top?

nie problem z rozjechaniem map na nopb;

problem pierwotnie byl z:

wtryskami i brakiem doboru dysz

zle nawierconym kolektorem

owocowalo to nierowna praca zarowno na jalowych jak i wysokich

wszystkie problemy usuniete + wtryski zmienione na szybsze, dokladniejsze i wymagajace rzadszych zabiegow serwisowych

potem zostala kwestia ustawienia mnoznika dla mapy gazowej, z ktora wg kol. Remola byl problem, a jednak nie bylo (finalne korekty mnoznika tak na prawde byly kosmetyczne)

> Mając na uwadze powyższe w moim następnym aucie zastosuję

> najprawdopodobniej BRC, choć raczej już nie będzie to Daewoo.

> Staga miałem pakować samemu do Lanosa w ramach upgrade'u II

> generacji, ale mi go zepsuli na tyle, że nie bardzo opłaca się

> go naprawiać, nie mówiąc już o jakichś zabawach z LPG. Innych

> niż tankowanie oczywiście.

no i fakt - nie uznaje polsrodkow, jak cos ma dzialac to ma dzialac. a ze trudno o sensownego gazownika to i wozilem sie tyle ile wozilem; nie mam klapek na oczach, ze jak mi ktos powie jest dobrze, a czuje ze nie jest to i tak uwierze...

popatrz na posty wyzej - tendencje do udziwniania z dziwnymi ficzerami jak polsekwencja, ale brak rozwiazania u podstaw - czytaj poprawnie nawierconego kolektora i dobranych dysz;

jesli myslisz np o brc sequent p&d - ok, zakladasz, kalibrujesz, jedziesz, ale placisz walizke pieniedzy; pozostale instalki - roznica w cenie, a jest tak samo wiele rzeczy do spier...nia, i bedziesz mogl narzekac na brc tak samo jak staga, jesli ktos Ci spieprzy montaz, a Ty nie zadasz sobie dnia trudu - jak to dziala itp, tak jak ja wczoraj...

Napisano

> jesli myslisz np o brc sequent p&d - ok, zakladasz, kalibrujesz,

> jedziesz, ale placisz walizke pieniedzy;

2800 do 4 cyl za sequenta

pozostale instalki -

> roznica w cenie, a jest tak samo wiele rzeczy do spier...nia, i

> bedziesz mogl narzekac na brc tak samo jak staga, jesli ktos Ci

> spieprzy montaz, a Ty nie zadasz sobie dnia trudu - jak to

> dziala itp, tak jak ja wczoraj...

Gaziarza, który podał mi taką cenę widzę z okna w pracy, tak więc to jest na pewno plus. Poza tym jest on dobry, swój fach zna i na pewno na dobre wyszedł mu "rozwód" z poprzednim wspólnikiem, typem prezesa. Prawda jest natomiast taka, że gdyby to było możliwe, to najchętniej instalację założyłbym sobie jednak sam. smile.gif

Napisano

> popatrz na posty wyzej - tendencje do udziwniania z dziwnymi

> ficzerami jak polsekwencja, ale brak rozwiazania u podstaw -

> czytaj poprawnie nawierconego kolektora i dobranych dysz;

Mieszasz dwie zupełnie różne sprawy ze sobą. Półsekwencja w Stag4 to nie jest ficzer, są z tego konkretne korzyści. Co do nawiercenia kolektora to widać partaninę montażysty. Te sprawy są odległe od siebie krańcowo.

Napisano

> 2800 do 4 cyl za sequenta

> pozostale instalki -

> Gaziarza, który podał mi taką cenę widzę z okna w pracy, tak więc to

> jest na pewno plus. Poza tym jest on dobry, swój fach zna i na

> pewno na dobre wyszedł mu "rozwód" z poprzednim wspólnikiem,

> typem prezesa. Prawda jest natomiast taka, że gdyby to było

> możliwe, to najchętniej instalację założyłbym sobie jednak sam.

tym bardziej uwazaj na zaufanego, bo czujnosc Ci usnie zeby.GIF

Napisano

Uważać trzeba zawsze.

Na razie to i tak nieistotne, bo najpierw trzeba mieć do czego ten gaz zakładać. Ponadto Dieslom też nie mówię stanowczego nie.

Napisano

> a jednak jest.. http://iscream.pl/nuba/nastawy_new.jpg

> zebrane obie mapy na 4ymbiegu, przy takich samych obciazeniach...

A mnie jednak coś zastanawia - czas wtrysku lpg i noPb z zamieszczonego zdjęcia ...

lpg=3,6ms; noPb=2,6ms => mnożnik=1,38 - takiej wartości nie ma w żadnym miejscu na wykresie, mnożnik nie przekracza 1,2 ...

Zatem albo wartości czasu wtrysków lpg i noPb są jakieś zaszłe i nieaktualne albo coś jest nie tak.

Napisano
  • Autor

Opis nowe dysze 

Witam ponownie. Otóż dotarły do mnie zamówione dysze 1,5 mm  (poprzednio miałem założone 2,0 mm) Założyłem i oto efekty. Moim niefachowym okiem jest duuuużo lepiej jak nie bardzo dobrze, ale proszę o ocenę fachowców. Zrobiłem autokalibrację przy ciśnieniu reduktora 1,14 i 1,00 – wrzucam obydwa wyniki.

Jedno mnie martwi jakoś dziwnie długie czasy wtrysków gazowych (około 3,8 ms) przy około 2,3 ms benzynowych na wolnych obrotach. Czy tak może być ??. Przy dyszach 2,0 mm czasy były podobne. Nadmieniam że nie ustawiałem jeszcze mnożnika ręcznie ani na postoju ani podczas jazdy.

Na początek stara mapa po autokalibracji przy dyszach 2,0 mm i ciśnieniu red. 1,14 (przy ciśnieniu 1,0 przwie to samo).

cinienie114poautokalibr.jpg

By kajfasz

Oto mnożnik po autokalibracji przy ciśnieniu reduktora 1,14 i dyszach 1,5 mm.

cinieniekolektora114dys.jpg

By kajfasz

Oto mnożnik po autokalibracji przy ciśnieniu reduktora 1,00 i dyszach 1,5 mm.

cinieniekolektora10dysz.jpg

By kajfasz

Napisano

> Oto mnożnik po autokalibracji przy ciśnieniu reduktora 1,14

Oj chyba 1,24 bara.

Zjedź na 1,0 bar i nie ruszaj reduktora. Za dużo zmian wprowadzasz ze jednym razem.

Napisano
  • Autor

> Oj chyba 1,24 bara.

> Zjedź na 1,0 bar i nie ruszaj reduktora. Za dużo zmian wprowadzasz ze

> jednym razem.

Zauważ że zjechałem na 1,0 bara i pokazałem też mapę przy takim ustawieniu. Uważasz że jest lepsza niż przy ciśnieniu 1,14 ?

Nie wprowadzam dużo zmian bo instalkę miałem cały czas na 1,14 tak gazownik zostawił. A że miałem kilka odpowiedzi, że lepiej będzie na 1,0 to tak też próbuję.

Napisano

> Zauważ że zjechałem na 1,0 bara i pokazałem też mapę przy takim

> ustawieniu. Uważasz że jest lepsza niż przy ciśnieniu 1,14 ?

Tak widzę.

Przy niższym ciśnieniu wtryskiwacze działają precyzyjniej, a jest to ważne przy krótkich czasach wtrysku.

Napisano

> Zauważ że zjechałem na 1,0 bara i pokazałem też mapę przy takim

> ustawieniu. Uważasz że jest lepsza niż przy ciśnieniu 1,14 ?

> Nie wprowadzam dużo zmian bo instalkę miałem cały czas na 1,14 tak

> gazownik zostawił. A że miałem kilka odpowiedzi, że lepiej

> będzie na 1,0 to tak też próbuję.

ustaw 1 bar, daj sekwencje i zobacz co Ci powie autokalibracja. teraz nie skarzy sie na wielkosc dysz, ze za male?

ide o zaklad ze przy 1.7 bedzie w sam raz a i mnoznik pewnie zacznie sie o 1.1-1.2 czyli i tak do korekcji zeby zaczal sie od 1...

jak chcesz zawsze mozesz rozwiercic w pisssdu te dysze 2.0 ktore Ci krzyczal ze sa za duze do sekwencji, a za male do pol, i testowac polsekwencje... cos kolo 2,5-3 Ci wyjdzie, oczywiscie rob krokami co 0,1

Napisano
  • Autor

> ustaw 1 bar, daj sekwencje i zobacz co Ci powie autokalibracja. teraz

> nie skarzy sie na wielkosc dysz, ze za male?

Juz wrzuciłem mapę po autokalibracji przy ustawieniu na 1,o bara .......

> ide o zaklad ze przy 1.7 bedzie w sam raz a i mnoznik pewnie zacznie

> sie o 1.1-1.2 czyli i tak do korekcji zeby zaczal sie od 1...

Nic mi nie pokazuje że są za duże dysze (tzn ani za duże ani za male) na sekwencyjnym ustawieniu.

> jak chcesz zawsze mozesz rozwiercic w pisssdu te dysze 2.0 ktore Ci

> krzyczal ze sa za duze do sekwencji, a za male do pol, i

> testowac polsekwencje... cos kolo 2,5-3 Ci wyjdzie, oczywiscie

Nie mam takich wiertełek - zresztą zaczynam mieć dość już tych kombinacji. Jak przy sekwencji będzie ok to oleje tą półsekwencję smile.gif

Napisano

> Juz wrzuciłem mapę po autokalibracji przy ustawieniu na 1,o bara

> .......

> Nic mi nie pokazuje że są za duże dysze (tzn ani za duże ani za male)

> na sekwencyjnym ustawieniu.

> Nie mam takich wiertełek - zresztą zaczynam mieć dość już tych

> kombinacji. Jak przy sekwencji będzie ok to oleje tą

> półsekwencję

W castoramie kupisz za grosze wiertła co 0,1mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.